Miniatuur S-klasse: alles over de nieuwe Mercedes C-klasse incl. prijzen en video

Na de nodige gelekte en officiële informatie, foto’s en tekeningen heeft Mercedes vandaag de nieuwe C-klasse aan de wereld gepresenteerd.

De C-klasse is de bestverkopende modelserie van het merk uit Stuttgart. Zo werden er van de vorige generatie, die vanaf 2007 geproduceerd werd, ruim 2,4 miljoen exemplaren verkocht. De verwachtingen liggen dus hoog en zoals op de foto’s te zien is heeft Mercedes die meer dan waargemaakt door een miniatuurversie van de S-klasse neer te zetten.

Mercedes-Benz C250, AMG Line, Avantgarde, Diamantsilber metallic

Om de C-klasse ten opzichte van de CLA wat beter te positioneren zijn de maten natuurlijk iets toegenomen. Voorzien van een 80 mm langere wielbasis (2.840 mm) vergeleken met het vorige model, is de auto in totaal 95 mm langer (4.686 mm) en 40 mm breder (1.810 mm). De extra ruimte komt grotendeels ten goede aan de achterpassagiers. Ook wat bagageruimte betreft (480 liter) overtreft de nieuwe C-Klasse zijn voorganger.

Dankzij een intelligente en innovatieve lichtgewicht constructie is de aluminium-hybride carrosserie zo’n 70 kg lichter dan een conventionele stalen versie. Het totale gewicht van de auto is zelfs met ongeveer 100 kg teruggebracht. Een gevolg daarvan is een brandstofbesparing tot 20 procent zonder de prestaties te beïnvloeden. Mercedes vergeet daarbij even te vermelden dat de C-klasse over een bijzonder kleine benzinetank beschikt, namelijk eentje van slechts 41 liter.

En dat heeft te maken met de CO2 uitstoot. Volgens de meetmethode voor het bepalen van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot (NEDC) moet de tank van de auto tijdens de verbruikstest voor minimaal 90 procent gevuld zijn. En dit geval dus net geen 37 liter. En dat komt de emissiecijfers natuurlijk zwaar ten goed, de actieradius alleen niet. Aangezien ook Mercedes weet dat klanten daar over gaan klagen staat een 66 liter tank op de optielijst maar in Nederland zal die standaard zijn.

Mercedes-Benz C250, AMG Line, Avantgarde, Diamantsilber metallic

Uiteraard zijn ook de motoren vernieuwd, waarbij er net na de introductie keuze is uit een drietal motorvarianten: een diesel (de C220 BlueTEC) en twee benzineversies (de C180 en C200):

Uitvoering Inhoud

Cc

kW/pk Nm 0-100 km/u

in sec.

l/100 km CO2

g/km

C 220 BlueTEC 2.143 125/170 400 8,1 4,0 103
C 180 1.595 115/156 250 8,2 5,0 116
C 200 1.919 135/184 300 7,5 5,3 123

Kort na de introductie zal Mercedes-Benz de motorenlijn al verder uitbreiden. Zo zal een nieuwe kleine dieselmotor met een inhoud van 1,6 liter worden toegevoegd. Afhankelijk van de versie heeft deze viercilindermotor met turbolader een vermogen van 115 of 136Pk bij een inhoud van 1.598cc en een koppel van 280 of 320 Nm. Het common-rail systeem met directe inspuiting werkt bij een maximale inspuitdruk van 1.600 bar. Deze motor plaatst de nieuwe C-Klasse in een leidende rol in zijn segment op het gebied van CO2-emissies aldus Mercedes.

Mercedes-Benz C250, AMG Line, Avantgarde, Diamantsilber metallic

Naast deze aanwinst wordt tevens een verder ontwikkelde versie van de bewezen 2.2-liter viercilinder diesel leverbaar in diverse varianten. Daarmee loopt het dieselgamma uiteen van 115 tot 204Pl. De C220 BlueTEC zal optioneel ook beschikbaar worden als BlueEFFICIENCY Edition met een vermogen van 170Pk.

Wat benzinemotoren betreft is er keuze uit vijf uitvoeringen, variërend van 156 tot 238Pk. Daartoe behoort tevens de speciale C180 ECO Edition, die zich kwalificeert als BlueEFFICIENCY Edition. Een zescilinder benzinemotor met 333Pk volgt op termijn.

Net als bij de S-Klasse en E-Klasse zal Mercedes verder ook een dieselmotor met een hybridesysteem introduceren. De C300 BlueTEC HYBRID met een viercilinder dieselkrachtbron en een compacte elektromotor levert 204 + 27Pk en verbruikt slechts 3,9 liter diesel op 100 km (NEDC, voorlopige waarde). Later zal nog een zeer zuinige hybrideversie volgen, die gebruik zal maken van state-of-the-art plug-in technologie.

Afhankelijk van de gekozen motorisering levert Mercedes-Benz twee nieuwe handgeschakelde 6-versnellingsbakken voor de viercilinders in de C-Klasse, die zich onderscheiden door nog soepelere en preciezere gangwisselingen. De doorontwikkelde 7G-TRONIC PLUS automaat kan ook worden aangeboden evenals een 4MATIC permanente vierwielaandrijving (C250) die zorgt voor extra grip stabiliteit.

Mercedes-Benz C250, AMG Line, Avantgarde, Diamantsilber metallic

De nieuwe C-Klasse biedt een keuze uit twee fronten: sportief met de centraal geplaatste ster of – uitsluitend voor de EXCLUSIVE – de klassieke radiatorgrille met het sterembleem op de motorkap. De lamellen van de radiatorgrille kunnen overigens geheel worden gesloten om de luchtweerstand van de auto te optimaliseren. Met een Cw-waarde van 0,24 voor de C220 BlueTEC ECO (leverbaar vanaf September 2014)  zet de nieuwe C-Klasse Limousine overigens een nieuwe maatstaf in de middenklasse.

Standaard is de C-Klasse voorzien van H7 halogeen koplampen. Daarnaast zijn er twee energiebesparende LED-varianten leverbaar: een statisch systeem en een dynamische versie met het ‘LED Intelligent Light System’. Het karakteristieke lichtdesign verleent de nieuwe C-Klasse ook in het donker een geheel eigen opvallende ‘look’. Achter krijgt de C-Klasse in alle gevallen LED-technologie.

Een nieuw ontworpen 4-link vooras heeft een belangrijk aandeel in die handlingeigenschappen. Daarmee is de onafhankelijke voorwielophanging volledig losgekoppeld van de veerpoot, waardoor een hoger gripniveau en een hogere laterale stabiliteit werd verkregen. De ophanging reageert hierdoor gevoeliger op stuurimpulsen en stimuleert een sportieve, pittige rijstijl. Een geoptimaliseerde onafhankelijke multi-link achterwielophanging met een 5-link structuur zorgt voor een ongekende wielgeleiding en een perfecte rechtuitstabiliteit.

De nieuwe C-Klasse Limousine wordt standaard met een staal geveerd  onderstel geleverd. In combinatie met deze vering zijn er drie DIRECT CONTROL ophangingen met een instelbaar dempingsysteem leverbaar:

 • Een comfortonderstel
 • Een comfortabel Avantgarde-onderstel met sportieve eigenschappen
 • Een met 15mm verlaagd sportonderstel

Optioneel kan de nieuwe C-Klasse als eerste auto in deze klasse ook worden uitgerust met een luchtveringssysteem (AIRMATIC) op de voor- en achteras. Dankzij een elektronisch gestuurde, continu variabele demping worden afrolgeluiden en trillingen van de banden uitstekend verwerkt. Via de knop AGILITY SELECT kan de bestuurder kiezen uit verschillende instellingen: ‘Comfort’, ‘ECO’, ‘Sport’ en ‘Sport+’. De extra ‘Individual’ functie biedt daarnaast de mogelijkheid voor een geheel persoonlijke instelling. AIRMATIC zorgt er verder voor dat de auto rondom zelf-nivellerend is voor een optimaal rijcomfort, ook met belading.

Mercedes-Benz C250, AMG Line, Avantgarde, Diamantsilber metallic

In het interieur voelt de C-Klasse als een auto uit een hoger segment dankzij de zorgvuldig gekozen, hoogwaardige materialen en details. In uitvoeringen met een automaat zorgt de uit één geheel opgetrokken middenconsole voor een elegant, vloeiend concept vanaf de centrale ventilatieopeningen tot aan de middenarmsteun. Bij handgeschakelde versies loopt de middenconsole iets steiler - voorzien van twee gescheiden sierdelen – voor maximaal schakelgemak.

Een centraal geplaatst vrijstaand display is de grootste eye-catcher in de middenconsole. Diagonaal meet het scherm 17,78 cm (7”-inch) of 21,33 cm (8,4”-inch) in combinatie met COMAND ONLINE.

Het touchpad in de steun boven de controller op de middenconsole is door Mercedes-Benz zelf ontwikkeld. Net als bij een smartphone werkt dit systeem met een zeer eenvoudige en intuïtieve bediening doordat alle hoofdfuncties door aanraking te activeren zijn. Tevens is het mogelijk om er letters, getallen en speciale karakters in elke willekeurige taal op te schrijven. Daarbij ontvangt de gebruiker duidelijke trilsignalen als feedback.

Een head-up display is eveneens nieuw voor de C-Klasse. Net als in een straaljager projecteert het systeem belangrijke informatie rechtstreeks in het blikveld van de bestuurder. Het systeem verschaft informatie over de snelheid, snelheidslimieten en navigatie-aanwijzingen, en toont berichten afkomstig van DISTRONIC PLUS.

Drie verschillende design- en uitrustingsniveaus voor het exterieur en interieur bieden maximale mogelijkheden voor personalisatie. De AVANTGARDE-lijn maakt van de C-Klasse een sportieve Limousine, de EXCLUSIVE-lijn legt de nadruk op verfijning en moderne luxe en de AMG-lijn tot slot geeft de C-Klasse een bijzonder sportief karakter.

Mercedes-Benz C250, AMG Line, Avantgarde, Diamantsilber metallic

De nieuwe C-Klasse vertrouwt op nagenoeg alle nieuwe assistentiesystemen met een keur aan verbeterde functies die pas enkele maanden geleden debuteerden in de nieuwe S-Klasse en de E-Klasse.

De standaarduitrusting omvat bijvoorbeeld ATTENTION ASSIST, een vermoeidheidherkenningssysteem. In combinatie met het COMAND navigatiesysteem geeft dit systeem op de snelweg bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde parkeerplaats aan om even rust te nemen. Nog zo’n standaardvoorziening is COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, dat in aanvulling op Adaptive Brake Assist – dat al vanaf 7 km/h extra bescherming tegen een aanrijding kan bieden-  bij snelheden tot 200 km/u ook autonoom remingrepen kan toepassen om zo de ernst van het ongeval met remmende of langzamer rijdende voertuigen te verminderen. Tot een snelheid van 50 km/h voert het systeem ook autonoom een remingreep uit voor stilstaande voertuigen en tot 40 km/h kunnen kop/staart botsingen voorkomen worden.

Daarnaast zijn nieuwe assistentiesystemen en bestaande, verbeterde systemen uit de nieuwe S-Klasse en E-Klasse optioneel te bestellen. Als onderdeel van het Intelligent Drive concept combineren ze de gegevens van diverse sensors om het comfort en de veiligheid aanzienlijk verder te vergroten.

Voorbeelden zijn:

 • DISTRONIC PLUS met stuurassistent en Stop&Go Pilot
 • De BAS PLUS remassistent met kruispuntassistent
 • PRE-SAFE®rem met voetgangersherkenning
 • Een verder verbeterde actieve spoorassistent
 • Actieve parkeerassistent
 • Een 360° camera
 • Verkeersbordenassistent met waarschuwingsfunctie voor spookrijden
 • Adaptieve grootlicht-assistent plus

Mercedes-Benz heeft verder het airconditioningsysteem in de nieuwe C-Klasse verder doorontwikkeld en verbeterd. Zo is de nieuwe C-Klasse de enige auto in dit segment met tunneldetectie via het navigatiesysteem. Op basis van kaartinformatie van de navigatie en GPS-data wordt de luchtrecirculatieklep automatisch gesloten wanneer de auto een tunnel nadert, om hem weer te openen wanneer de auto de tunnel uitrijdt.

Mercedes-Benz C250, AMG Line, Avantgarde, Diamantsilber metallic

Een compleet nieuwe multimediageneratie is in de nieuwe C-Klasse nog makkelijker te bedienen, met uitgebreide animaties en visuele effecten die alle functies op een duidelijke en aantrekkelijke wijze weergeven. Tevens is de nieuwe C-Klasse uitgerust met het Frontbass-systeem. Dit avantgardistische akoestische systeem maakt gebruik van de ruimten in de dwarsbalken en zijbalken van de koetswerkstructuur, die dienen als resonantiekamers voor de basspeakers. Een Burmester surround sound systeem is optioneel leverbaar.

Het navigatiesysteem werkt interactief. Het herbergt een geanimeerd kompas, een ‘Drive Show’ met informatie voor de overige inzittenden - vergelijkbaar met de on-screen beelden in vliegtuigen - en Google Maps via het hoofdscherm. Het navigatiesysteem verschaft bovendien accuratere realtime informatie over de verkeerssituatie op de wegen via verkeersinformatie die via internet wordt aangeleverd als onderdeel van de ‘Live Traffic Information’ service.

Een mobiele telefoon met Bluetooth en een dataverbinding maakt het Audio 20 systeem standaard al geschikt voor internetgebruik. Daarmee kan zonder beperkingen op het internet worden gesurft wanneer de auto stilstaat. Rijdend kunnen Mercedes-Benz Apps als Weather, GoogleTM Local Search met StreetView en Panoramio, Destination/Route Download en Facebook worden gebruikt.

Het afspelen van muziek en video’s is mogelijk via diverse bronnen, bijvoorbeeld via Bluetooth met de Apple iPod en de iPhone, vanaf een SD-kaart, USB-stick of CD/DVD (met Audio 20 CD of hoger en met COMAND Online). Over ondersteuning voor Android telefoons is nog niets bekend.

COMAND Online beschikt niet alleen over een grootst scherm met een resolutie van 960 x 540 pixels en een speciale glaslaag, het maakt tevens de ontvangst van digitale TV en radio mogelijk en biedt een keur aan andere functies. Waaronder snelle navigatie vanaf een harde schijf, automatische alternatieve routes om verkeersopstoppingen te vermijden via accurate ‘Live Traffic Information’ verkeersinformatie, een geïntegreerde WLAN hotspotfunctie en het LINGUATRONIC voice control systeem.

De nieuwe C-Klasse kan vanaf nu worden besteld bij de officiële Mercedes-Benz dealers. Bij de introductie bestaat het modelprogramma uit de C220 BlueTEC (vanaf € 42.995,-), de C180 (vanaf € 36.995,-) en de C200 (vanaf € 39.995,-). De nieuwe C-Klasse heeft zowel benzine- als dieselvarianten beschikbaar die bij zakelijke inzet in de 20%-categorie van de fiscale bijtelling vallen: de C180 (handgeschakeld) en de C220 BlueTEC (handgeschakeld én automaat).

Naast de optionele Ambition- en Prestigepakketten is de C-Klasse tijdelijk uit te rusten met een aantrekkelijk introductiepakket. Voor 1.500,- euro is er een Businesspakket bestaande uit actieve parkeerassistent inclusief PARKTRONIC, cruise control, Audio 20 CD incl. touchpad, voorbereiding voor Garmin MAP Pilot, Garmin MAP Pilot, LED Intelligent Light System en adaptieve grootlichtassistent of het Comfortpakket met automatische transmissie, keyless startfunctie en zitcomfortpakket.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: