24h van Spa: perfecte generale repetitie van Audi voor Le Mans

Op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen vond afgelopen weekend de tweede race van het seizoen in het WK Lange-afstandsracen (FIA WEC) plaats.

WEC 6h Spa-Francorchamps 2013

Audi nam met drie teams deel aan deze zes uur durende race, die door velen gezien wordt als de laatste en belangrijkste voorbereiding op het hoogtepunt van het seizoen, de 24 Uur van Le Mans op 22 en 23 juni.

Naast de twee reguliere WK-teams met Marcel Fässler/André Lotterer/Benoît Tréluyer en Tom Kristensen/Allan McNish/Loïc Duval, die beide met de bekende Audi R18 e-Tron Quattro in actie kwamen, bracht Audi ook een versie met een langere carrosserievariant aan de start voor de rijders Oliver Jarvis/Lucas di Grassi/Marc Gené. Met deze auto, die niet volgen de Spa set-up maar alvast in de Le Mans specificatie reed wilde Audi in de voorbereiding voor Le Mans extra ervaring opdoen.

WEC 6h Spa-Francorchamps 2013

Zowel in de kwalificatie als in de race behaalde Audi met de drie R18 e-Tron Quattro’s op de eerste drie plaatsen het optimale resultaat. De overwinning in de zes uur durende race ging naar de regerende wereldkampioenen, Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Tréluyer, die met een voorsprong van 1,05 minuten als eerste over de eindstreep kwamen.

Met hun overwinning nam het trio tevens de leiding in de tussenstand van het WK over. Loïc Duval, Tom Kristensen en Allan McNish, die vorige maand de eerste race van het seizoen op Silverstone gewonnen hadden, eindigden als tweede. Marc Gené, Lucas di Grassi en Oliver Jarvis werden met de langere variant van de Audi R18 e-Tron Quattro als derde geklasseerd, ondanks het aerodynamische nadeel van deze auto op het circuit van Spa-Francorchamps.

WEC 6h Spa-Francorchamps 2013

Het succes in Spa was al de vierde lange-afstandszege voor Audi dit jaar. Eerder won het merk met de R8 GRAND-AM de GT-klasse tijdens de 24 Uur van Daytona. Daarna volgden de overwinning bij de 12 Uur van Sebring en de successen tijdens de eerste twee FIA WEC-races met de R18 e-Tron Quattro.

WEC 6h Spa-Francorchamps 2013

Respect Copyright!
%d bloggers like this: