Productie meest succesvolle Lamborghini na 10 jaar beëindigd

In de fabriek te Sant’Agata Bolognese heeft de allerlaatste Lamborghini Gallardo de productielijn verlaten. Dat laatste model is een Gallardo LP 570-4 Spyder Performante in de kleur Rosso Mars (rood). Met in totaal 14.022 geproduceerde exemplaren is de Gallardo niet alleen de populairste Lamborghini ooit, hij behoort tevens tot de meest succesvolle supersportwagens uit de geschiedenis.

De Gallardo debuteerde tien jaar geleden in het jaar dat Lamborghini zijn 40ste verjaardag vierde. Tot dat moment bouwde het merk ‘slechts’ 250 supersportwagens per jaar. In het Gallardo-tijdperk nam de productie echter een forse vlucht, met jaarlijks gemiddeld zo’n 2.000 geproduceerde auto’s.

Het succesverhaal achter de Lamborghini Gallardo begon in 2003 op de Autosalon van Genève met de introductie van een extreem vormgegeven coupé, rondom een lichtgewicht aluminium spaceframe, een hoogtoerige atmosferische V10-krachtbron en permanente vierwielaandrijving. In 2005 kreeg hij gezelschap van de open Gallardo Spyder, in 2007 gevolgd door de 530Pk sterke Superleggera.

01_Laatste_Lamborghini_Gallardo

De tweede generatie van de Gallardo arriveerde in 2008, voorzien van een nieuw front en dito achterzijde en een nieuwe, direct ingespoten motor met 560Pk. Datzelfde jaar nog presenteerde het Italiaanse merk tevens de tweede-generatie Spyder. Op basis van die tweede generatie Gallardo bracht Lamborghini voor de puristen ook de enkel achterwielaangedreven LP 550-2 Valentino Balboni limited edition en LP 550-2 Spyder uit.

Van de in totaal 32 Gallardo-versies waren de Super Trofeo Stradale en, als allerlaatste uitvoering, de Gallardo Squadra Corse zonder enige twijfel de absolute top in het Gallardo gamma. De Gallardo LP 570-4 Squadra Corse is goed voor een vermogen-gewichtverhouding van 2,35 kg per pk en levert daarmee indrukwekkende prestaties: een sprint van 0-100 km/h in 3,4 seconden en een acceleratie van 0-200 km/h in 10,4 seconden. De topsnelheid bedraagt 320 km/h.

03_Lamborghini_Gallardo_LP_570-4_Superleggera

De Lamborghini Gallardo werd wereldwijd in meer dan 45 landen verkocht, wat ook weer zorgde voor een aantal exclusieve, landspecifieke uitvoeringen in bijvoorbeeld Singapore, Maleisië, China en India. De meest opvallende daarvan was ongetwijfeld de Gallardo Polizia Stradale met zwaailichten, speciale lak en een uitrusting die bij zijn taak paste. Momenteel zijn er twee exemplaren van deze politie-uitvoering in actieve (!) dienst bij de Italiaanse rijkspolitie.

06_Lamborghini_Gallardo_LP_570-4_Spyder_Performante

Op het circuit bewees de Gallardo eveneens zijn sportieve potentie in de Lamborghini Blancpain Super Trofeo. Naast Europese circuits doet deze merkencup inmiddels ook circuits in Azië en Noord-Amerika aan. Daarnaast heeft de Gallardo GT3 talrijke successen behaald in sportscar series over de hele wereld.

04_Lamborghini_Gallardo_generatie

Anno 2013, in het jaar dat Automobili Lamborghini zijn 50-jarig bestaan viert, komt er nu een einde aan dit succesverhaal met de productie van de allerlaatste Gallardo, nummer 14.022. In totaal nam de Gallardo bijna de helft van alle 30.000 geproduceerde Lamborghini’s voor zijn rekening sinds de oprichting van de onderneming in 1963.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: