Honda breekt met Civic Type-R het Ring-record en hangt er een prijskaartje aan

Als je op het uiterlijk af moet gaan dan is de nieuwe Honda Civic Type-R niet bepaald het type auto wat ik op een date mee zou nemen, maar wat de Japanners onderhuids laten zien en vooral wat ze er mee kunnen verdient absoluut een schoonheidsprijs.

Onder de kap van de nieuwe Civic Type-R ligt namelijk een 2.0 liter VTEC Turbo-viercilinder die er 310Pk en 400Nm koppel uitperst. Daarmee zet deze hot hatch zo’n beetje al z’n directe concurrenten in hun hemd, behalve de Mercedes A45 AMG en consorten.

Honda Civic Type R wit ring record nordschleife voorwielaandrijving  2015 11

Dankzij dit vermogen is de voorwielaangedreven nieuwe Type-R in staat om in slechts 5,7 seconden naar de 100 km/h te sprinten en door te knallen tot een topsnelheid van 270 km/h. Daarmee beschikt deze Honda over de hoogste topsnelheid van alle voorwielaangedreven hatchbacks.

Zoveel vermogen op de voorwielen zorgt natuurlijk voor de nodige problemen (torque steering) maar volgens de Japanners zijn die er niet dankzij een nieuwe type voorwielophanging dat schuil gaat onder de naam Adaptive Damper System. Deze ophanging is speciaal ontwikkeld voor de Civic Type-R en past zich supersnel continu aan de wegomstandigheden aan voor maximale grip.

Tijdens een normale rit gedraagt de demping zich tamelijk vriendelijk terwijl aan de andere kant van de medaille de R+knop de warp-drive activeert. Alles wordt daarmee op scherp gezet; van onderstel tot besturing.

Honda Civic Type R wit ring record nordschleife voorwielaandrijving  2015 03

Het zal dan ook niemand verbazen dat Honda claimt met deze Civic een tijd van 7:50:63 op de Nordschleife te hebben neergezet en daarmee hebben ze het ronderecord voor voorwielaangedreven auto’s te pakken. Het gerucht gaat dat Seat dat met een speciaal geprepareerde Leon Cupra alweer heeft teruggepakt, maar dat is nog niet officieel dus tot die tijd kan in Japan de vlag uit.

Die vlag kan ook uit vanwege de prijs, want met een vanafprijs van 44.390,- euro brengt de Civic ook nog het nodige geld in het laatje.

Vergelijkbare collega’s als de Seat Leon Cupra 280 en Renault Mégane RS zijn stukken voordeliger met respectievelijk 34.950,- en 36.490,- euro, maar beschikken dan wel over beduidend minder vermogen. De Opel Astra OPC met 280Pk kost minimaal 45.695,- euro, terwijl een Volkswagen Golf R voor ruim 48 mille in de showroom staat.

De  Renault Mégane RS 275 Trophy, de auto waarvan de Civic Type-R het Ring-record afpakte, kost maar liefst 55 mille en is daarmee de duurste van het stel. Ook de Audi S3, BMW M135i en Mercedes A45 AMG gaan heel hard richting nog meer euro’s.

De DrivEssential kooptip van de week dus? Ik ben er zelf nog niet uit, eerst maar eens een stukje rijden.

 

Honda Civic Type R wit ring record nordschleife voorwielaandrijving  2015 09 Honda Civic Type R wit ring record nordschleife voorwielaandrijving  2015 05 Honda Civic Type R wit ring record nordschleife voorwielaandrijving  2015 06 Honda Civic Type R wit ring record nordschleife voorwielaandrijving  2015 12 Honda Civic Type R wit ring record nordschleife voorwielaandrijving  2015 02 Honda Civic Type R wit ring record nordschleife voorwielaandrijving  2015 13

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: