Opel voorziet Meriva van facelift en nieuwe diesel

De Opel Meriva is eigenlijk sinds zijn introductie in 2003 één van de meest innovatieve en populaire auto’s in het compacte MPV segment.

Nadat in 2010 de tweede generatie met zaken als de scharnierende FlexDoors en een flexibel stoelensysteem, desgewenst met AGR gecertificeerde stoelen op de markt kwam, vond Opel het nu tijd voor een uitgebreide facelift.

Opel Meriva facelift brons bruin zilver 2014 01

De Meriva is om te beginnen voorzien van een nieuwe voorkant, met de kenmerken van de op de IAA onthulde nieuwe Opel Insignia. Ook de verplichte LED’s zijn van de partij. Zowel de dagrij- als achterlichten zijn van deze technologie voorzien. Verder zijn nieuw ontworpen 17”- en 18”-inch velgen van de partij.

Opel Meriva facelift brons bruin zilver 2014 09

Op motorisch gebied verandert er (nog) niet zoveel. Er is keuze uit een drietal 1,4-liter benzinemotoren. De basisversie met natuurlijke aanzuiging levert 100Pk. De twee varianten met turbocompressor leveren respectievelijk 120 en 140Pk. Deze laatste versie kan desgewenst worden uitgerust  met een nieuw ontwikkelde automatische zesversnellingsbak met een lage wrijvingscoëfficiënt, en met een ActiveSelect-functie voor sequentieel schakelen via de versnellingspook. De 120Pk sterke 1.4 is verder leverbaar als Bi-Fuel (LPG).

Nieuw is helaas alleen de 1.6 CDTI turbodieselmotor. Deze krachtbron ligt al in de Zafira en levert een vermogen van 136Pk en een koppel van 320Nm. Het verbruik ligt volgens Opel op 1 op 22,7, wat neerkomt op een CO2-uitstoot van 116 gram per kilometer. Het wachten is dus op de versies met de SIDI benzinemotoren.

In Nederland zal deze motor echter niet op de markt verschijnen, want Opel Nederland ziet van de motor af omdat het marktpotentieel voor het blok te klein zou zijn. Wel in planning, maar helaas pas voor Juli of Augustus volgend jaar zit een schonere versie van deze diesel. Die beschikt naar verluidt over een CO2 uitstoot van minder dan 100 gram.

Opel Meriva facelift brons bruin zilver 2014 08

Onafhankelijk van de motorversie bieden alle nieuwe Meriva-modellen ook een verbeterd schakelcomfort dankzij de 50 miljoen euro die Opel investeerde in de optimalisatie van de huidige vijf- en zesversnellingsbakken. Talrijke wijzigingen aan de onderdelen van de versnellingsbak, aan de schakelmechanismen en aan hun integratie in de auto hebben tot een aanzienlijke verbetering geleid.

Opel Meriva facelift brons bruin zilver 2014 06

Binnenin krijgt de Meriva de beschikking over de nieuwste generatie van het IntelliLink infotainmentsysteem voor een naadloze integratie van de smartphone in de auto. Het 7”-inch grote kleurenscherm met hoge resolutie biedt een nieuwe interface met de grafische voorstelling van IntelliLink, wat volgens Opel de leesbaarheid verbetert en de bediening gemakkelijker maakt. Het systeem biedt Bluetooth connectiviteit voor handsfree bellen en audio streaming, alsmede connectiviteit via USB.

Opel Meriva facelift brons bruin zilver 2014 11

Navigatie is ingebouwd in twee  systemen, in de Navi 650 zonder IntelliLink en de Navi 950 met IntelliLink en kaarten voor heel Europa. Updates van de kaarten kunnen via USB door de bestuurder zelf uitgevoerd worden.

Opel Meriva facelift brons bruin zilver 2014 12

Verder zijn nu ook zaken als een achteruitkijkcamera, verwarm stuurwiel en panoramadak tegen meerprijs leverbaar.

De prijzen van de nieuwe Meriva zullen eind dit jaar bekendgemaakt worden en de eerste auto's zullen vanaf Februari volgend jaar uitgeleverd worden.

Opel Meriva facelift brons bruin zilver 2014 13

Respect Copyright!
%d bloggers like this: