Video: Laserlicht in de BMW i8 vergeleken met Full-LED

Verlichting is één van de gebieden in de automobielindustrie waar de afgelopen jaren flink geïnnoveerd is.

Wat begon met Halogeen en Xenon is vandaag de dag al LED en als het aan BMW ligt in de herfst van dit jaar laserlicht. Want dan is de nieuwe i8 officieel als eerste auto ter wereld optioneel met laserlicht leverbaar.

BMW i8 laserlicht LED assistent 2014 09

Om precies te zijn gaat het dan om een hybridekoplamp, want alleen de grootlicht functie beschikt over een laser. Die heeft dan echter wel een bereik van bijna 600 meter. In vergelijking met Xenon of LED heeft laserlicht een tien maal hogere intensiteit terwijl ze minder plaats in de koplamp innemen vanwege de veel kleinere reflector.

Daarnaast verbruiken ze 30 procent minder energie dan de huidige verlichtingstechnieken. Nadeel is echter dat ze bij temperaturen van -40 tot +80 graden moeten werken en dat de onderdelen bestand moeten zijn tegen de vele vibraties in een auto. Dat is volgens BMW op dit moment nog een uitdaging.

BMW i8 laserlicht LED assistent 2014 04

In de i8 wordt standaard een automatische hoogteregeling gemonteerd in combinatie met een groot licht assistent die verhinderd dat medeweggebruikers door het licht verblind worden. In onderstaande video kun je mooi zien hoe één en ander in z’n werk gaat.

 

 

BMW i8 laserlicht LED assistent 2014 10 BMW i8 laserlicht LED assistent 2014 05

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: