Airscarf patent geschonden: Mercedes mag géén cabriolets meer verkopen

De afgelopen jaren heeft er, buiten het zicht van menigeen, een flinke strijd plaatsgevonden tussen Mercedes en een persoon die schuil gaat onder de naam Schatzinger.

Inzet van die strijd: het Airscarf-systeem dat er bij lagere temperaturen voor zorgt dat je dankij een warme luchtstroom in je nek (uit de hoofdsteun) toch lekker open kunt rijden.

Dat systeem wordt al jaren gebruikt door Das Haus en verkocht op z'n beetje iedere open variant in het modellengamma. Ook BMW gebruikt het inmiddels. Beide merken hebben volgens de hogere rechtsorganen echter een patent geschonden dat op naam van die meneer Schatzinger staat. Als gevolg daarvan is de verkoop van auto’s die met Airscarf zijn uitgerust per direct verboden.

Mercedes-Benz C 400 4MATIC Cabriolet, Exterieur: Brilliantblau AMG Line; Interieur: kristallgrau Kraftstoffverbrauch (l/100 km) innerorts/außerorts/kombiniert: 10,9/6,3/8,0 CO2-Emissionen kombiniert: 181 g/km Exterior: brilliant blue AMG Line; interior: crystal Grey Fuel consumption (l/100 km) urban/ex urban/combined: 10.9/6.3/8.0 combined CO2 emissions: 181 g/km

Opvallend is dat het daarbij niet alleen om nieuwe auto's gaat, maar ook occassions die te vinden zijn in de showrooms van BMW en Mercedes mogen bij onze Oosterburen niet meer verkocht worden. Dit betekent dat het vanaf nu een stukje moeilijker is om een BMW 4-serie Cabriolet of een Mercedes SLK/SLC, SL-klasse, SLS roadster, C-klasse cabriolet, E-klasse cabriolet of S-klasse zonder dak te kopen.

Ook dient er een schadevergoeding betaald te worden waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld. Gelukkig is er voor beide merken ook positief nieuws; vanaf eind dit jaar verloopt het patent en dus mag Airscarf met ingang vanaf 1 januari 2017 gewoon weer verkocht worden.

Wat voor gevolgen bovenstaande heeft voor bijvoorbeeld de Nederlandse en Belgische markt is nog niet bekend.

BMW M4 4-serie Cabriolet M-Performance brons zilver 2015 F84 118

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: