Opgave verbruikscijfers door fabrikanten grenst aan bedrog

Je hebt vast wel eens iemand in je familie- of vriendenkring horen mopperen over het verbruik van zijn of haar nieuwe auto. Mocht dat niet het geval zijn, dan heb je zeker een collega die over een nieuwe leaseauto moppert “dat ‘ ie toch echt niet minder dan een liter of acht per 100 kilometer verbruikt”.

Uit een studie van onderzoeksinstituut ICCT (International Council on Clean Transportation) blijkt nu dat dat waarschijnlijk niet ligt aan het hebben van een zware rechtervoet.

In de studie zijn namelijk de verbruiksgegevens van meer dan een half miljoen auto’s vergeleken en onderzocht. Deze gegevens waren afkomstig van verschillende bronnen, waaronder autotesten van diverse grote automagazines, leasefirma Leaseplan en internetsites waarop gebruikers hun werkelijke gebruik en tankbeurten bij kunnen houden.

Porsche werkplaats

Resultaat van dit alles is dat het werkelijke verbruik op dit moment gemiddeld zo’n 38 procent afwijkt van wat de fabrikant opgeeft. Een duidelijke verslechtering ten opzichte van 2001, toen hetzelfde onderzoek een afwijking van rond de acht procent aan het licht bracht.

Een snelle rekensom leert dan dat het verbruik van een populaire middenklasser zoals de Volkswagen Golf 1.4 TSI met 122Pk (handgeschakeld) dan géén 5,2 liter bedraagt zoals de fabrikant opgeeft, maar op 7,2 liter uitkomt. Bij een kilometrage van 20.000 kilometer per jaar is dan zomaar te rekenen met tussen de zes en zevenhonderd euro aan extra brandstofkosten.

Maar hoe kan dat nu? Het antwoord laat zich raden, dat ligt in de test die fabrikanten uit moeten voeren om het verbruik van een model vast te stellen, de NEDC (New European Drive Cycle) of NEFZ bij onze Oosterburen.

4x4_Dynamometer

Deze in 1996 ingevoerde test heeft namelijk totaal niets met de werkelijkheid te maken. Zo ligt de gemiddelde snelheid gedurende de 11 kilometer durende test op slechts 34 km/h en wordt ongeveer 70 procent binnen  een virtuele bebouwde kom afgelegd.

Daarbij wordt heel, heel langzaam geaccelereerd waardoor de nieuwe generaties turbomotoren bijvoorbeeld nooit in het toerengebied komen wat de turbolader daadwerkelijk activeert.

Buiten die bebouwde kom bestaat de test verder uit enkele korte stukken die snelheden tussen de 60 en 120 km/h eisen, waarbij die laatste snelheid overigens slechts enkele seconden aangetikt wordt.

Het wordt nog erger als je weet dat fabrikanten bij deze test zonder problemen kunnen smokkelen. Zo mogen volgens de voorschriften bijvoorbeeld een goed ingereden prototype, banden met een lage rolweerstand en veel te hoge luchtdruk en speciale smeerstoffen gebruikt worden. Ook het afplakken van deuropeningen, voegen en de grille is toegestaan.

Opel Insignia SIDI EcoFlex dashboard

Dat is echter nog niet alles, want tijdens de test hoeft de airconditioning of klimaatcontrole niet ingeschakeld te zijn en dat scheelt in de praktijk ook al gauw een procentje of twintig.

Op het randje is het feit dat verschillende computers in de auto kunnen herkennen wanneer een voertuig de cyclus doorloopt en dan een speciaal programma activeren. Dat programma zorgt er vervolgens voor dat de motor minder vermogen kan leveren en dat de dynamo de accu niet meer oplaadt. Ook dat scheelt weer een slok op een Euro95 of diesel litertje.

Vanaf 2017 moet dit alles echter tot het verleden behoren, want dan wordt de nieuwe World Harmonized Light Vehicles Test Procedure, afgekort WLTP ingevoerd. Bij deze test wordt harder gereden en sneller geaccelereerd waardoor de verbruikswaarden een stuk realistischer moeten uitvallen.

Een klein probleempje daarbij is dat de fabrikanten dan de door de EU vastgestelde gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer (2015: 130 gram -> 2020: 95 gram) zeker niet zullen halen. En dat betekent eventueel forse boetes voor diezelfde fabrikanten die daarom nu al roepen om een soort omrekenmodel of een aanpassing van de vastgestelde CO2-normen.

Wordt vervolgd dus en ondertussen kun je hier nog even nalezen hoe het zit met het verbruik op topsnelheid, dat een hybride ook meer verbruikt en dat ook een skibox of dakkoffer het verbruik niet ten goede komt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: