Veloce: dit is de Alfa Romeo Giulia die je gewoon moet hebben

Alfa Romeo toont de Giulia tijdens de komende AutoSalon in Parijs in vijf versies: twee nieuwe Veloce-versies, twee Super-versies en de Quadrifoglio-uitvoering.

Natuurlijk is die laatste versie de leukste, maar als je een beetje nadenkt dan is die gewoonweg géén value for money. En precies dat maken de Italianen goed met de Giulia Veloce.

'Veloce' is overigens een klinkende typeaanduiding in de rijke historie van Alfa Romeo. De naam werd in 1956 met de Giulietta van destijds geïntroduceerd voor een bijzonder snelle en sportieve uitvoering.

De nieuwe Giulia Veloce beantwoordt aan de behoeften en wensen van kopers die een rijke uitrusting wensen in een uiterst sportieve auto met een uitgesproken karakter, maar waarvoor de Quadrifoglio net even teveel van het goede is.

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 blauw 2017 01

De carrosserie van de Veloce kenmerkt zich niet alleen door een prachtige styling (aldus ondergetekende) - zoals de speciale bumpers, de hoogglanzend zwarte afwerking van de portieren en de xenonkoplampen - maar ook door specifiek sportieve details als de speciale extractor met een dubbele uitlaat, en de optionele lichtmetalen 19”-inchwielen in vijfgaatsdesign.

Dezelfde sportieve uitstraling heeft het interieur, met zwart leder beklede sportstoelen, een speciaal sportstuurwiel en aluminium panelen voor dashboard, middenconsole en deurpanelen.

De Giulia Veloce is voorzien van een uitgebreide standaarduitrusting. Niet alleen dual-zone climate control, het Alfa DNA-systeem en een 6,5”-inch Connect-infotainmentsysteem, maar ook nieuwe, efficiënte actieve veiligheidsvoorzieningen als Forward Collision Warning (FCW) met Autonomous Emergency Brake (AEB) en voetgangerssignalering, het Integrated Brake System (IBS), Lane Departure Warning (LDW) en cruisecontrol met snelheidsbegrenzer.

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 blauw 2017 05

Alfa Romeo toont twee Veloce-varianten in Parijs, beide met een automatische achttrapstransmissie en vierwielaandrijving. De eerste is voorzien van de nieuwe 2,0-liter Turbo-benzinemotor met 206 kW (280 pk), de andere is een Giulia Veloce voorzien van een 2,2-liter diesel met 154 kW (210 pk).

De nieuwe 2,0-liter viercilinder aluminium benzinemotor levert zijn vermogen van 206 kW (280 pk) bij 5.250 t.p.m. en zijn maximumkoppel van 400 Nm bij 2.250 t.p.m.

Behalve de elektro-hydraulische klepbediening is deze motor ook voorzien van een 2-in-1-turbo en directe brandstofinspuiting onder hoge druk (200 bar), die samen zorgen voor uitzonderlijk snelle reacties op het gaspedaal, ongeacht de snelheid, terwijl het brandstofverbruik beperkt blijft.

De Giulia Veloce is ook leverbaar met de 2,2-liter dieselmotor, met een vermogen van 154 kW (210 pk) bij 3.500 t.p.m. en een koppel van 470 Nm bij 1.750 t.p.m. Opmerkelijk is dat deze turbodieselmotor de eerste in de historie van Alfa Romeo is die volledig van aluminium is vervaardigd.

De viercilinder lijnmotor valt op door de nieuwste generatie van de MultiJet II brandstofinspuiting, de zogenoemde Injection Rate Shaping (IRS) en een systeemdruk van 2.000 bar. De elektrisch variabele geometrie van de turbo minimaliseert de reactietijd en helpt het brandstofverbruik te beperken. Dankzij de balansas biedt de turbodieselmotor ook verfijnd rijplezier.

Bij zijn werelddebuut is de Giulia Veloce voorzien van innovatieve vierwielaandrijving met Q4-techniek. Die verdeelt de tractie zo snel dat de prestaties, de veiligheid en de efficiency op een ongekend hoog niveau staan.

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 blauw 2017 04

De vierwielaandrijving in de Giulia Veloce omvat een actief tussendifferentieel en een voordifferentieel, die speciaal zijn aangepast aan de Veloce-uitvoering met zijn hoge koppel. Het systeem zorgt voor een gewichtstoename van slechts 60 kilogram.

Het tussendifferentieel is voorzien van geavanceerde koppelingstechniek die extreem dynamisch rijgedrag mogelijk maakt en tegelijkertijd zorgt voor minder brandstofverbruik. Snelle reacties en een precieze verdeling van het koppel zijn te danken aan de geïntegreerde Next Gen-actuator en de gekozen rijmodus in Alfa DNA.

Het Q4-systeem monitort voortdurend de omstandigheden en de manier waarop de auto wordt bereden, om het koppel optimaal te verdelen over de voor- en achteras. Het systeem voorziet - op basis van de gegevens van de langs- en dwarsversnellingssensors en sensors die de stuurhoek en de gierhoek signaleren - wanneer een wiel grip verliest.

Onder normale omstandigheden rijdt de Giulia Veloce met Q4-systeem als een achterwielaangedreven auto: alle koppel gaat naar de achterwielen. Zodra de achterwielen grip dreigen te verliezen, wordt meteen tot 60 procent van het koppel naar de vooras geleid via het speciale middendifferentieel.

Het systeem biedt alle voordelen van vierwielaandrijving - veiligheid, stabiliteit en tractie - en zorgt ook voor minder brandstofverbruik, extra snelle reacties en het rijplezier dat een sportieve achterwielaandrijver biedt.

Prijzen van de Alfa Romeo Giulia Veloce beginnen bij € 52.050,- voor de 280 pk sterke benzineversie en bij € 53.550,- voor de 210 pk sterke dieselvariant.

Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 blauw 2017 02

AE - Advanced Efficiency

Binnenkort is ook de AE-versie (AE=Advanced Efficiency) leverbaar. Deze is herkenbaar aan een speciale badge op de achterklep en leverbaar voor de Giulia en de Giulia Super met de 2,2-liter dieselmotor met 132 kW (180 pk) en achttrapsautomaat. Deze AE-versie laat een bijzonder laag verbruik en een bijzonder lage CO2-emissie noteren: 4,2 l/100 km en 99 g/km in de gecombineerde cyclus.

Deze resultaten zijn bereikt met speciale technische oplossingen, onder meer door toepassing van een lagedruk-EGR-klep die het rendement van de motor verhoogt, een lucht-waterintercooler, een tweede koelsysteem en speciale overbrengingsverhoudingen.

Verder zorgen de 5 mm verminderde rijhoogte en exclusieve lichtmetalen wielen voor een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,23 en dus voor minder luchtweerstand. De Giulia AE is voorzien van banden met een lage rolweerstand.

De effecten van deze maatregelen zijn af te lezen aan de prestaties van de motor, die al bij lage toerentallen veel vermogen levert voor een acceleratie van 0 naar 100 km/uur in 7,2 seconden en een topsnelheid van 230 km/uur.

Leuk, maar doe mij toch maar de Veloce op benzine die gewoon 100 octaan voor z'n ontbijt drinkt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: