Afscheid van een legende: Mitsubishi Lancer Evolution X Final Concept

Onder het motto “aan al het goede komt een einde” geeft Mitsubishi de Lancer Evolution X een waardig afscheid, want al eerder kondigde het merk aan dat het model géén opvolger krijgt.

Voor wie overigens niet weet wat de Lancer Evolution voor de Japanners betekent heeft, nemen we je mee naar de jaren ’90, toen Tommi Mäkinen maar liefst vier keer op rij het World Rally Championship met dit model won.

En daarmee kreeg dat model een absolute cultstatus en werd prompt de “eeuwige” rivaal van dat andere enorm succesvolle World Rally Championship model, de Subaru Impreza WRX. Niet meer dan logisch dus dat de Japanners de Lancer Evolution inclusief een eerbetoon met pensioen sturen. Dat eerbetoon gaat schuil onder de naam Evolution X Final Concept.

Ten opzichte van de normale Evolution is deze Final Concept voorzien van een nieuwe turbocharger van HKS, aangepaste software, nieuwe luchtinlaten, nieuwe  uitlaten, een HKS in hoogte verstelbaar sportonderstel en RAYS 19”-inch lichtmetalen velgen. Een vermogen van 480Pk, vierwielaandrijving en een handgeschakelde vijf(!)versnellingsbak doen tenslotte de rest.

De Mitsubishi Evolution X Final Concept zal voor het eerst live te bewonderen zijn tijdens Tokio Auto Show begin Januari van het komende jaar. Hieronder nog een klein eerbetoon (even voor de duidelijkheid: in de nineties was er nog géén HD-video).

 

 

 

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: