Als Kermit de Gifkikker een auto had: Donkervoort onthult recordkiller D8 GTO-RS

Donkervoort meldt ons dat de legendarische RS terug is en wel even ambitieus als zijn voorganger, de D8 270 RS. Dat model zette in 2004 en 2006 het wereldberoemde ronderecord op de Nürburgring Nordschleife op zijn naam.

In de afgelopen drie jaar werd het model geheel nieuw ontwikkeld – zowel op design- als op technisch vlak met als resultaat een nog puurder rijgedrag en een nog extremere wegligging. Maak kennis met de Donkervoort D8 GTO-RS.

Verbeterde prestaties, betere aerodynamica

De oer-sportmotor van de D8 GTO-RS, de befaamde Audi 2,5-liter vijfcilinder TFSI, is volledig geüpdatet en voldoet hiermee aan de laatste milieueisen (EU6-emissienorm). Daarnaast – en misschien belangrijker nog – werd het motormanagement geoptimaliseerd en heeft de motor van de RS hierdoor een sterk verbeterde koppel over het gehele toerenbereik.

Gevolg: een nog snellere acceleratie. Hoe snel dat dan is wil het merk nog niet zeggen. En ook niet welke records er dan gaan sneuvelen of al gesneuveld zijn.

Een auto met vier losstaande (open) wielen aerodynamisch verbeteren is per definitie “uitdagend”. Toch vormde deze uitdaging een van de belangrijkste thema’s tijdens het ontwerpproces van de D8 GTO-RS.

Donkervoort is er met dit nieuwe model dan ook voor het eerst in geslaagd om substantiële downforce te creëren. Dit is direct terug te zien in de kenmerkende en opvallende styling van de GTO-RS.

Het nieuwe neusdesign, de gestroomlijnde carrosserie met de volledig gesloten koolstofvezel-bodemplaat met side skirts, de strak gestylede en eenvoudig uitneembare (boven-)deuren en de diverse kleine spoilers en vanes dragen bij aan een downforce van maar liefst 50 kg op de vooras en 50 kg op de achteras.

Ten opzichte van de D8 GTO werd de luchtweerstand zelfs met ruim 20 procent gereduceerd. De significante aerodynamische verbeteringen zorgen niet alleen voor meer stabiliteit van de auto op hoge snelheden, maar ook voor een verhoogde topsnelheid.

donkervoort-recordkiller-d8-gto-rs-gifgroen-2017-04

Primeur

Daarnaast bevindt zich een primeur in de GTO-RS; Donkervoort paste voor het eerst de in eigen huis ontwikkelde en gepatenteerde X-Core productiemethode van koolstofvezel-componenten toe.

Deze vooruitstrevende productiemethode, die inmiddels ook de aandacht geniet vanuit andere automobielfabrikanten, maakt de in de RS verwerkte koolstofcomponenten sterker en lichter dankzij een unieke sandwich-schuimtechniek. Binnenkort licht Donkervoort een tipje van de sluier op over deze bijzondere productietechniek.

Nieuwe features voor de echte circuitliefhebber

De D8 GTO-RS is een Donkervoort in z’n puurste vorm. Voor de echte trackday-liefhebbers biedt de RS echter nog een aantal extra features, die niet alleen de rondetijden, maar ook het rijplezier verder zullen bevorderen. Zo heeft de RS een gloednieuwe wielophanging en kan de lichtgewicht roadster optioneel worden uitgerust met een verfijnd en volledig instelbaar race-ABS- en Traction-Control-systeem en een automatische tussengas-feature.

Interieur

Strakker, hoogwaardiger en functioneler; karakteristieken van het nieuwe interieur van de D8 GTO-RS. Wat direct opvalt is de nieuwe (zicht-)carbon fiber bodemstructuur, bestaande uit de bodemplaat en tunnel.

De binnenzijde van de RS reflecteert hiermee het no-nonsense en hightech karakter van de auto. Het interieur werd bovendien uitgebreid met meer functionaliteiten, onder andere te vinden op het stuurwiel.

donkervoort-recordkiller-d8-gto-rs-gifgroen-2017-06

Limited Edition

De D8 GTO-RS werd begin 2016 aangekondigd als gelimiteerde editie van 40 stuks. In navolging van deze aankondiging werd in rap tempo een groot deel van de beschikbare exemplaren verkocht; een enorm compliment.

Er bleek echter veel vraag te bestaan naar ‘speciale uitvoeringen’ van deze toch al bijzondere serie. Donkervoort – die uiteraard graag aan deze individuele wensen voldoet – besloot hierop om de RS-serie, eerder dan gepland, uit te breiden met een Bare Naked Carbon Edition en een Race Edition.

De D8 GTO-RS Bare Naked Carbon Edition is een special edition van 15 exemplaren in volledig zichtkoolstof, een techniek waarbij de unieke en herkenbare vezelstructuur van het materiaal zichtbaar blijft.

Slechts 10 exemplaren zullen worden geproduceerd van de D8 GTO-RS Race Edition, een RS volledig gericht op circuitgebruik en uitgevoerd met onder anderen een (niet straatlegale) sequentiële versnellingsbak en eerdergenoemde rondetijdverbeterende trackday features. Van de totale serie van 65 stuks zijn inmiddels 42 exemplaren verkocht.

De eerste D8 GTO-RS wordt eind 2016 geleverd en heeft een vanafprijs van net geen twee ton, om precies te zijn 198.613,73 euro. Let vooral even op die 73 cent, maar die krijg je vast cadeau als je weet dat je bij nu bestellen pas in januari 2018 kunt rijden. Kermit de Kikker heeft er zeker weten al eentje besteld.

Maar alle gekheid even terzijde, deze Donkervoort maakt natuurlijk gewoon hebberig!

donkervoort-recordkiller-d8-gto-rs-gifgroen-2017-03 donkervoort-recordkiller-d8-gto-rs-gifgroen-2017-00

Leave a reply