Nieuwe Volvo XC90 eerste op nieuw platform

Aan het einde van de maand onthult Volvo in Stockholm de nieuwe Volvo XC90. Dit is de eerste Volvo die gebruikmaakt van het in eigen huis ontwikkelde Scalable Product Architecture (SPA). Volvo werkte vier jaar aan de ontwikkeling van dit variabele voertuigplatform. Het SPA zal over het gehele toekomstige productgamma worden uitgerold.

Het nieuwe SPA biedt meerdere voordelen. Dankzij de flexibiliteit van het voertuigplatform hebben designers van Volvo de vrijheid om een uitgebreide reeks nieuwe designfeatures te ontwerpen, terwijl de technici alle ruimte krijgen om de rijeigenschappen te verbeteren, nieuwe veiligheidssystemen toe te passen en de interieurruimte te vergroten.

Een ander belangrijk pluspunt van het SPA is het schaalvoordeel. Het nieuwe voertuigplatform verandert het productieproces, aangezien een breed scala aandrijflijnen, elektrische systemen en andere technieken op hetzelfde platform worden gemonteerd. Het SPA zorgt ook voor een lager voertuiggewicht en een betere gewichtsverdeling. Dat komt volledig ten goede aan de rijeigenschappen, zonder afbreuk te doen aan het comfort.

Volvo Concept Estate V70 V90 bruin 1800 ES 2014 01

‘Het SPA markeert een nieuwe technologische start. Ongeveer 90 procent van alle onderdelen in de XC90 zijn nieuw en uniek. We leggen de lat in het premiumsegment op het allerhoogste niveau als het gaat om de kwaliteit van en de technologie achter alle essentiële componenten’, aldus Mertens.

Beperkingen op het gebied van wielbasis, overhangen en hoogte zijn niet meer aan de orde dankzij het innovatieve SPA. ‘We hebben nu meer vrijheid om auto’s met een zelfverzekerde uitstraling, dynamische proporties en onderscheidende kenmerken te ontwerpen. De drie recentelijk gepresenteerde conceptauto’s laten dat duidelijk zien. Ondanks het feit dat de XC90 een ander type auto is, zijn de overeenkomsten direct zichtbaar’, zegt Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design bij Volvo Car Group.

Volvo toont nu de eerste foto van de voorzijde van de nieuwe XC90, die wordt gekenmerkt door de T-vormige dagrijverlichting. Die is door het Volvo-designteam gedoopt tot ‘de hamer van Thor’, de Scandinavische god van de donder. ‘Iedereen die in de binnenspiegel kijkt, zal de nieuwe Volvo XC90 onmiddellijk herkennen’, aldus Ingenlath. ‘De Volvo XC90 heeft een krachtige uitstraling.’

Volvo Concept Estate V70 V90 bruin 1800 ES 2014 04

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: