Nieuwe generatie Mazda CX-5: dynamischer en stiller dan z'n voorganger

Mazda presenteert op de AutoShow in Los Angeles de gloednieuwe CX-5 die op het gebied van techniek en design weer helemaal bij de tijd is.

De nieuwe CX-5 is meteen te herkennen als zodanig en lijkt nu meer in lijn met het design van de CX-3 dan met z’n voorganger.

Een lager zwaartepunt en een 10 millimeter bredere wielbasis geven de nieuwe CX-5 een gespierdere houding. De A-stijlen zijn ongeveer 35 mm verder naar achteren geplaatst, wat ook de afstand tussen de vooras en de A-stijlen ten goede komt.

Het formaat is inclusief de wielbasis dus vrijwel gelijk gebleven maar het interieur is volgens Mazda een stuk ruimer geworden door slimmer om te gaan met de indeling.

mazda-cx-5-awd-skyaktiv-g-soul-red-crystal-2017-07

Verdere nieuwtjes zijn een kleuren head-up display dat al naar gelang het uitrustingsniveau de gegevens op een plexiglasplaatje of op de vooruit projecteert. Ook een radargestuurde adaptieve cruise control en een elektrische achterklep zijn desgewenst van de partij.

Veel aandacht is besteed aan het isoleren van het interieur waardoor het nu zo’n 10% stiller vertoeven is daar. Een stijver chassis (15%) helpt daar natuurlijk ook bij.

De interieurzone is ontworpen rond de ideale zitpositie, waarbij alle knoppen en schakelaars binnen handbereik zijn geplaatst voor de bestuurder. Voor nog meer praktisch gebruiksgemak is de tunnelconsole verhoogd en is de pookknop respectievelijk 60 mm (automaat) en 40 mm (handgeschakelde versnellingsbak) hoger geplaatst dan bij het huidige model.

De verder naar achteren geplaatste A-stijlen verbeteren het zicht rondom voor de bestuurder, iets waar de smallere buitenspiegels, de lagere heuplijn ten opzichte van het huidige model en de toepassing van een enkele glasplaat voor de achterruit eveneens aan bijdragen.

mazda-cx-5-awd-skyaktiv-g-soul-red-crystal-2017-04

De leuningen van de voorstoelen zijn voortaan voorzien van veermatten, waarbij de stijfheid van elk onderdeel is geoptimaliseerd om het onderlichaam goed op zijn plek te houden en zijwaartse bewegingen van het bovenlichaam en het hoofd te minimaliseren. De toepassing van vibratiedempend urethaanschuim voor de stoelkussens zorgt bovendien voor meer comfort.

De nieuwe CX-5 is de eerste Mazda met een achterbankleuning die in twee standen is in te stellen. Aan een hoger comfortniveau in het achtercompartiment draagt ook een lager heuppunt bij, maar ook de stoelkussens met een driedimensionale vorm die zich aanpassen aan de vorm van het onderlichaam, de beschikbaarheid van stoelverwarming voor de achterbank en de luchtroosters aan de achterzijde van de tunnelconsole.

Voor meer gebruiksgemak is de grotere tunnelconsole aan de voorzijde voorzien van twee verstelbare bekerhouders, die naast elkaar geplaatst zijn. Met een inhoud van 505 liter biedt de bagageruimte hetzelfde praktische gebruiksgemak als het huidige model met zijn bagageruimte van 500 liter (DIN-cijfers, inclusief opbergvak onder de vloer.

mazda-cx-5-awd-skyaktiv-g-soul-red-crystal-2017-12

Uiteraard is er ook een nieuwe generatie navigatiesystemen waarvan het centrale 7"-inch-display naar de bovenzijde van het dashboard is verhuisd. Het vrijstaande display is het eerste display in een Mazda dat gebruik maakt van optical bonding (‘optisch verlijmen’) tussen het LCD en het touchscreen, wat voor een gedetailleerdere weergave zorgt.

Op audiogebied vinden de tweeters voortaan plaats in de A-stijlen, wat voor een zuiverder, natuurlijker geluid zorgt door de plaatsing dicht bij de oren van de inzittenden. De nieuwe CX-5 is te voorzien van een Bose premium sound system met 10 speakers dat samen met Mazda is ontwikkeld en beschikt over de AudioPilot 2 omgevingsgeluidcompensatie en Centerpoint 2 surround sound-technologie.

Op motorisch vlak pakt de nieuwe CX-5 uit met drie benzines en een diesel, waarvan er drie naar Nederland zullen komen. Over het verbruik en de vermogens laten de Japanners nog even niets los. Voorwielaandrijving is standaard, met de optie voor vierwielaandrijving. Datzelfde geldt voor een automaat.

mazda-cx-5-awd-skyaktiv-g-soul-red-crystal-2017-13

De motoren zijn overigens uiteraard voorzien van het G-Vectoring Control systeem. Door het motorkoppel aan te passen op basis van de stuurinput van de bestuurder kan GVC de acceleratie- en deceleratiekrachten in langs- en dwarsrichting aansturen.

Dit systeem biedt bij crossover SUV’s nog meer voordelen, waarvan het relatief hoge zwaartepunt ervoor zorgt dat deze automodellen sterker reageren op dwarskrachten. GVC komt zodoende zowel de responsiviteit als de stabiliteit van de auto ten goede, waardoor inzittenden minder snel in hun stoel heen en weer glijden, met een comfortabeler, relaxter rijgedrag tot gevolg.

De nieuwe Mazda CX-5 staat ergens in mei of juni van het volgend jaar bij de dealer. In februari zal ‘ie al in Japan verkrijgbaar zijn. Een snellere introductie is dus niet geheel uitgesloten.

mazda-cx-5-awd-skyaktiv-g-soul-red-crystal-2017-05

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: