Bosch ontwikkelt elektrische koppeling tegen afslaan van de motor

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je rijdt in een auto van iemand anders met net een iets andere afstelling van de koppeling en voor je het weet laat je de motor afslaan.

Het Duitse elektronicaconcern Bosch heeft hiervoor de eClutch ontwikkelt. Een elektrische koppeling die de nu gebruikte hydraulische cilinder vervangt en daarmee het gat tussen een automatische- en handgeschakelde versnellingsbak sluit.

BMW X5 M50d M-performance F15 diesel triturbo wit 2014 15

In tegenstelling tot bij een automatische versnellingsbak is nu alleen de koppeling elektrisch uitgevoerd waardoor deze technologie ook stukken goedkoper is. Dankzij de eClutch regelt de elektronica de koppeling waardoor het afslaan van de motor tot het verleden behoort.

In de eerste en tweede versnelling hoeft helemaal niet meer gekoppeld te worden, uiteraard moet wel de juiste versnelling gekozen worden. Filerijden zonder de koppeling behoort hiermee dus tot de mogelijkheden.

Daarnaast maakt de eClutch het “zeilen” mogelijk. Om brandstof te besparen is het systeem namelijk in staat om te herkennen wanneer de gebruikt géén gas geeft en koppelt dan de versnellingsbak los van de motor. Volgens Bosch levert dit een brandstofbesparing van ongeveer 10 procent op.

Nog onbekend is welke fabrikanten deze technologie in hun nieuwe modellen gaan gebruiken.