Volkswagen heeft een probleem, een gigantisch probleem

Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen moet opstappen vanwege het milieuschandaal waar het Duitse autobedrijf in verwikkeld is geraakt. Dat meldden ingewijden rond de raad van commissarissen van Volkswagen aan de Duitse krant Tagesspiegel. Ook de EU overweegt stappen te nemen volgens het Algemeen Dagblad.

Volkswagen gaf toe dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak vrijdag aan het rollen bracht, sprak tot dusver van een half miljoen wagens.

Dat maakte de autofabrikant dinsdag bekend. Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kan het uiteindelijke bedrag nog veranderen.

6,5 miljard euro
Volkswagen zet in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij om de kosten te dekken van "de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen".

De beurswaarde van Volkswagen kelderde na het aan het licht komen van het gesjoemel met milieuregels. Alleen al in de Verenigde Staten hangt het autoconcern een boete boven het hoofd die kan oplopen tot bijna 16 miljard euro.

Brussel
Ook in Brussel wordt met argusogen gekeken naar het schandaal. Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de Europese Unie zei dinsdag met de lidstaten te gaan overleggen over eventuele stappen.

Eerder had de Franse minister van Financiën Michel Sapin opgeroepen tot een Europees onderzoek. Brussel wil daar nog niet in meegaan, maar neemt de situatie naar eigen zeggen zeer serieus. ,,Wij moeten er absoluut zeker van zijn dat de industrie voldoet aan de grenswaarden voor de uitstoot van CO2'', zegt de woordvoerster.

Wij schreven daar overigens hier al veel meer over. Beetje wrang dat Volkswagen juist deze week de nieuwe Passat voor de VS aankondigde. Die zie je dan hieronder maar even afgebeeld, politiek correct als TSI en niet als TDI...

Volkswagen Diesel TDI Passat Amerika US 02 Volkswagen Diesel TDI Passat Amerika US 03 Volkswagen Diesel TDI Passat Amerika US 04

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: