Af van de gebaande paden: Mercedes E-klasse All-Terrain

Een onverharde veldweg op weg naar klimrotsen of een steile weg met haarspeldbochten door dikke sneeuw naar de skihut. Zaken die je natuurlijk al kon nemen met de Audi A6 AllRoad en de recent gepresenteerde Volvo V90 Cross Country, maar daar voegt Mercedesnu de E-klasse All-Terrain aan toe.

Keuzes dus. Want waar conventionele Estates vaak al eerder moeten opgeven, komt de nieuwe E-Klasse All-Terrain volgens Mercedes dankzij een grotere bodemvrijheid met forse wielen en standaard vierwielaandrijving 4-Matic probleemloos op de plaats van bestemming.

Mercedes-Benz E-Klasse All Terrain; Outdoor; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic // Mercedes-Benz E-Class All Terrain; outdoor; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic

Eerlijk is eerlijk, met zijn uitstraling, inclusief brede wielkasten, ziet de auto er in mijn ogen eigenlijk best strak uit. Het opvallendste kenmerk aan de voorzijde is de grille in SUV-stijl met twee lamellen en geïntegreerde centraal geplaatste Mercedes-Benz ster. De lamellen zijn uitgevoerd in iridiumzilver.

Ook de voorbumper en de voorskirt in gegalvaniseerd zilverchroom zien er robuust uit. Het bovenste deel van de driedelige voorbumper is uitgevoerd in carrosseriekleur, het onderste deel in zwart, generfd kunststof.

Van opzij valt de zwarte wielkastbekleding op, die het All-Terrain-karakter benadrukken. Datzelfde geldt voor de zwarte dorpelverbreders met chromen sierlijst.

Bij de velgen kan worden gekozen uit drie exclusieve lichtmetalen sets in de maat 19"- of 20"-inch met hogere flanken. Deze zorgen voor een stoere uitstraling, een grotere bodemvrijheid en meer rijcomfort op slecht wegdek.

Mercedes-Benz E-Klasse All Terrain; Outdoor; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic // Mercedes-Benz E-Class All Terrain; outdoor; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic

Ook aan de achterzijde is de All-Terrain voorzien van modelspecifieke driedelige bumper. Aan de bovenkant is de achterbumper in carrosseriekleur uitgevoerd, het onderste deel is net als bij de voorbumper van zwart, generfd kunststof. Tot de overige typische SUV-kenmerken behoren een robuuste laaddrempelbescherming en een optische bodembeschermingsplaat in gegalvaniseerd zilverchroom.

Tot de bijzondere interieurkenmerken behoort een sierdeel in aluminium-carbonlook, dat alleen in de All-Terrain geleverd wordt, sportpedalen in roestvrij staal met rubbernoppen en vloermatten met opschrift ‘All-Terrain’. De uitrusting van de All-Terrain is gebaseerd op het AVANTGARDE interieur. Naar keuze zijn ook EXCLUSIVE- en designo-uitrustingen leverbaar.

Het nieuwe model beschikt over alle intelligente bagageruimte-oplossingen van de E-Klasse Estate zoals de standaard cargostand van de 40:20:40 gedeelde achterbankleuning. Alle innovaties die de E-Klasse op het gebied van veiligheid, comfort en assistentiesystemen te bieden heeft, zijn leverbaar.

Mercedes-Benz E-Klasse All Terrain; Outdoor; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic // Mercedes-Benz E-Class All Terrain; outdoor; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic

Bij de verkoopstart is de All-Terrain als E 220 d 4-Matic (143 kW/194 pk) met nieuw ontwikkelde viercilinder dieselmotor leverbaar.

Daarmee knal je in een prima 8,0 seconden naar de 100 km/h en rijd je theoretisch met een verbruik van 5,1 liter per 100 kilometer en een koppel van 400Nm naar een topsnelheid van maximaal 232 km/h. Later volgt overigens een versie met zescilinder dieselmotor. Beide modellen zijn standaard uitgerust met de nieuwe negentraps automatische transmissie 9G-TRONIC.

De All-Terrain beschikt standaard over DYNAMIC SELECT. Hiermee kan worden gekozen uit vijf rijprogramma’s met verschillende karakteristieken voor de motor, transmissie, ESP en besturing. Speciaal voor dit model is er bovendien het rijprogramma ‘All-Terrain’, dat speciale instellingen voor het rijden buiten de gebaande paden bevat en afgeleid werd van de GLE.

Door de op nog meer comfort gerichte afstelling van het onderstel en de grote wielen met hogere flanken is het rijcomfort op slecht wegdek nóg beter dan bij de E-Klasse.

Mercedes-Benz E-Klasse All Terrain; Outdoor; 2016; Interieur: Leder Nappa macchiatobeige/espressobraun // Mercedes-Benz E-Class All Terrain; outdoor; 2016; interior: napp leather macchiato beige/esspresso brown

Door het kiezen van het rijprogramma ‘All-Terrain’ met behulp van de keuzeschakelaar wordt het onderstel in combinatie met de standaard AIR BODY CONTROL bij snelheden tot 35 km/h 20 mm hoger geplaatst.

De interventielimieten van het ESP, giermomentregeling en aandrijfslipregeling ASR worden in dit geval ook evenredig aangepast. Het rijprogramma ‘All-Terrain’ kent een extra weergave op het display. Hier is onder meer informatie af te lezen over de stuurhoek, het voertuigniveau (stand van de luchtvering), de stijgings- en hellingshoek, de stand van het gas- en rempedaal alsmede een kompasfunctie.

Mercedes-Benz E-Klasse All Terrain; Outdoor; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic // Mercedes-Benz E-Class All Terrain; outdoor; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic

Dankzij de luchtvering zijn drie onderstelniveaus van 0 tot +35 mm mogelijk. Onafhankelijk van het gekozen rijprogramma kan de hoogste stand ook met de hand worden geselecteerd met behulp van de niveautoets op de middenconsole.

Vergeleken met de E-Klasse Estate staat de E-Klasse All-Terrain 29 mm hoger. Daarbij komt 14 mm voor rekening van de banden met grotere hoogte-breedteverhouding en 15 mm voor rekening van de hogere reguliere rijhoogte van de luchtvering. De bodemvrijheid varieert van 121 tot 156 mm.

De prijzen worden binnenkort bekendgemaakt. Rest nog maar één ding: de keuze tussen de A6, V90 of deze...

Mercedes-Benz E-Klasse All Terrain; Outdoor; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic // Mercedes-Benz E-Class All Terrain; outdoor; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic Mercedes-Benz E-Klasse All Terrain; Outdoor; 2016; Exterieur: designo hyazinthrot metallic // Mercedes-Benz E-Class All Terrain; outdoor; 2016; exterior: designo hyacinth red metallic Mercedes-Benz E-Klasse All Terrain; Outdoor; 2016; Interieur: Leder Nappa macchiatobeige/espressobraun // Mercedes-Benz E-Class All Terrain; outdoor; 2016; interior: napp leather macchiato beige/esspresso brown

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: