Alle kracht naar voren: nieuwe BMW 1-serie is officieel

Voor BMW breekt een spannende tijd aan, want het is de vraag hoe klanten reageren op de nieuwe 1-serie die in de compleet nieuwe derde generatie alleen nog maar beschikt over voorwiel- of x-Drive vierwielaandrijving.

Waarschijnlijk zijn de puristen onder jullie die de huidige generatie van de 1-serie met achterwielaandrijving gaan missen op één hand te tellen en dus verwachten de Duitsers veel van de nieuwe generatie 1-serie waarvan de ontwikkeling vijf jaar in beslag nam.

Dankzij een nieuw platform biedt de nieuwe 1-serie duidelijk meer interieurruimte bij bijna gelijke buitenafmetingen. Van die extra ruimte profiteren uiteraard met name de achterpassagiers, terwijl ook de bagageruimte is gegroeid. De nieuwe 1-serie is er louter als vijfdeurs. Hij is met een lengte van 4.319 mm precies 5 mm korter dan zijn voorganger. De breedte is met 34 mm toegenomen tot 1.799 mm en de hoogte met 13 mm tot 1.434 mm. De wielbasis bedraagt nu 2.670 mm – 20 mm minder dan de vorige generatie.

Uiteraard is ook het uiterlijk weer helemaal bij de tijd. Zo zijn de karakteristieke BMW-nieren groter en nadrukkelijker aanwezig. Voor het eerst zijn ook in dit model beide helften ervan in het midden met elkaar verbonden. Het sportieve topmodel, de M135i x-Drive is voorzien van een, op de autosport geïnspireerd, driedimensionaal geweven rooster in de nierengrille, in plaats van de klassieke verticale spijlen. Full-LED-verlichting is zowel aan de voor- als achterzijde een optie. Lichtmetaal is leverbaar in de maten 16”-, 17”-, 18”- en 19”-inch.

Een belangrijke factor bij het weggedrag is de zogenaamde, vanuit de i3s bekende, ARB-technologie. Die onderdrukt het doorslippen van de voorwielen, zodat een nog preciezere en snellere tractiecontrole mogelijk is. Die technologie wordt dus nu voor het eerst toegepast in een auto met verbrandingsmotor.

In nauwe samenwerking met de stabiliteitscontrole (DSC) reduceert ARB voelbaar de neiging tot onderstuur bij accelereren. De ARB-technologie wordt ondersteund door het eveneens standaard aanwezige BMW Performance Control, dat onder- en overstuur reguleert.

Behalve met het toch al dynamische, op de individuele motorisering afgestemde standaard onderstel en het M Sport onderstel dat 10 mm is verlaagd, is de nieuwe 1-serie optioneel ook leverbaar met het onderstel met adaptieve VDC (Variable Damper Control). De bestuurder kan dan kiezen uit twee dempingskarakteristieken, namelijk een comfortabele modus en een sportieve.  Elke motorvariant van de nieuwe 1-serie is voorzien van een multilink-achterwielophanging.

Voorlopig zijn een tweetal modellen voorzien van x-Drive vierwielaandrijving, namelijk de 120d en de M135i. Die laatste is verder standaard voorzien van een nieuw ontwikkeld mechanisch Torsen-differentieelsper op de vooras en geeft de auto een nog sportiever karakter.

Die differentieelsper is geïntegreerd in de standaard 8-traps Steptronic Sport transmissie met Launch Control, die al in de eerste en tweede versnelling optimaal het maximumkoppel van 450 Nm aan het wegdek overbrengt.

Er is keuze uit 3- en 4-cilinder-in-lijnmotoren waaronder drie dieselmotoren en twee benzinemotoren met vermogens van 85 kW (116 pk)  tot 225 kW (306 pk) in de M135i x-Drive. Dat model is onder de kap voorzien van de sterkste 4-cilinder-in-lijn benzinemotor die het merk beschikbaar heeft.

Daarmee sprint je in slechts 4,8 seconden naar de 100 km/h. Dat kan middels het optionele  M Performance Pack nog een tiende sneller. Uiteraard is de topsnelheid begrensd op 250 km/h terwijl het verbruik ergens tussen de 6,8 en 7,1 liter per 100 kilometer zou moeten uitkomen. In theorie dan, want in de praktijk haal je dat natuurlijk nooit.

De motoren voldoen uiteraard aan de Euro 6d-TEMP-norm,terwijl de 116d voldoet zelfs aan de nog strengere Euro 6d-norm. De benzinemotoren zijn voorzien van een roetfilter en de dieselmotoren van een dieselpartikelfilter, een NOx-reductiekatalysator en een SCR-systeem.

Afhankelijk van de gekozen motorisering is er keuze uit een handmatig te bedienen zesversnellingsbak, een  7-traps-Steptronic transmissie met dubbele koppeling een een 8-traps-Steptronic transmissie die in de M135i de term Steptronic Sport meekrijgt. Beide automatische transmissies kunnen dankzij intelligente connectie met het boordnetwerk hun schakelstrategie aanpassen aan de omstandigheden op de weg.

Het elektrisch te bedienen panoramadak, dat voor het eerst een optie is voor de 1-serie laat meer licht toe in het interieur. Dat versterkt het ruimtelijk gevoel. Het interieur is te voorzien van  optionele interieurlijsten die van achter verlicht zijn. Ze zijn er in drie designs en voor de achtergrondverlichting is te kiezen uit zes kleuren.

Twee displays in de BMW Live Cockpit Professional, elk met een schermmaat van 10,25”-inch (standaard 8,8”-inch), bieden toegang tot het optionele infotainmentaanbod van het nieuwe BMW Operating System 7.0 zoals dat ook al in de nieuwe 3-serie te vinden is. Een 9,2”-inch fullcolour Head-Up Display is optioneel van de partij.

In de nieuwe 1-serie hebben de inzittenden aanmerkelijk meer ruimte dan in zijn voorganger, vooral achterin. De instap is daardoor gemakkelijker en de knieruimte achterin is met 33 mm gegroeid. De hoofdruimte achterin is – indien het panorama-schuifdak aanwezig is – met 19 mm toegenomen.

Daarnaast hebben de achterpassagiers 13 mm meer ruimte op ellebooghoogte, terwijl de inzittenden voorin maar liefst 42 mm meer elleboogruimte hebben. De bagageruimte meet nu 380 liter, 20 liter meer dan voorheen. Met de achterbankleuning omgeklapt bedraagt de ruimte zelfs 1.200 liter. Bovendien is de minimale breedte van de bagageruimte toegenomen met 67 mm. En voor het eerst is de BMW 1 Reeks ook te bestellen met elektrische bediening van de bagageklep.

Tot de standaarduitrusting behoren Collision Warning met voetgangersherkenning en City-remfunctie, die ook fietsers signaleert. Eveneens standaard is de bij snelheden tussen 70 en 210 km/h actieve Lane Departure Warning met actieve stuurcorrectie.

Optioneel zijn de tot 160 km/h actieve Active Cruise Control, in combinatie met een automatische transmissie met Stop & Go functie, en de Driving Assistant met Lane Change Warning, Rear Collision Warning en Crossing-traffic Alert.

Nieuw in het premium compacte segment is de innovatieve Reversing Assistant. Die slaat de stuurbewegingen van het laatste traject bij snelheden tot 36 km/h op en kan de auto over een afstand van maximaal 50 meter en een snelheid van maximaal 9 km/h automatisch over exact hetzelfde traject achteruit laten rijden.

De nieuwe 1-serie is in drie uitrustingslijnen te bestellen, die zich zowel uiterlijk als met het interieur van elkaar onderscheiden. In het Model Luxury Line ligt de nadruk vooral op verfijning en comfort, met carrosseriedelen in Aluminium satiniert en interieurbekleding in Leder ‘Dakota’.

Het Model Sport Line is voorzien van accenten in Schwarz, raamlijsten in BMW Individual Hochglanz Shadowline en sportstoelen. Het Model M Sport is voorzien van accenten in Aluminium satiniert, een voorspoiler en een onderbumper met specifiek gevormde luchtinlaten en een BMW M achterbumperinzet in hoogglanzend Schwarz.

Wanneer de nieuwe 1-serie op de Nederlandse markt komt en wat hij moet gaan kosten, wordt eind komende maand bekendgemaakt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: