Achteruitkijkspiegel: de Porsche 911 krijgt vierwielaandrijving

Morgen viert Porsche op de Los Angeles Auto Show de wereldpremière van de achtste generatie van het merkicoon 911, 55 jaar na het debuut van de originele 911. Eén van de bekendste en beroemdste sportwagens ooit werd geboren op 12 september 1963 op de Internationale Autosalon (IAA) in Frankfurt.

De derde generatie van de sportwagen, in 1988 intern als 964 aangeduid, combineerde eigenlijk voor het eerst het silhouet van de klassieker met moderne technologie. Dan beleven namelijk vierwielaandrijving en een adaptieve Tiptronic-transmissie hun premiere in de meest verkochte sportwagen van onze Oosterburen.

Porsche ontwierp die vierwielaandrijving van de Carrera 4 overigens voor de 959, een auto die z’n tijd ver vooruit was. De koppelverdeling wordt elektronisch aangestuurd en vervolgens hydraulisch geregeld. De vierwielaandrijving maakt gebruik van sensoren van het antiblokkeerremsysteem (ABS), dat - net als het stuurbekrachtigingssysteem - nu niet alleen als optie verkrijgbaar is, maar ook als standaarduitrusting op bepaalde modellen.

In 1989 volgt de 911 Carrera 2 met achterwielaandrijving. Tegelijkertijd vieren de Cabriolet en Targa hun debuut naast de Coupé. Hetzelfde geldt dan ook voor deze modellen: 85 procent van de bekende carrosserie van de 964, die bijna uitsluitend is gemodificeerd met geïntegreerde bumpers, bestaat dan uit nieuw ontworpen onderdelen.

De luchtgekoelde zescilindermotor produceert 250 pk in de Carrera 2/4 modellen. Technische noviteit van deze 3,6-liter boxermotor is de dubbele ontsteking, die Porsche oorspronkelijk ontwikkelde voor vliegtuigmotoren vanwege de hogere bedrijfszekerheid. Tegelijkertijd wordt de aërodynamische lift op de achteras bijna volledig geëlimineerd dankzij de intrekbare achterspoiler. De adaptieve Tiptronic-transmissie maakt voor het eerst naadloos schakelen zonder onderbreking van de trekkracht mogelijk.

Eén van de meest opvallende varianten van de 964-generatie is overigens de zogenaamde "Jubi 911", een speciaal model ter ere van het 30-jarig bestaan van de 911 dat in 1993 op de markt werd gebracht. Er zijn er slechts 911 van geproduceerd en het zal je dan ook niet verbazen dat dit model, net zoals ieder speciaal model van de Duitsers, binnen no-time was uitverkocht.

Met brede voor- en achterspatborden combineert de “Jubi 911” als coupé de aandrijving van de Carrera 4 met het chassis van de 911 Turbo, maar dan zonder de “enorme” achtervleugel. De exclusieve Violametallic exterieurkleur combineert Porsche met standaard Rubicon grijs leder.

De 911 Speedster begon in 1993 met een verkorte voorruit, een aangepaste dakconstructie en een bekleding achter de voorstoelen met de twee karakteristieke bulten. Op basis van de Carrera 2 Cabrio worden 930 auto's gebouwd, plus ongeveer 15 auto's met een brede turbobody. Begin volgend jaar zien we een nieuwe interpretatie van de Speedster, maar dan op basis van de 991, die morgen dus door de 992 wordt afgelost.

Bovenaan het gamma van de 911 type 964, stonden uiteraard toen al geblazen versies. Aanvankelijk nam de 911 Turbo de 320 pk 3,3-liter motor van zijn voorganger over, maar kreeg in de Turbo S de beschikking over 381 pk. Begin 1993 volgde de overstap naar de nieuwe 3,6-liter motor met 360 pk. Porsche produceerde tussen 1988 en 1994 in totaal 63 762 voertuigen van het type 964.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: