Accupakket van elektrische auto is geen vriend van kou

Voor ons is het natuurlijk geen nieuws (want wij schreven er hier meer dan twee jaar geleden al over), maar opeens heeft de landelijke pers het over automobilisten met een elektrische auto die moeten oppassen dat ze niet stranden. Door de vrieskou is de actieradius namelijk fors kleiner dan normaal.

Bergingsbedrijven hebben de eerste gestrande milieuvriendelijke auto's al opgehaald omdat de accu helemaal leeg was meldt het Algemeen Dagblad. Wie met de elektrische auto, waarvan er bijna 10.000 in Nederland rondrijden, op een volle accu nét naar het werk komt, zal onderweg moeten bijladen nu het zo koud is.

,,Mensen zijn gewoontedieren,'' weet berger Dennis. Hij haalde zondagnacht een elektrische auto van de snelweg. ,,Die chauffeur kan altijd van Schiphol naar Rotterdam en terug, maar niet als het zo koud is. Dan is de actieradius een stuk minder.''

Renault Zoe snelladen snellader elektrische auto plug-in Allego New Motion 01

Kachel

Accu's werken minder goed in de koude én er is energie nodig om het interieur te verwarmen. Bij benzine- of dieselauto's werkt de kachel op restwarmte. Hoe kouder, hoe slechter de accu werkt. Het Duitse Autobild testte 2 jaar geleden elektrische auto's in de winterse Alpen en stelde vast dat de actieradius meer dan halveerde.

Volgens Utrechter Robin Berg die een Tesla - de Rolls Royce onder de elektrische auto's - rijdt, daalt de capaciteit van zijn moderne accu met 10 procent door de huidige kou. ,,Elektrische rijders moeten er weer even aan wennen. Het is natuurlijk in tijden niet zo koud geweest.''

De ANWB zegt dat het gisterochtend twee keer zo druk was als normaal vanwege de vorst. De pechdienst schoot 6000 automobilisten te hulp. Vooral de accu's van benzine- en dieselauto's begaven het. Hoeveel elektrische auto's vroegtijdig tot stilstand kwamen zonder stroom, weet de pechdienst van de ANWB niet.

Nissan Leaf wit 2014

Snellaadstation

Onderweg bijladen vergt de nodige planning, want heel veel laadpalen langs de snelweg zijn er nog niet. Morgen opent Fastned, de voornaamste exploitant van snelweglaadpalen, het 50ste snellaadstation van Nederland langs de A58 in Zeeland. Bij een snellaadstation kunnen tot vier auto's in 20 minuten de accu bijladen.

,,Stranden met een elektrische auto is echt heel dom,'' vindt ondernemer Ruud Zandvliet van Taxi Electric. ,,Onze taxi's zijn nog nooit gestrand. In het begin van de elektrische auto's gebeurde het nog weleens, maar de techniek is nu zoveel verbeterd. Door de kou heb je 10 tot 20 procent minder bereik.''

Tesla Nederland zegt dat 100 kilometer voor de batterij de geest geeft de auto al waarschuwt. Als er nog maar 50 km gereden kan worden, gaan alle toeters en bellen af.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: