Actieradius van elektrische auto is bedroevend slecht in de winter

Dat de huidige batterij- en accutechnologieën niet bepaald geschikt zijn voor winterse omstandigheden is geen geheim, maar dankzij de collega’s van het Duitse “Auto Bild” weten we nu wat voor gevolgen die omstandigheden en dan voornamelijk kou voor de actieradius van een elektrische auto hebben.

model-s-sigred-rear3qtr_1280x800

Vijf modellen, te weten de BMW i3, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf, Renault Zoe en Tesla Model S werden door het blad binnen zeven disciplines vergeleken waaronder remmen, tractie, verwarming en actieradius.

En vooral op dat laatste onderdeel vielen alle modellen echter flink door de mand. Bij vier van de vijf modellen bedroeg de actieradius onder koude omstandigheden zelfs minder dan 70 kilometer. Een woon-werk ritje zou daarmee in de meeste gevallen al een heikele gebeurtenis worden. Zeker als er nog een omleiding of file op de route te vinden is.

Alleen de Tesla bracht het er met z’n enorme 85kWh omvattende accupakket met net iets meer dan 200 kilometer nog redelijk van af. Absoluut als slechtste kwam de Renault Zoe uit de bus, die kwam niet verder dan 58,9 kilometer voordat er een stekker aan te pas moest komen.

BMW i3 Sofia Bulgarije Solar Orange oranje 2013 2014 18

De uiteindelijke conclusie was dat in de winter de reikwijdte van een elektrische auto’s slechts tussen de 30 en 40 procent bedraagt van wat de fabrikant zelf aangeeft. Voor de volledigheid nog het complete overzicht:

  • BMW i3, opgave fabrikant 130-160 km, gemeten 61,4 km
  • Mitsubishi i-MiEV, opgave fabrikant 150 km, gemeten 61,3 km
  • Nissan Leaf, opgave fabrikant 199 km, gemeten 69,1 km
  • Renault Zoe opgave fabrikant 100-150 km, gemeten 58,9 km
  • Tesla Model S, opgave fabrikant 502 km, gemeten 206 km

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: