Justitie in Frankrijk begint onderzoek naar gesjoemel met emissiewaarden bij Renault

Het lijkt wel alsof de beerput van het dieselschandaal nog lang niet bereikt is, want volgens het Algemeen Dagblad is Justitie in Frankrijk gisteren een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude met uitstootwaarden bij autoconcern Renault.
De strafrechtelijke stap volgt op een eerder onderzoek dat de autoriteiten hadden gedaan bij Renault. In januari vorig jaar werden al doorzoekingen gedaan. Er is voldoende materiaal gevonden om het onderzoek verder door te zetten. Drie onderzoeksrechters houden zich nu bezig met de zaak, die vergelijkbaar is met gesjoemel met de uitstootgegevens van dieselmotoren bij Volkswagen.

Op de beurs in Parijs werd door beleggers negatief gereageerd op het nieuws. Het aandeel Renault ging gisterenochtend natuurlijk meteen bijna 4 procent omlaag.

Fiat-Chrysler

Het onderzoek naar het grootschalige dieselschandaal levert nog dagelijks onthullingen en verdenkingen op. Autoriteiten beschuldigden eergisteren ook al Fiat Chrysler ervan sjoemelsoftware te hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen.

Fiat Chrysler zou de software sinds 2014 in sportieve terreinwagens van Jeep en RAM hebben geïnstalleerd. De precieze aard en het effect van de software wordt nog onderzocht. De toezichthouder EPA sprak van ,,dubieuze praktijken". Fiat Chrysler ontkent iets gedaan te hebben dat verboden is.

Volkswagen betaalde al meer dan 20 miljard dollar aan onder meer boetes, reparatiekosten en schadevergoedingen. Bij de Duitse automaker ging het in de VS om bijna 600.000 dieselauto's.

Eén en ander wordt ongetwijfeld vervolgd, lees dit stukje over de rol van onze oud-minister Timmermans in dit hele schandaal bijvoorbeeld maar eens.

Leave a reply