2013 Seat Leon, leasetopper?

Vandaag heeft Seat officieel de Leon III onthuld waarmee de huidige generatie Leon binnenkort na zeven jaar met pensioen mag.  De nieuwe is in ieder geval een verademing ten opzichte zijn voorganger. Mede door gebruik van het nieuwe MQB-platform weegt de nieuwe Leon ongeveer 90kg minder dan zijn voorganger.

De totale lengte is met 4,26 meter ook iets minder dan die van de Leon II, zo’n vijf centimeter. De wielbasis is echter met zes centimeter toegenomen, waarvan een belangrijk deel aan de achterpassagiers ten goede komt. Ook de kofferbak is gegroeid tot 380 liter, 40 meer dan het oude model. Volgens Seat zijn de krachtbronnen in de nieuwe Leon 22 procent zuiniger dan hun respectievelijke voorgangers.

Vanaf de introductie wordt de Leon leverbaar met een tweetal dieselmotoren: een 1.6 TDI met 105Pk, 250Nm, 99 gr/km CO2-uitstoot en een 2.0 TDI met 150Pk en 350 Nm koppel. Het verbruik bedraagt respectievelijk 3,8 en 4,0 liter per 100 km. Helaas is dit niet genoeg om in aanmerking te komen voor 14% bijtelling, iets waar de leaserijders dus rekening mee moeten houden. In een later stadium volgt nog een topdiesel in de vorm van een 2.0 TDI met 184 pk en een maximumkoppel van 380 Nm. Ook iets voor de leaserijders! Het verbruik van deze topper is echter nog niet bekend.

Kort na de introductie volgen op benzinevlak een 1.2 TSI met 86pk of 105 pk en de inmiddels bekende 1.4 TSI 122 pk. De voorlopige snelste benzinevariant is de FR die de beschikking krijgt over een nieuwe 1.8 TSI met 180Pk. Afhankelijk van de motorisering heeft de Leon III een handgeschakelde 5- en 6 bak of een 6- of 7-traps DSG automaat. De sterkste benzine en dieselversies krijgen de beschikking over een multilink-achteras, bij de overige versies zul je met een torsie-as tevreden moeten zijn.

Binnenin de nieuwe Leon heb je vanaf de bestuurderspositie een goed overzicht op het nieuwe dashboard dat richting de bestuurder georiënteerd is. Dit komt weer een sportief rijgevoel ten goede. Over sportiviteit gesproken: de Leon FR wordt standaard uitgerust met het SEAT Drive Profiel wat de bestuurder in staat stelt om de karakteristiek van de stuurbekrachtiging, gespedaal en motorgeluid (middels een sound actuator) in drie verschillende modi (eco, comfort en sport) in te stellen.

Op het gebied van infotainment heeft de koper de keuze uit een drietal nieuwe navigatiesystemen waarvan de topper de beschikking heeft over een scherm van bijna 15 centimeter, 3D HD graphics, stem herkenning, multidisplay tussen de toerenteller en snelheidsmeter en 10 luidsprekers met subwoofer. De Leon is verder als eerste in z’n klasse uit te rusten met full-LED verlichting. Overige opties zijn zaken als een grootlichtassistent, rijbaanhulpvermoeidheiddetectie, grootlichtassistent, rijbaanhulp en een panoramadak. De nieuwe Leon is vanaf eind dit jaar leverbaar en zal zijn debuut maken op de autosalon van Parijs.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: