Nieuwe Mercedes C-klasse Coupé is bloedmooi

De Mercedes C-klasse Coupé heeft het eigenlijk altijd moeten afleggen tegen z’n eeuwige rivaal, de BMW 3-serie Coupé en nu tegen diens opvolger de 4-serie in diezelfde carrosserievorm.

Met de komst van de Audi A5 Coupé kreeg de kleinste coupé van Das Haus het ook al niet makkelijker, maar wat mij betreft gaat daar vanaf nu verandering in komen.

Want na de Limousine en Estate presenteert Mercedes met de nieuwe C-klasse Coupé wat mij betreft meteen de mooiste coupé in z’n segment die met nieuwe techniek, waaronder de 9G-Tronic versnellingsbak met 9 verzetten, kopers van precies die twee Duitsers moet lokken.

Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 28

Als sportiefste telg van de C-Klasse familie laat de Coupé geen misverstanden bestaan over zijn op rijplezier ingestelde karakter, dat dit keer dus verenigd wordt met een gedistingeerd en opvallend strak design. Een sportief front met diamond grille en lange motorkap – de nieuwe Coupé meet alleen tussen het schutbord en de vooras al 60 millimeter meer in lengte dan zijn voorganger – gaan over in een lage raampartij.

Vervolgens vloeit de belijning over in een robuuste en krachtige achterzijde waarin de bekende Mercedes-Benz coupé-genen zijn verwerkt. Een hoge taille en frameloze portieren met vrijstaande buitenspiegels onderstrepen het sportieve karakter. Scherpe lijnen en vloeiende oppervlakken zorgen opzij voor levendige licht- en schaduweffecten. Een opvallend kenmerk is de langgerekte dropping line die typerend is voor een coupé.

In tegenstelling tot de C-Klasse Limousine loopt de dropping line verder naar achteren door, voorbij de achterste wielkasten. Om de sportieve aspiraties van de coupé kracht bij te zetten is het onderstel met 15 millimeter verlaagd ten opzichte van die van de Limousine. Samen met de standaard 17 inch velgen zorgt dat voor een dynamisch uiterlijk.

Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 19

Interieur

De bestuurder en overige inzittenden genieten van een ambiance op een nieuw, sportiever niveau dan dat van de C-Klasse Limousine. Vloeiende vormen kenmerken zowel de middenconsole als de portier- en achterpanelen, die soepel in elkaar overlopen om het coupégevoel te versterken.

De sierdelen vergroten die beleving van sportiviteit nog meer. De integrale sportstoelen zijn speciaal voor de coupé ontworpen en bieden een sportief comfort. De automatische gordelaanreiker geeft het luxegevoel extra glans.

Mede dankzij een 80 millimeter langere wielbasis is de C-Klasse Coupé 95 millimeter langer en 40 millimeter breder geworden. Het toegenomen volume resulteert in meer ruimte voor de bestuurder en voorpassagier. Er is meer schouder-, elleboog- en hoofdruimte op alle zitplaatsen.

De positie van de nieuwe Coupé wordt in het C-klasse gamma benadrukt door de speciale kleurencombinatie voor de bekleding: zadelbruin, porselein en – in de Edition 1 – notenbruin/zwart met turquoise siernaden.

Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 21

 

Individuele highlights

De coupé krijgt een rijke standaarduitrusting mee. De AMG Line wordt leverbaar als alternatief om de dynamiek van de coupé nog meer kracht te geven. Deze uitvoering onderscheidt zich onder meer door speciale bumpers en dorpels met AMG-styling, een diamond grille met verchroomde pins en 18"-inch lichtmetalen AMG-velgen.

Highlights in het interieur van de AMG Line zijn sportief-exclusieve accenten als zwarte, handvervaardigde bekleding in lederlook ARTICO/microvezel DINAMICA zwart met en contrastsiernaden, een multifunctioneel sportstuur met afgevlakte onderkant en AMG-sportpedalen.

De sierdelen in essenhout zwart gecombineerd met aluminium in het dashboard en de portieren versterkt die sportieve indruk. Een blikvanger is het optionele chroompakket interieur met tal van accenten in zilverchroom, waaronder het combi-instrument, de luchtuitstroomopeningen en de portiergrepen.

Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 20

 

Onderstel

Het onderstel zorgt voor een hoog comfortniveau dankzij minimale rolgeluiden en trillingen en staat tegelijkertijd garant voor dynamische rijeigenschappen, waarmee een uitstekende basis voor rijplezier wordt gelegd. Een nieuwe 4-link vooras waarbij de wielophanging is losgekoppeld van de veerpoot, is mede verantwoordelijk voor de dynamische rijeigenschappen.

Daardoor reageert het onderstel gevoeliger op stuurimpulsen, met meer sportiviteit en een grotere wendbaarheid tot gevolg. Een onafhankelijke multilink achteras met vijf armen staat borg voor een uitstekende wielplaatsing en een sublieme rechtuitstabiliteit.

Standaard heeft de C-klasse coupé de beschikking over stalen veren. In combinatie hiermee levert Mercedes-Benz twee versies van het selectieve dempingssysteem, die beide 15 millimeter lager zijn dan die van de Limousine:

 • Het comfortabele AGILITY CONTROL onderstel met een sportief karakter
 • Het sportonderstel met een stijvere vering en demping inclusief
 • SPORT DYNAMIC STEERING voor een nog dynamischer karakter

Luchtvering

De coupé kan naar wens met AIRMATIC-luchtvering op de voor- en achteras uitgevoerd worden. Deze wordt elektronisch aangestuurd, waarbij de demping continu wordt aangepast aan iedere situatie. De bestuurder kan daarbij het gewenste rijprogramma kiezen: sportief, comfortabel of zuinig.

Via de DYNAMIC SELECT-controller is er keuze uit vijf rijprogramma’s: "ECO", "Comfort", "Sport", "Sport +" en "Individual". In die laatste stand kan de bestuurder zijn eigen instellingen bepalen. AIRMATIC voorziet eveneens in niveauregeling rondom voor een optimaal rijcomfort, zelfs met zware belading.

Voorlopig alleen 4-cilinders

Krachtige en zuinige viercilinder benzine- en dieselmotoren met ECO start-stopsysteem zorgen voor de nodige sportieve prestaties en rijplezier. Ze voldoen alle aan de Euro 6-emissienorm. Vergeleken met het vorige model verbruiken ze tot 20 procent minder brandstof.

In eerste instantie biedt de coupé een keuze uit vier benzinemotoren. Het vermogensspectrum loopt uiteen van de 1,6-liter viercilindermotor in de C180 met 115kW/156Pk tot aan de 2-liter C200 (135kW/184Pk), de C250 (155kW/211Pk) en de C300, eveneens met een inhoud van 2 liter maar dan met een vermogen van 180kW/245Pk. De twee viercilinderdiesels leveren 125kW/170Pk en 150kW/204Pk en vertrouwen op ecovriendelijke SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction).

Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 25

Lichter, stijver en sterker

Een intelligente lichtgewicht constructie met een groot aandeel aluminium maakt de coupé lichter dan zijn voorganger. Lichtmetalen componenten zijn onder meer de spatschermen, motorkap en achterklep. Tegelijkertijd is de carrosserie nu veel stijver en sterker dankzij het gebruik van extra sterke materialen, wat een positief effect heeft op zowel de rijdynamiek als het geluidsniveau en de botsveiligheid.

De coupé volgt hiermee de Mercedes-Benz traditie en voldoet niet alleen aan de actuele nationale en internationale wetgeving, maar ook aan de nog hogere intern geldende eisen die Mercedes-Benz stelt op het gebied van botsveiligheid.

Door de wind

Mercedes-Benz zet de toon op het gebied van aerodynamica en levert auto’s met de beste Cw-waarde in bijna alle voertuigklassen. De nieuwe C-Klasse Coupé noteert een Cw-waarde van 0,26. Dit toonaangevende cijfer bewijst zichzelf met name op buitenwegen en snelwegen, waar de luchtweerstand het grootst is, bij snelheden boven de 70 km/h.

Deels autonoom rijden

De C-Klasse Coupé biedt keuze uit diverse veiligheids- en assistentiesystemen die zijn gebaseerd op het Mercedes-Benz Intelligent Drive-concept. ATTENTION ASSIST met instelbare gevoeligheid, dat de bestuurder waarschuwt voor onoplettendheid en vermoeidheid, is standaard.

Andere standaardvoorzieningen zijn onder andere COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, met een akoestische waarschuwing voor de bestuurder bij snelheden boven 7 km/h, en ADAPTIVE BRAKE, om aanrijdingen te vermijden door het remeffect te vergroten in overeenstemming met met de actuele situatie. Wanneer het gevaar van een aanrijding dreigt en de bestuurder niet reageert, voert het systeem autonoom een remingreep uit bij snelheden tot 200 km/h, om de impact van de aanrijding met tragere of stilstaande auto’s te beperken of een aanrijding zelfs geheel te voorkomen.

Bij snelheden tot 50 km/h remt het systeem ook als reactie op stilstaande auto’s en kan daarmee kop-staartbotsingen tot 40 km/h vermijden.

Nieuwe assistentiesystemen met aanzienlijk verbeterde functies zijn optioneel beschikbaar. Ze combineren data van diverse sensortechnologieën, waaronder radarsensoren en stereocamera’s, als onderdeel van het Intelligent Drive-concept om het comfort en de veiligheid te vergroten:

 • DISTRONIC PLUS met stuurassistent en Stop&Go Pilot is een adaptieve cruisecontrol die de snelheid van de auto kan aanpassen aan langzamer verkeer vóór de auto bij snelheden tussen 0 en 200 km/h. De stuurassistent helpt binnen diezelfde bandbreedte de auto binnen de rijbaanmarkering te houden. Bij snelheden onder 130 km/h, bijvoorbeeld in files of langzaam rijdend verkeer, kan het systeem de voorligger volgen, zelfs bij afwezigheid van duidelijke wegmarkeringen, waardoor de bestuurder op veilige en comfortabele wijze meegaat in het verkeer.

 • Het Brake Assist System BAS PLUS kan naast voorliggers en stilstaande auto’s ook kruisend verkeer ‘zien’ om vervolgens de remdruk op te voeren wanneer de bestuurder niet hard genoeg afremt. Aanvullend herkent de PRE-SAFE-rem ook voetgangers en kan autonoom worden geremd wanneer de bestuurder niet ingrijpt, om zo tot 50 km/h ongevallen te voorkomen of de gevolgen ervan bij snelheden tot 72 km/h te beperken. In verkeer ondersteunt de PRE-SAFE-rem op dezelfde wijze, bij snelheden tussen 7 en 200 km/h.

 • De verbeterde actieve spoorassistent voorkomt nu ook dat de auto onbedoeld de rijstrook verlaat door de remmen aan één kant te bedienen bij een doorbroken of ononderbroken wegmarkering, wanneer een aanrijding dreigt, bijvoorbeeld bij inhalende auto’s op hoge snelheid, verkeer in naastgelegen rijbanen of zelfs tegenliggers.

 • PRE-SAFE PLUS breidt de Intelligent Drive-functies verder uit door ook te reageren bij een naderende kop-staartbotsing. Het waarschuwt het achteropkomende verkeer door de noodknipperlichten achter in te schakelen met een toenemende knipperfrequentie en schakelt vóór de impact de preventieve inzittendenbescherming PRE‑SAFE in, waaronder de reversibele gordelspanner. Wanneer de auto stilstaat, worden de remmen vergrendeld om de voorwaartse beweging tegen te gaan, wat de krachten op de inzittenden beperkt en het risico op een vervolgbotsing tegengaat.

Tot de vele assistentiesystemen behoren:

 • Actieve parkeerassistent, die voorziet in semi-automatisch inparkeren met actieve besturing en remfunctie in zowel parallelle als haakse parkeervakken

 • Een 360° camera die de auto en zijn omgeving vanuit diverse perspectieven laat zien, inclusief van bovenaf, als hulp bij parkeren en manoeuvreren

 • Camera- en navigatiegestuurde verkeersbordenassistent met waarschuwingsfunctie voor spookrijden, die waarschuwt voor snelheidslimieten en voor het begin en einde van inhaalverboden. Bovendien laat het systeem een waarschuwing horen wanneer een eenrichtingsweg wordt herkend

 • Adaptieve grootlichtassistent plus, waarmee het grootlicht permanent ingeschakeld kan blijven zonder tegemoetkomend verkeer te verblinden door de lichtbundel aan te passen aan auto’s die zich daarin bevinden

 

Airbags

Naast driepuntsveiligheidsgordels met pyrotechnische gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers voor de bestuurder, voorpassagier en inzittenden achterin, zorgen tal van airbags voor extra bescherming bij een ongeval:

 • Bescherming voorin: adaptieve frontairbags voor de bestuurder en voorpassagier, aangevuld met een kneebag voor de bestuurder

 • Bescherming opzij: thorax-/beltbags voor de bestuurder en voorpassagier plus windowbags voor- en achterin, met optionele sidebags achterin

Klimaatregeling met satellietnavigatie

Het airconditioningsysteem in de nieuwe C-Klasse Coupé werkt efficiënt en garandeert een hoge luchtkwaliteit. Net als in de C-Klasse Limousine maakt het gebruik van satellietnavigatie om tunnels te herkennen. Vervolgens sluit het systeem de luchtrecirculatieklep automatisch wanneer de auto een tunnel inrijdt.

Infotainment

De nieuwe multimediageneratie biedt een intuïtieve bediening met animaties en visuele effecten. Frontbasstechnologie garandeert een geluidservaring die bijna gelijk is aan die van een concertzaal, vooral in combinatie met het optioneel beschikbare Burmester sound system. Het frontbasssysteem gebruikt de ruimte in de dwars- en langsdragers van de carrosseriestructuur als resonantiekamer voor de basluidsprekers.

Het navigatiesysteem, dat de bestuurder in realtime voorziet van actuele verkeersinformatie (Live Traffic Information), verwerkt zijn content op interactieve wijze. Het beschikt onder andere over een kompas, een "Drive Show" met informatie voor de passagiers die vergelijkbaar is met die van de infoschermen in vliegtuigen, en Google Maps op het hoofdscherm.

Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 10

Uitgebreid netwerken

Een mobiele telefoon met Bluetooth en datafunctie is voldoende om zelfs de AUDIO 20 geschikt voor internet te maken. Wanneer de auto stilstaat kan zo volop gesurft worden.

Mercedes-Benz apps kunnen ook rijdend worden gebruikt. Het afspelen van audio en video is mogelijk vanaf diverse bronnen. COMAND Online voorziet niet alleen in een groter scherm met een resolutie van 960 x 540 pixels, maar biedt ook digitale tv/radio-ontvangst en snelle harddisk navigatie, een integrale wifi-hotspotfunctie en het LINGUATRONIC spraakbedieningssysteem.

Mercedes connect me

Net als andere modellen krijgt de nieuwe C-Klasse Coupé een uitgebreide serie gratis standardservices en Remote Online-services als onderdeel van "Mercedes connect me". De standardservices omvatten een automatische noodoproep (eCall), ongevalmanagement, pechhulp en after-sales service.

De Remote Online-services (standaard bij COMAND Online en gratis tijdens de eerste drie jaar) bieden te allen tijde toegang tot voertuiginformatie, inclusief de status van de ruiten en portieren, de kilometrage, de bandendruk en andere diagnosedata. Tevens is er een voertuigtrackingfunctie, op afstand bedienbare portierver- en ontgrendeling en op afstand in- en uitschakelbare voorverwarmingsinstallatie.

In Frankfurt beleeft 'ie komende maand z'n premiere, dan volgt meer.

Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 09 Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 11 Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 12 Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 17 Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 26 Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 30 Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 23 Mercedes C-klasse AMG sport pakket C205 2016 16

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: