Acht vragen over de nieuwe elektrische Volkswagen ID.

Ook Volkswagen zet maximaal in op elektrische mobiliteit en zal tot 2025 meer dan twintig nieuwe elektrische modellen introduceren. Eén van die modellen is de ID. die eind dit jaar in productie gaat en als spirituele opvolger van de e-Golf gezien mag worden.

Het zal je dan ook niet verbazen dat de interesse voor dit model in ons land al enorm is. Vooral onder de leaserijders onder jullie en zeker omdat binnenkort al de eerste exemplaren te reserveren zijn. Daarom zetten we hieronder een aantal vragen en antwoorden over wat misschien wel Volkswagen's belangrijkste model voor de komende jaren is voor je op een rijtje.

1. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de ID. en bijvoorbeeld een Golf?

De nieuwe ID. familie is een complete modelreeks gebaseerd op het gloednieuwe MEB-platform voor elektrische auto’s. Het accupakket is in de vloer ondergebracht. Door deze constructie zitten de passagiers hoger in de auto en hebben ze veel meer ruimte. De compacte ID. is namelijk van buiten net zo groot als een Golf, maar biedt de binnenruimte van een Passat.

2. Wat wordt het bereik van de ID.?

De ID. wordt leverbaar met twee verschillende accu’s. De ‘kleine’ accu biedt naar verwachting een bereik van maximaal 330 kilometer, en met de grote accu kan de ID. tot maar liefst 550 kilometer ver komen. Voor mensen die vooral korte ritten in de stad maken, is die kleinere accu meer dan genoeg. Let wel, deze getallen zijn nog voorlopige getallen. Een rang rond de 450 kilometer in de praktijk lijkt met de huidige technologische stand realistischer en in mijn ogen het maximaal haalbare.

Het echte bereik ligt naar verwachting uiteraard lager, maar vooral de 550 km variant kan zich meten met de e-Niro's en Kona's.

3. Kan ik met de ID. probleemloos op vakantie naar het buitenland gaan?

Er wordt hard aan een internationaal netwerk van snellaadpalen gewerkt. Op dit moment bouwt IONITY, een samenwerkingsverband tussen meerdere autofabrikanten, een netwerk van 400 snellaadparken langs snelwegen in Europa. Wie met een ID met grote accu bijvoorbeeld naar Italië wil rijden, dient over een afstand van 1.100 kilometer naar verwachting drie korte laadstops in te plannen. Na een laad- en koffiepauze van maximaal 30 minuten kan de reis weer worden voortgezet.

4. Heeft een elektrische auto nog wel rijplezier te bieden?

Jazeker! Elektrische auto’s zoals de ID. zijn geweldige sprinters. Reken op een sprinttijd naar de 100 km/h ergens tussen de 7 en 8 seconden. Dat was tot een paar jaar geleden nog het domein van de Golf GTI. Daarbij maken tal van nieuwe digitale features van iedere autorit een belevenis. De riante binnenruimte en de stilte in het interieur zorgen voor extra reiscomfort.

5. De ID. wordt een smartphone op wielen. Wat betekent dat?

Net als bij een smartphone kan iedere koper een persoonlijke gebruiker-ID aanmaken, om tal van functies te ontsluiten. Smartphone op wielen betekent ook dat de ID. altijd online is. Belangrijke updates voor de auto kunnen gemakkelijk via het mobiele netwerk worden uitgevoerd. Zo blijft de ID. altijd up-to-date.

6. Welke elektrische modellen gaat Volkswagen nog meer bouwen?

Na de compacte ID. volgen onder meer de lifestyle-van ID. BUZZ, de ID. CROZZ SUV en de ID. VIZZION limousine. Al deze modellen staan op het nieuwe MEB-platform, dat speciaal voor volledig elektrische auto’s is ontwikkeld. Volkswagen heeft overigens nog veel meer op stapel staan: tot 2025 verschijnen er meer dan twintig nieuwe elektrische modellen.

7. Wanneer komt de eerste ID. en wat gaat hij kosten?

De eerste ID. komt begin 2020 in Nederland op de markt. De wereldpremière van de productieversie van deze auto is in de tweede helft van dit jaar. Binnenkort is het mogelijk om de eerste exemplaren te reserveren. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend. Ik schat zelf in dat de prijzen iets hoger zullen liggen dan die van de Kia e-Niro.

8. Wat zijn de specificaties?

Volkswagen laat nog niet al te veel los over de technische details van de ID., maar over z'n Spaanse broertje is al wel het nodige bekend. Daarover vind je hier alles.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: