IntelliLux LED Matrix-verlichting voor nieuwe Opel Astra

Opels geavanceerde lichttechnologie IntelliLux debuteert in de volledig nieuwe Astra, die komende September op de IAA in Frankfurt wordt onthuld.

De baanbrekende full-LED Matrix-verlichting maakt het mogelijk om continu grootlicht te voeren, zonder dat medeweggebruikers worden verblind. Opel is de eerste fabrikant die LED Matrix aanbiedt in de middenklasse. Na de introductie van adaptieve bi-xenonverlichting in de huidige Astra maakt Opel daarmee opnieuw hoogstaande techniek bereikbaar voor een groot publiek.

Na jarenlange ontwikkeling in het Opel International Technical Development Center is Opels gepatenteerde IntelliLux LED Matrix-verlichting klaar voor massaproductie. IntelliLux maakt gebruik van de nieuwste generatie LED’s met een zeer hoge lichtintensiteit, vergelijkbaar met daglicht. In de koplampen zijn zestien individuele LED-units (acht per koplamp) opgenomen. Die werken optimaal samen en vormen een krachtige lichtbundel.

Zodra de auto de bebouwde kom verlaat, wordt automatisch continu grootlicht gevoerd. De geavanceerde frontcamera ‘Opel Eye’ scant de omgeving en stuurt de LED-units zodanig aan dat medeweggebruikers niet verblind worden. De lichtbundel van de LED Matrix-koplampen kan zeer nauwkeurig worden aangepast aan de verkeerssituatie door een of meerdere LED-units uit te schakelen.

Opel licht technologie IntelliLux Matrix LED Astra 02

Intelligent

IntelliLux is bovendien het eerste LED Matrix-systeem dat de bebouwde kom en snelwegen ‘herkent’ zonder hulp van een navigatiesysteem. Dat betekent dat IntelliLux eenvoudiger in het productieproces kan worden opgenomen en dat de nieuwe lichttechnologie ook beschikbaar is voor automobilisten die geen geïntegreerde navigatie wensen. En ook niet onbelangrijk: dat maakt IntelliLux nóg betaalbaarder.

Comfort en veiligheid

Opels IntelliLux LED Matrix-verlichting draagt vooral bij aan de veiligheid en het comfort van de nieuwe Opel Astra. Het zeer heldere LED-grootlicht zorgt voor aanzienlijk beter zicht. Bij een snelheid van 80 km/h zijn objecten 30 tot 40 meter eerder zichtbaar dan bij halogeen- of xenondimlicht. Dat komt overeen met een 1,5 seconden langere reactietijd, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit van Darmstadt en het Europese LightSightSafety Initiative.

Andere eigenschappen van IntelliLux zijn de speciale lichtfunctie voor op de snelweg, de ‘follow me home-verlichting’ en de langere levensduur ten opzichte van halogeen- en xenonlampen.

Bovendien zijn geen draaimechanismen meer nodig om de lichtbundel in een bepaalde richting te laten schijnen. Dankzij het ontbreken van complexe bewegende delen in een koplampunit, kan die ook compacter worden ontworpen.

Opel licht technologie IntelliLux Matrix LED Astra 01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: