Nieuwe Mercedes E-Klasse Coupé: meer ruimte, meer glas, meer van hetzelfde

Laten wij ook maar meteen ons hart luchten: tegenwoordig moet je wel een keer of 10 kijken voordat je doorhebt of er een nu een C-klasse, E-klasse of S-klasse voor je neus staat. Daar kun je natuurlijk een enorm punt van maken, maar je kunt ook blij zijn dat je tegenwoordig met een middenmodel, de E-klasse dus, perfect voor de dag kunt komen.

Na de intelligente businesslimousine E-klasse, de Estate en de All-Terrain, volgt nu dus de Coupé als uitbreiding op de E-Klasse familie. Een auto die de limousine als basis heeft en als twee druppels water op de recent gepresenteerde C-klasse en S-klasse Coupé lijkt.

Als exclusieve en sportieve Coupé kan het jongste lid van de E-Klasse familie overigens terugkijken op een bijna vijftigjarige geschiedenis. Mercedes- presenteerde zijn eerste voorganger in 1968 (die toen bekend stond als ‘Strich-Acht’ Coupé – W 114). Andere modelseries volgden – enige tijd ook onder de naam CLK.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo kashmirweiß magno, Edition 1, AMG Line, Night Paket ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo cashmir white magno, Edition 1, AMG Line, night package;

Een markant front met laaggeplaatste sportgrille en centraal geplaatste ster, een lange motorkap met powerdomes, een naar achteren hellende cockpit en een gespierde achterzijde moeten het model van z'n kleinere en grotere broer doen onderscheiden, waarbij de vier frameloze zijruiten en het ontbreken van B-stijlen de dynamiek moeten onderstrepen.

Eveneens typisch voor een coupé van Das Haus zijn de tweedelige, zeer smalle led-achterlichten waarin, in combinatie met MULTIBEAM LED-koplampen, een begroetingsfunctie zijn wereldpremière viert. Bij het openen van de auto gaan de LED's van de achterlichten successievelijk vanuit het midden van het voertuig naar de buitenkant aan.

Bij het afsluiten van de auto verloopt deze verlichtingsvolgorde omgekeerd. Beide zijn bovendien voorzien van een op- en aflopende dimfunctie. Deze lichtshow in de achterlichten heeft dezelfde begroetings- en afscheidsfunctie als de bekende begroetingsfunctie van de blauwe lichtstrook in de koplampen.

Daarnaast hebben de achterlichten dankzij de innovatieve kristallook een schitterende uitstraling, die volgens Mercedes doet denken aan het gloeien van een straalmotor. Het is maar even dat je 't weet.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo kashmirweiß magno, Edition 1, AMG Line, Night Paket ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo cashmir white magno, Edition 1, AMG Line, night package;

De twee optioneel leverbare hoge-resolutie 12,3"-inch displays kennen we natuurlijk al uit de andere varianten van de E-klasse. Het combi-instrument in het directe blikveld van de bestuurder bevat virtuele klokken waar de bestuurder relevante informatie in drie verschillende stijlen kan opvragen: ‘Classic’, ‘Sport’ en ‘Progressive’.

Het instapmodel combineert twee ronde klokken en een 17,8 centimeter combi-kleurendisplay (1.000 x 600 pixels resolutie) met een centrale 21,3 cm display (960 x 540 pixels). De ronde klokken, het combi-instrument en het centrale display zijn ondergebracht in één frame, afgewerkt in hoogglanzende pianolaklook.

De luchtuitstroomopeningen vormen een opvallend sportief accent, in een vorm die sterk geïnspireerd is door turbinemotoren. Ze zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt en uitgevoerd in silvershadow.

Met aanraakgevoelige touch control-buttons op het stuurwiel kan de bestuurder het combi-instrument en het multimediasysteem bedienen met vingerswipes zonder de handen van het stuur te hoeven nemen.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Interieur: Leder Nappa weiß/schwarz, Zierelemente Metallstruktur ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; interior: Nappa leather White/black, metal-weave trim;

Extra bedieningsmogelijkheden zijn een touchpad met controller in de middenconsole, dat ook handschriften kan herkennen, en de LINGUATRONIC spraakbediening. Er zijn ook directe toetsen om functies te bedienen, bijvoorbeeld voor de airconditioning en het gemakkelijk in- en uitschakelen van bepaalde rijassistentiesystemen.

De avantgardistische en tegelijkertijd uiterst luxueuze stoelen in de Limousine stonden voorbeeld voor de Coupé. Alle vier de afzonderlijke zitplaatsen hebben een sportief karakter. Talloze extreem hoogwaardige details benadrukken de hoge standaard van een sportieve, luxe coupé. Kortom, waarom zou je nog voor een S-klasse Coupé kiezen?

Speciaal voor de E-Klasse Coupé worden twee nieuwe innovatieve, lichte houten sierdelen in generfd en hoogglans aangeboden. Nauwkeurig aangebrachte siernaden accentueren het stoelontwerp van elke uitrustingslijn.

Het bekledingsdessin en kleuraanbod van de AMG Line is uitgesprokener dan ooit. De sportiviteit wordt door sterke kleurcontrasten in zwart-classicrood en zwart-wit gekenmerkt. Het indrukwekkende aanbod lakkleuren is harmonisch op de moderne interieurkleuren afgestemd.

De interieurverlichting maakt gebruik van duurzame, energiezuinige LED-technologie. Hetzelfde geldt ook voor de sfeerverlichting met 64 kleuren.

Zelfs de standaarduitvoering AVANTGARDE is rijkelijk uitgevoerd. Daarnaast is de AMG Line beschikbaar, die van de uitrustingslijn AVANTGARDE afwijkt door onder andere de voor- en achterbumper alsmede dorpelverbreders en grotere velgen in AMG-styling.

De diamond pins in de grille zijn verchroomd, de remschijven aan de vooras geperforeerd. Het interieur is voorzien van stoelen in hoogwaardig lederlook ARTICO/DINAMICA zwart met contrastsiernaden in grijs, het zitcomfortpakket en een AMG-sportstuur in leder.

Aanvullende mogelijkheden voor individualisering voor beide uitrustingsvarianten zijn er in de vorm van het nightpakket met vele in hoogglanzend zwart uitgevoerde designdetails en donkergetinte zijruiten.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE;

Groter en luxueuzer

Met een lengte van 4.826 mm, een breedte van 1.860 mm en een hoogte van 1.430 mm overtreft de nieuwe E-Klasse Coupé zijn voorganger duidelijk in lengte, breedte en hoogte. De grotere spoorbreedte voor met 1.605 (+67 mm) en achter met 1.609 (+68 mm) verbetert vooral de rijdynamiek.

Bij de introductie staan aanvankelijk één diesel- en drie benzinemotoren met vermogens van 135 kW (184 pk) tot 245 kW (333 pk) ter beschikking. Aanvullende motorvarianten en 4-Matic-varianten volgen later.

De volledig aluminium viercilinder dieselmotor uit de nieuwe motorenfamilie van Mercedes is op het bereiken van het toekomstige grenswaarden van de RDE-normering gericht en opent gelijktijdig nieuwe efficiëntiedimensies.

Met ongeveer 2,0 liter cilinderinhoud levert de nieuwe zelfontbrander 143 kW (194 pk) en verbruikt in de E 220 d volgens het gecombineerde NEDC-verbruik 4,0 l/100 km. Dat vertaalt zich in een CO2-uitstoot van 109 g/km.

Daarnaast onderscheidt turbo met eentraps oplading en variabele turbinegeometrie zich door een stille loop. De door het montwikkelde NANOSLIDE-coating vermindert de wrijving tussen de cilinderwand en de stalen zuigers.

Modeloverzicht

E 220 d
E 200
E 300
E 400 4-MATIC
Aantal cilinders/opstelling
4/lijn
4/lijn
4/lijn
6/V
Cilinderinhoud in cm3
1.950
1.991
1.991
2.996
Max. vermogen in kW (pk) bij t/min
143 (194)/3.800
135 (184)/5.500
180 (245)/5.500
245 (333)/5.250 – 6.000
Max. koppel in Nm bij t/min
400/1.600-2.800
300/1.200-4.000
370/1.400 – 4.400
480/1.600 – 4.000
Verbruik in l/100 km gecombineerd
4,2
6,2
6,4
8,1
CO2-emissie in g/km gecombineerd
109
139
150
183
Acceleratie 0-100 km/h sec.
7,4
7,8
6,4
5,3
Topsnelheid in km/h
242
240
250*
250*
*Elektronisch begrensd

Alle modellen beschikken standaard over 9G-TRONIC negentraps automatische transmissie, die snelle schakelmomenten met lage motortoerentallen toelaat. Dat heeft vooral een positief effect op de efficiëntie en het geluidsniveau.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE;

Het onderstel van de nieuwe E-Klasse Coupé biedt dynamisch rijplezier op bochtige wegen en daarnaast buitengewoon rijcomfort. De Coupé wordt standaard geleverd met DIRECT CONTROL-onderstel.

Voor een sportieve look is het onderstel 15 millimeter verlaagd ten opzichte van de Limousine en is door een amplitude-afhankelijk dempingssysteem comfortabel afgesteld.

Optioneel is het DYNAMIC BODY CONTROL-onderstel met verstelbare demping leverbaar. Ook dit onderstel is verlaagd. Met een schakelaar op de middenconsole voor het standaard DYNAMIC SELECT-systeem kan de bestuurder bij dit onderstel de dempingseigenschappen veranderen. De instelmogelijkheden bieden een brede spreiding tussen de drie standen ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport +’.

Meerkamer-luchtveringssysteem AIR BODY CONTROL

 Als alternatief kan de E-Klasse Coupé geleverd worden met een meerkamer-luchtveringssysteem inclusief integrale rol/duik/stijgstabilisering. Voordelen van dit systeem: drie kamers van verschillende grootten in de veerpoten van de achteras en twee in de veerpoten van de vooras maken het mogelijk om de hardheid van het onderstel in drie standen te regelen. Op deze manier genieten de inzittenden van een zachte basisvering en hebben ze bij toenemende snelheid het veilige gevoel van een hoge rijstabiliteit.

Het meerkamer-luchtveringssysteem wordt aangevuld met continue, elektronisch geregelde adaptief verstelbare demping. Dit systeem past de demping van elk afzonderlijk wiel volledig automatisch aan de rijsituatie en wegconditie aan – zoals bij uitwijkmanoeuvres en op slecht wegdek. Daarmee biedt het systeem een goed afrol- en rijcomfort en uitstekende rijdynamiek.

Met de DYNAMIC SELECT-schakelaar kan de bestuurder in combinatie met het AIR BODY CONTROL-systeem verschillende onderstelkarakteristieken kiezen: ‘Comfort’, ‘ECO’, ‘Sport’, ‘Sport +’ en ‘Individual’.

DYNAMIC SELECT – kies eigen rijkarakteristiek

Het systeem DYNAMIC SELECT biedt echter niet alleen de mogelijkheid om in combinatie met DYNAMIC BODY CONTROL en AIR BODY CONTROL de onderstelkarakteristiek te kiezen, maar laat het ook toe om andere voertuiginstellingen te beïnvloeden, zoals de gaskleprespons, het ECO start-stopsysteem, de schakelmomenten van de automatische transmissie en meer.

Afhankelijk van de uitrusting, stelt DYNAMIC SELECT de rijprogramma’s ‘Comfort’, ‘ECO’, ‘Sport’, ‘Sport +’ en ‘Individual’ beschikbaar. Met de instelling ‘Individual’ kan de bestuurder het gewenste rijprogramma zelf configureren.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Interieur: Leder macchiatobeige / espressobraun; Zierteile designo Holz Magnolie flowing lines braun ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; interior: Leather macchiato beige / espresso brown (205), designo brown flowing lines magnolia wood trim parts;

Volledige smartphone-integratie

Een nieuw tijdperk van connectiviteit en digitalisering wordt gemarkeerd door het infotainmentsysteem in de met COMAND Online uitgeruste E-Klasse Coupé. Daarbij hoort probleemloze integratie van de smartphone in het infotainmentsysteem van de auto door middel van capacitief draadloze koppelings- en laadtechniek.

Dat betekent dat geschikte mobiele telefoons draadloos opgeladen kunnen worden en ook verbonden kunnen worden via de buitenantenne van de auto. Daarmee vervalt het lastige zoeken naar stekkers en kabels. Nog een voordeel: met Near Field Communication wordt de smartphone een digitale voertuigsleutel, waarmee de auto kan worden ver- en ontgrendeld en gestart.

Apple CarPlay & Android Auto natuurlijk van de partij

Als de auto is uitgerust met COMAND Online, is het mogelijk om het Apple smartphone-gebaseerde infotainmentsysteem CarPlay en Android Auto van Google te gebruiken. Wanneer een geschikte telefoon via usb verbonden wordt, kan indien gewenst naar de CarPlay of Android Auto-interface worden overgeschakeld.

Vrij baan in plaats van file: Live Traffic Information

Live Traffic Information maakt, in combinatie met COMAND ONLINE, het ontvangen van actuele en precieze verkeersinformatie mogelijk. Nieuw zijn ook de aanwijzingen van Free Flow – groene lijnen tonen de bestuurder duidelijk waar op dat moment de wegen vrij zijn – evenals verkeersinformatie en -meldingen buiten de hoofdwegen.

Mercedes me connect Concierge Service: gepersonaliseerde aandacht

Een ander comfort-highlight is de nieuwe Concierge Service, die in alle modellen van de E-Klasse in combinatie met Mercedes me connect beschikbaar is.

Het aanbod van diensten voor deelnemende klanten omvat een veelvoud van individuele hulpdiensten inclusief gepersonaliseerde assistentiediensten: van het maken van restaurantreserveringen tot het verkrijgen van tips over toeristische routes, en van informatie over en/of reserveringen voor culturele en sportieve evenementen tot het direct naar de auto verzenden van navigatiebestemmingen.

De toegang is eenvoudig: aangemelde Mercedes me connect-klanten kunnen de Concierge Service in 19 landen binnen Europa via de iCall-knop in de auto bellen of via de Mercedes me-app. De persoonlijk assistent bekommert zich om de rest.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo kashmirweiß magno, Edition 1, AMG Line, Night Paket; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo cashmir white magno, Edition 1, AMG Line, night package; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE;

E-Klasse innovaties aan boord

Als lid van de huidige E-Klasse-familie biedt de nieuwe Coupé beduidend meer intelligentie dan zijn voorganger. Aan boord bevinden zich alle features van de E-Klasse, de intelligentste businesslimousine. Standaard is de actieve remassistent.

Deze kan de bestuurder waarschuwen voor een dreigende botsing, hem bij een noodstop optimaal ondersteunen en indien nodig automatisch afremmen. Naast langzaam rijdende, afremmende of stilstaande auto’s, herkent het systeem ook overstekende voetgangers vóór de auto.

Andere highlights zijn bijvoorbeeld de DRIVE PILOT: met dit systeem maakt Mercedes de volgende stap op weg naar autonoom rijden. Het systeem kan op alle soorten wegen niet alleen automatisch de juiste afstand tot voorliggers aanhouden, maar deze ook tot snelheden van 210 km/h volgen.

Eveneens nieuw is de Remote Park Pilot: dit systeem maakt het voor het eerst mogelijk de auto van buitenaf via een smartphone-app in en uit garages en parkeervakken te manoeuvreren, waardoor zelfs op zeer krappe parkeerplaatsen comfortabel kan worden in- en uitgeparkeerd.

Daarnaast zijn er voor de E-Klasse Coupé nog meer intelligente technische systemen leverbaar, waaronder:

  • Hoge-resolutie MULTIBEAM LED-koplampen, die met 84 individueel geregelde high-performance leds per koplamp de weg automatisch en buitengewoon helder en met een ongekende, exact gestuurde lichtverdeling verlichten, zonder andere verkeersdeelnemers te verblinden.
  • MAGIC VISION CONTROL – een intelligent en uiterst efficiënt wis-/wassysteem voor de voorruit. De wisser verspreidt de reinigingsvloeistof altijd direct vóór het wisserblad door middel van een geïntegreerde vloeistoftoevoer – en dat in beide richtingen. Het gevolg is dat er tijdens het sproeien geen stroom water is die het zicht van de bestuurder zou kunnen belemmeren en tegelijkertijd is er een optimaal reinigingseffect. Het complete MAGIC VISION CONTROL-systeem, inclusief wisserbladen, wordt bij lage temperaturen verwarmd om het ophopen van sneeuw en ijs onder winterse omstandigheden te voorkomen.

De nieuwe Mercedes-Benz E-klasse Coupé beleeft zijn publieksdebuut tijdens de Detroit Motor Show, begin januari van het komende jaar. Vanaf het voorjaar staat 'ie bij de dealer, de prijzen hebben we binnenkort voor je.

Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo kashmirweiß magno, Edition 1, AMG Line, Night Paket ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo cashmir white magno, Edition 1, AMG Line, night package; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo kashmirweiß magno, Edition 1, AMG Line, Night Paket ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo cashmir white magno, Edition 1, AMG Line, night package; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo kashmirweiß magno, Edition 1, AMG Line, Night Paket ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo cashmir white magno, Edition 1, AMG Line, night package; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo kashmirweiß magno, Edition 1, AMG Line, Night Paket ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo cashmir white magno, Edition 1, AMG Line, night package; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo kashmirweiß magno, Edition 1, AMG Line, Night Paket ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo cashmir white magno, Edition 1, AMG Line, night package; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE; Mercedes-Benz E-Klasse Coupé; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic, AVANTGARDE ; Mercedes-Benz E-Class Coupé; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic, AVANTGARDE;

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: