"Das beste oder nichts", nieuwe Mercedes S-Klasse is rijdend wellness center

Bij elke generatie van de Mercedes-Benz S-Klasse staat het streven naar “Das Beste oder Nichts” centraal. En dus was de opdracht bij de ontwikkeling van de komende S-Klasse helder: pure perfectie. Zo werkte het merk toe naar ‘de essentie van luxe’. En dat is volop te beleven in het interieur, waar de nieuwe S-Klasse op alle fronten nieuwe maatstaven zet. Niet alleen als het gaat om de stoelen, de klimaatbeheersing en de vormgeving, maar ook op het gebied van bedieningsgemak, infotainment, comfort en veiligheid.

Mercedes S-klasse 2014 Das beste oder nichts 4

Voor het eerst in de geschiedenis stond bij de ontwikkeling van de S-Klasse de versie met lange wielbasis centraal. De versie met ‘normale’ wielbasis is ervan afgeleid. Daar zijn goede redenen voor: op veel markten, met name in China, Japan en de VS, geldt de S-Klasse als ‘representatielimousine’. Vooral in Azië is de S-Klasse een auto ‘met chauffeur’. In Noord-Amerika en Europa rijden de eigenaren doorgaans zelf.

Het interieur van de nieuwe S-Klasse is buitengewoon elegant. Opvallend is het tweespaaks stuurwiel – een verwijzing naar vroegere S-Klasse modellen. Een groot tweedelig display dat lijkt te zweven neemt de plaats in van het traditionele dashboard. In het display is een groot aantal functies geïntegreerd. De sfeer aan boord wordt bepaald door de natuurlijke materialen hout en leer en door de metalen afwerking van bijvoorbeeld schakelaars. De uitgebreide ‘ambiente’ lichtvoorzieningen dragen bij aan het unieke gevoel van luxe.

Mercedes S-klasse 2014 Das beste oder nichts 5

Vergeleken met zijn voorganger is de S-Klasse licht gegroeid. De wielbasis van de normale uitvoering bedraagt 3.035 mm en die van de lange versie 3.165 mm. Veel aandacht is uitgegaan naar details in het interieur. Als een van de weinige fabrikanten produceert Mercedes-Benz zelf de stoelen (E-/S-Klasse). De structuur van de voorstoelen is zo ontwikkeld dat deze nog geen 20 kg weegt (-20% t.o.v. conventionele stoelen). De instellingsmogelijkheden zijn divers. Zo zijn de stoelen bijvoorbeeld standaard in langsrichting-/hoogte-/zithoek en zitkussenlengte elektrisch instelbaar. Het gordelslot beweegt met de langs- en hoogteverstelling van de stoel mee, dit is een belangrijke comfort- én veiligheidsfeature.

Mercedes S-klasse 2014 Das beste oder nichts 11

 

In het leverbare zitcomfortpakket vóór is een wereldprimeur opgenomen: de ENERGIZING massagefunctie volgens het ‘hot-stone-principe’. Met maar liefst 14 individueel opblaasbare kussens - waarvan de 4 meest centraal gelegen kussens rondom de ruggewervel naast het individueel op druk brengen ook op een uiterst snelle manier tot wel 55 °C verwarmd kunnen worden (“hot stone beleving”) - kunnen zes verkwikkende massageprogramma’s worden ingesteld. Dit houdt de inzittenden ontspannen en langer fit.

De actieve stoelventilatie is onderdeel van het leverbare stoelconditioneringspakket. Ook hier een wereldprimeur: de ventilatierichting kan worden ‘gedraaid’. Bij de start van de ventilatie wordt koele omgevingslucht op het zitoppervlak gezogen. Zo wordt het zitoppervlak snel gekoeld.

 

Na vier minuten wordt de ventilatierichting gedraaid en treedt de conventionele ventilatie in werking waarbij de luchtstroom niet als tocht wordt ervaren. Stoelverwaming met individuele en geavanceerde instelmogelijkheden per zitplaats is hierin ook inbegrepen. Hierbij wordt de stoel inclusief de armleuningen en portierbekleding verwarmd.

De leverbare EASY ADJUST comforthoofdsteunen: deze zowel verticaal als horizontaal instelbare hoofdsteunen passen zich voor wat betreft hun horizontale positie automatisch aan wanneer de stand van de leuning van de bestuurders- of passagiersstoel wordt versteld. Hierdoor wordt de kans op een whiplash beperkt.

Het leverbare Chauffeur-pakket: hierbij heeft de inzittende achterin (passagierszijde) tot wel 77 mm meer knieruimte. Dit komt doordat de passagiersstoel voorin 40 mm verder naar voren verschoven kan worden. Door de innovatieve verstelconstructie kan bovendien nog eens 37 mm gewonnen worden, waardoor een unieke lighouding voor de achterpassagier mogelijk gemaakt wordt.

Voor de S-Klasse met normale wielbasis zijn er twee achterbankopties: standaard een vaste driezits achterbank met een rugleuning onder 27 graden. Als extra is een driezits achterbank met twee afzonderlijk instelbare buitenste comfortzittingen waarvan de leuning van 19 graden tot 37 graden kan worden versteld zonder dat dit ten koste gaat van de beenruimte. Dit geldt ook voor de versie met lange wielbasis. Verder zijn er voor wat betreft de achterbank in de versie met lange wielbasis de volgende mogelijkheden:

 • Tweezitsuitvoering met individuele comfortstoelen waarvan de rugleuning 19 graden tot 37 graden elektrisch verstelbaar is. Aanvullend is deze optie uitgerust met een “Business-middenconsole”.
 • Tweezitsuitvoering met Executivestoelen. De rechter stoel biedt met een verstelmogelijkheid van de rugleuning van 19 graden tot 43,5 graden de mogelijkheid tot de unieke ligpositie. Aanvullend is deze optie uitgerust met een “Business-middenconsole” en extra kussens voor de comforthoofdsteunen.
 • Driezitsuitvoering met Executivestoelen. De rechter stoel biedt met een verstelmogelijkheid van de rugleuning van 19 graden tot 43,5 graden de mogelijkheid tot de unieke ligpositie. Aanvullend is deze optie uitgerust met extra kussens voor de 2 comforthoofdsteunen

De modellen met de Business-middensconsole staan bekend als ‘First-Class’. De middenconsoles voor en achter lopen daarbij in elkaar over. In de console zijn ‘thermo-bekerhouders’ geïntegreerd. Ze kunnen warme en koude dranken over een langere periode op temperatuur houden. Op verzoek zijn uitklapbare ‘vliegtuigtafeltjes’ leverbaar. Ook de ENERGIZING massagefunctie is voor de stoelen achterin beschikbaar in het Zitcomfortpakket achter.

Nieuw is het ‘PRE-SAFE pakket achter’ met de volgende elementen:

 • Gordelslotbrenger: een elektromotor kan het gordelslot automatisch naar boven en beneden bewegen. Dit vermindert de gordelspeling nabij het bekken en de borstkas, waardoor passagiers beter gefixeerd worden. Bij het openen van het portier komt het verlichte gordelslot automatisch naar boven waardoor de gordel zich eenvoudiger laat bedienen en deze naar verwachting frequenter gedragen zal worden.
 • Gordelbag: deze opblaasbare gordelband komt in actie bij een zware frontale aanrijding. Door het opblazen wordt het gordeloppervlak bijna verdrievoudigd, waardoor de krachten op het bovenlichaam beter verdeeld en gereduceerd worden. Dit vermindert het letselrisico.
 • Kussenbag: de kussenbag is standaard bij de Executivestoel met unieke ligpositie. De kussenbag wordt alleen geactiveerd bij bepaalde aanrijdingen als de stoel in ligstand staat. De kussenbag voorkomt dat de liggende passagier onder de gordel door uit de stoel glijdt (submarining). Door de plaatsing onder de bekleding van de zitting op een vaste plek op de kunststof zitschaal die door het verstellingsmechanisme wordt bewogen, is de relatieve afstand tot het bekken altijd gelijk.

Op het gebied van klimaatbeheersing start de S-Klasse een compleet nieuw hoofdstuk. Ook hier staat het welbevinden van de inzittenden centraal. De nieuwe en efficiënte THERMOTRONIC airconditioning biedt elke inzittende optimaal comfort. Bestuurder en voorpassagier hebben individuele instelmogelijkheden van temperatuur (ook in de voetenruimte), luchtverdeling en luchthoeveelheid. De drie automatische modi ‘Focus’, ‘Medium’ en ‘Diffuse’ zijn instelbaar via COMAND Online. Ter verhoging van het klimaatcomfort kan voor de achterpassagiers een nieuw ontwikkelde 2-zone THERMOTRONIC speciaal voor het achtercompartiment geleverd worden.

Mercedes S-klasse 2014 Das beste oder nichts 7

Nieuw is het AIR-BALANCE pakket met verschillende bijzondere technologieën. Eén van deze technologieën is het Actief parfumeringsysteem: vier kwaliteitsgeuren versterken op discrete wijze de luxe sfeer in het interieur. De door Marc vom Emde gecreëerde parfums hechten zich niet aan bekledingsmaterialen of aan de kleding van inzittenden. Andere technologieën in dit pakket zijn:

 • Luchtfiltering: het verbeterde luchtfiltersysteem dat is voorzien van een actief koolstoffilter zuivert de frisse lucht van buiten maar is ook actief bij inwendige recirculatie. Het kan het gehalte van pollen en –bijvoorbeeld bij piekbelastingen- bepaalde zelfs schadelijke emissies reduceren tot onder het waarnemingsniveau. In het bijzonder voor mensen met allergieën kan dit bijzonder nuttig zijn.
 • Ionisatie: een ionisator in de luchtstroom draagt bij aan het elimineren van bepaalde virussen, bacterieën en schimmels (cleaning). Tegelijkertijd kan de lucht door een hogere concentratie van negatief geladen zuurstofionen verfrist worden (relax-werking).

Mercedes S-klasse 2014 Das beste oder nichts 2

De nieuwe S-Klasse is optioneel met het Warmtecomfortpakket leverbaar. Dit omvat verwarmde armsteunen en portierbekleding voor én achter, een verwarmd stuurwiel en snelwerkende stoelverwarming voor én achter (stoelverwarming Plus).

Het centrale element in het infotainmentconcept van de S-Klasse is het nieuwe COMAND Online met de zeer krachtige Intel Atom-processor. Het navigatiesysteem is interactief van opzet. Voor en achter kan gebruik gemaakt worden van een Google Maps-weergave; achterin is zelfs een ‘drive-show’ beschikbaar – een weergave van het reisverloop zoals in vliegtuigen. Actuele verkeersmeldingen worden niet meer over de radiozender ontvangen maar zijn uiterst snel beschikbaar via een internetverbinding.

De adresinvoer is verder verbeterd; het geeft nog sneller relevante bestemmingen. De radio heeft een “song tagging” functie: een zojuist beluisterde song kan hiermee direct via iTunes worden gedownload op mobiele randapparatuur. De DVD-speler herkent automatisch audio- en videobestanden. De ‘vergelijkbare titels-afspeelfunctie’ zoekt op CD, muziekregister of externe randapparatuur naar soortgelijke muziek.

Mercedes S-klasse 2014 Das beste oder nichts 14

Standaard bij COMAND Online is de Bluetooth-telefoonmodule, optioneel is de comforttelefoonfunctie (UHI) verkrijgbaar. Voor de achterpassagiers is ‘Business-telefonie’ verkrijgbaar met handsfreefunctie. De connectie met installatie achter is eveneens via Bluetooth of Universal Handy Interface (UHI) verkrijgbaar. Wissel- of conferentiegesprekken behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard is bij COMAND Online ook een WLAN hotspot inbegrepen. Hiermee zijn draadloze apparaten te verbinden met het internet.

Voor het eerst kunnen passagiers vanaf elke zitplaats, onafhankelijk van wat andere inzittenden kiezen, gebruik maken van radio, TV, internet, navigatie, DVD of USB-datadragers. Dit unieke multi-user systeem wordt mogelijk gemaakt door het zogenaamde MOST-bussysteem (Media Oriented Systems Transport).

Alle audiosystemen van de nieuwe S-Klasse maken gebruik van het door Mercedes-Benz ontwikkelde Frontbass-systeem. Hierbij zijn de basspeakers in het schutbord geplaatst waarbij de ruimte in de hierachter liggende dwars- en langsdragers wordt gebruikt als resonantieruimte voor de lage tonen. Zo kunnen traditionele basspeakers in de deuren vervallen en kan vrijer omgegaan worden met de positie van de andere speakers waardoor het geluidskwaliteit aanmerkelijk is verbeterd. Daarnaast kon extra opbergruimte in de portieren worden gecreeerd. Standaard heeft de S-Klasse een 100-Watt sound system met tien luidsprekers. Optioneel is het Burmester Surround Soundsystem (13 luidsprekers 590 Watt) of het Burmester High-end (3D) Surround Sound System (24 luidsprekers 1540 Watt) leverbaar.

In plaats van een traditioneel dashboard heeft de nieuwe S-Klasse twee 8:3 hoge-resolutie kleurendisplays met een doorsnede van 30,7 cm. Mede door een ‘lichtcorona’ lijken ze te zweven. Het linker scherm is er voor reguliere dashboardfuncties (snelheid, toerental etc.), het rechter is bedoeld voor het navigatiesysteem en de bediening van infotainment-/comfortfuncties. Het multifunctionele stuur, de DIRECT SELECT-versnellingskeuzehendel en de grote COMAND-bedieningsknop in de middenconsole blijven de belangrijkste bedieningselementen.

Mercedes S-klasse 2014 Das beste oder nichts 3

De weergave op het centrale display (boven de middenconsole) is naar wens aan te passen. Met uitzondering van het navigatiescherm dat op het gehele display wordt weergegeven, wordt dit rechterscherm verdeeld in een hoofdscherm rechts (2/3e van het schermoppervlak) en een subscherm links (1/3e van het schermoppervlak). Dit subscherm is af-fabriek zo ingesteld dat het aanvullende informatie tot het hoofdscherm weergeeft. Naar wens kan de bestuurder zelf kiezen voor permanente weergave van bepaalde gegevens zoals het brandstofverbruik, dataconnectie en entertainmentinformatie. Duidelijke animaties vereenvoudigen de bediening doordat ze de werking van een functie direct zichtbaar maken, zoals bijvoorbeeld de luchtstroom van de airconditioning.

Het linker beeldscherm is nu het nieuwe ‘combi-instrument’ dat de traditionele ‘klokken’ vervangt. De snelheidsmeter en toerenteller worden grafisch weergegeven. Tussen deze twee ronde ‘instrumenten’ bevindt zich de weergave van de assistentiesystemen: meldingen van bijvoorbeeld DISTRONIC PLUS met stuurassistent, de actieve dodehoekassistent en de actieve spoorassistent worden hier getoond. Ook de camerabeelden van Night Vision PLUS worden hier zo groot mogelijk weergegeven – de ronde instrumenten worden automatisch aangepast als Night Vision PLUS wordt ingeschakeld. Uiteraard maakt ook de Parkeerassistent gebruik van het centraal geplaatste display, evenals het ECO-menu. Hier wordt het acceleratiegedrag, gelijkmatig tempo en het anticiperend rijgedrag beoordeeld.

Mercedes S-klasse 2014 Das beste oder nichts 6

Voor video-en TV-beelden wordt 2/3e van het schermoppervlak van het rechter scherm in 16:9-beeldformaat gebruikt. Ook SPLITVIEW is hier beschikbaar. Op één beeldscherm kunnen bestuurder en de passagier voorin tegelijkertijd twee verschillende functies gebruiken. Terwijl de bestuurder bijvoorbeeld de instructies van het navigatiesysteem volgt, kan de passagier op hetzelfde scherm een film bekijken.

Bij de ontwikkeling van de S-Klasse is bijzonder veel aandacht besteed aan NVH-maatregelen (Noise, Vibration, Harshness). Het resultaat is een buitengewoon stille en trillingsvrije auto. In eerste instantie zijn dit belangrijke comfortfactoren, maar ontspannen reizen draagt ook bij aan de fitheid van de bestuurder. Daarmee is het hoge comfortniveau ook een veiligheidsfactor: een bestuurder die lichamelijk en geestelijk fit is, reageert alerter en beter in kritische verkeerssituaties.

Enkele NVH-maatregelen:

 • Integraal frontsectieconcept met aluminium geextrudeerde profielen als langsdragers, aluminium gietstukken als verbinding tussen voorzijde en passagierscompartiment en bij de schokdemperbevestiging, subframe als trillingsdempend dragend element.
 • Extra inzet van verstevigingen voor specifieke verbetering van de stijfheid van de carrosserie
 • Achterwand- en dashboarddwarsliggers uit metaal/kunststof hybrid-constructie
 • Gebruik van schuimsecties in A-/B-/C-stijlen voor extra stijfheid van de carrosserie

Door aerodynamische en aeroakoestische optimalisatie is met name het hoogfrequente windgeruis sterk teruggebracht. Er is veel aandacht besteed aan de afdichting van ramen en deurgrepen. Ook de vormgeving van de buitenspiegels en de A-stijl leveren daaraan een belangrijke bijdrage. Speciale isolatiematerialen op diverse plaatsen en specifiek ontworpen componenten zoals bijvoorbeeld de automatische schuif-/kanteldakmodule spelen eveneens een belangrijke rol.

‚Das Beste oder Nichts‘

Met de nieuwe S-Klasse zet Mercedes-Benz opnieuw de toon als het gaat om comfort, bedieningsgemak en veiligheid – deze elementen staan in de S-Klasse niet los van elkaar: ze vloeien logisch en harmonisch samen. Nooit eerder kon een auto op een dergelijke actieve manier bijdragen aan het welbevinden van zijn inzittenden. ‘De essentie van luxe’ is dan ook een verdere uitwerking van Mercedes-Benz’ streven naar ‘Das Beste oder Nichts’.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: