ABT voorziet Volkswagen Golf R van meer power

Net hadden we 't nog over de Porsche Panamera die z'n tiende verjaardag viert, maar dat wordt gevierd in gezelschap van de Volkswagen Golf R. Het is namelijk ook precies tien jaar geleden dat Volkswagen de eerste Golf R introduceerde - toen nog in de Golf VI.

De koppelrijke viercilinder turbo verving destijds z'n voorganger, de legendarische R32, die onder de kap over een natuurlijk aangezogen VR6-motor beschikte. Bijna tegelijkertijd werd R GmbH opgericht - een onafhankelijk bedrijf dat vanaf dat moment de sportieve topmodellen van Volkswagen zou verzorgen.

Voor tuner ABT-Sportsline waren de daar geproduceerde voertuigen altijd het begin van iets moois en dat is uiteraard ook nu het geval. De ABT Engine Control (AEC) unit verhoogt het standaardvermogen van de 300 pk (221 kW) en 400 Nm sterke Golf R tot 350 pk (257 kW) en 440 Nm.

De dwarsdynamiek en het weggedrag kan daarbij verder worden verbeterd met een ABT-onderstel inclusief een in hoogte verstelbare ABT veringsset. De ABT anti-roll bar kit is de kers op de taart. In principe zijn de componenten in deze set een soort torsiestangveren. Ze verminderen de rotatie rond de lengteas van de Golf R door een verbinding te creëren tussen de linker- en rechterkant van een as.

Uiteraard zijn er ook visueel de nodige aanpassingen. Lichtmetalen velgen zijn verkrijgbaar in de maten 18"-, 19"- of 20"-inch, waarbij de ontwerpen ER-F, FR, DR en GR kunnen worden gekozen. Met zijn ruitvormige elementen is de laatste een bijzonder aantrekkelijke keuze in mat- of glanzend zwart, zoals de auto op de foto's demonstreert (in 20"-inch uitvoering).

Het uiterlijk wordt geperfectioneerd door een compleet nieuw uitlaatsysteem, dat momenteel in Kempten voor de Golf VII R met benzinefilter wordt ontwikkeld. Vier donker verchroomde uitlaatpijpen hebben elk een diameter van 102 mm en leveren uiteraard een vele betere akoestische prestatie dan hetgeen af fabriek onder de Golf R hangt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: