Eerste dodelijke ongeval met autonoom rijdende Tesla op autopilot is een feit

De Amerikaanse autoriteiten starten een vooronderzoek naar een fataal ongeval met een Model S-auto van Tesla meldt het Algemeen Dagblad. Het voertuig reed volgens het bedrijf op de automatische piloot toen het op een aanhangwagen botste. De bestuurder van de auto kwam daarbij om het leven.

De Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA liet donderdag (lokale tijd) weten te gaan kijken naar het 'ontwerp en het functioneren van de rijhulpsystemen die werden gebruikt op het moment van de crash'. Het ongeluk vond op op 7 mei plaats in Florida. Joshua Brown (40) uit de Amerikaanse staat Ohio schakelde de automatische piloot in op de snelweg.

De auto zag een enorme witte vrachtwagen niet en probeerde onder het voertuig door te rijden. De vrachtwagenchauffeur bleef hierbij ongedeerd. Het is voor zover bekend het eerste dodelijke ongeval met een zelfrijdende auto.

'Zeldzaam'

Volgens autoproducent Tesla is het ongeval het gevolg van 'extreem zeldzame' omstandigheden. 'De automatische piloot noch de bestuurder zag de witte kant van de aanhangwagen van een tractor tegen een fel verlichte lucht, dus er werd niet geremd', aldus het bedrijf. Tesla laat in een verklaring ook weten mee te leven met de familie van het slachtoffer. Het bedrijf moedigt automobilisten ook aan om vooral goed op te blijven letten. 'De automatische piloot wordt steeds beter, maar is niet perfect en de automobilist moet alert blijven.'

Brown was eigenaar van een technologiebedrijf en plaatste in april nog een video op internet waarin te zien is hoe zijn zelfrijdende Tesla een ongeluk weet te voorkomen. Elon Musk, eigenaar van Tesla, retweette de video.

Moraal van dit verhaal: iedereen heeft het weer over Tesla, terwijl de vrachtwagenchauffeur geen voorrang verleende terwijl Brown gewoon een Darwin-award voor stomste eikel van de maand hoort te krijgen. Iets met natuurlijke selectie enzo... Maar daar hoor je kennelijk niemand over...

Tesla Model S facelift update rood wit 2017 02

Leave a reply