Opel haalt legendarische Monza van stal

Na 150 jaar bedrijfsgeschiedenis boordevol innovaties geeft Opel een voorproefje van de Monza Concept, die z’n wereldpremière in September op de autoshow van Frankfurt beleeft.

De Monza Concept demonstreert wat de klanten van Opel in de toekomst mogen verwachten. Hij focust op twee grote thema's die topprioriteit zullen zijn voor de meer dan 6.000 ingenieurs, technici en ontwerpers in Rüsselsheim bij de ontwikkeling van de volgende generatie Opel-modellen: efficiëntie en connectiviteit. De Monza Concept is uiterst efficiënt dankzij zijn specifieke bouw en de gebruikte materialen, terwijl ook de aerodynamica en baanbrekende motor hun steentje bijdragen. Op het vlak van connectiviteit biedt hij ongeziene mogelijkheden die een ware doorbraak betekenen in de ontwikkeling van infotainmentsystemen.

De Monza Concept is een herkenbare verdere doorontwikkeling van Opels huidige ontwerpstijl. Als visuele uitdrukking van Opels zoektocht naar meer efficiëntie gaat het ontwerp een stap verder in haar filosofie van sculpturaal design en Duitse precisie, met carrosserielijnen die meer aan een lenige atleet doen denken dan aan pure spierkracht.

Aan de voorzijde van de auto is het meteen duidelijk waar de vormgeving om draait. Een laag postuur met vloeiende lijnen, een duidelijk gedefinieerde motorkap en opvallende koplampen geven de auto een extra dosis assertief zelfvertrouwen. Verder ontwikkelde, typische Opel-thema's zitten verwerkt in de algemene look: de herkenbare vouwlijn op de motorkap is meer driedimensionaal en dus meer uitgesproken, terwijl de verchroomde grillelijst met het logo van Opel aan de uiteinden als vleugels omhoog wipt. Twee kenmerkende sikkels onder de koplampen zorgen voor een extra sportief tintje. De algemene look van de Monza Concept is licht en atletisch en straalt efficiëntie, sensatie en enorm veel potentieel rijplezier uit.

Opel-Monza-Concept-02

De sportieve aantrekkingskracht van Opel-modellen ging altijd al hand in hand met functionaliteit en in die zin is de Monza Concept een eerbetoon aan de oorspronkelijke Opel Monza Coupé die tussen 1978 en 1986 geproduceerd werd. Ook die auto combineerde een elegante, dynamische stijl met intelligente, functionele oplossingen voor bestuurders en passagiers. Beide auto’s lijken op elkaar in vormelementen zoals de lange, glazen oppervlakken en de lage taillelijn.

De oorspronkelijke Monza kwam als eerste op de markt met een digitaal dashboarddisplay en de Monza Concept pikt dat innovatieve thema weer op. Hij introduceert baanbrekende techniek voor toekomstige mogelijkheden op het vlak van infotainment en connectiviteit. Daarmee toont hij hoe de volgende generatie Opels zal inspelen op de wensen van een maatschappij waarin sociale media een hoofdrol spelen. Ze zullen de toekomstige individuele mobiliteit stimuleren en dat betekent meer dan zomaar een rijervaring.

De trendsetter Monza Concept is de laatste van een reeks visionaire IAA-ontwerpstudies waar Opel in 1965 mee startte met de spectaculaire Opel Experimental GT. Op dat moment was Opel de eerste autofabrikant in Europa die conceptstudies maakte en voorstelde op een autoshow. Met overdonderend succes. De Experimental GT werd enthousiast onthaald door de media en het publiek en was de aanzet tot heel wat conceptauto's waarmee het merk vernieuwingen en toekomstige ontwikkelingen in het gamma kon presenteren. De ontwerpstudies van Opel in de jaren 1960 hadden zoveel succes dat alle Europese concurrenten hun eigen concepten begonnen te ontwikkelen en voor te stellen.

Tot 2016 brengt Opel 23 nieuwe modellen en 13 nieuwe motoren op de markt, waarmee het Duitse merk haar groeiambities voor de toekomst onderstreept.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: