Alles over de Jaguar F-Pace incl. prijzen en First Edition info

Twee jaar lang heeft Jaguar er alles aan gedaan om de wereld kennis te laten maken met de allereerste SUV in haar lange historie.

Van een realistische conceptversie tot onthullende prototypes en van (design)workshops tot zowaar een optreden in de Tour de France. En nu is 'ie er dan eindelijk: de F-Pace.

Een verrassing is het natuurlijk niet, want de F-Pace is een-op-een overgenomen van de C-X17 Concept. Overigens niet zonder reden, want Jaguars designbaas Ian Callum vertelde al eerder dat de afmetingen, proporties, crashveiligheid en voetgangerveiligheid allemaal zijn meegenomen in het concept, zodat de definitieve auto niet al te veel afwijkt van het conceptmodel.

Tijdens de officiële onthulling op de IAA Frankfurt lieten de Britten ook maar meteen een F-Pace 'een 360 graden looping maken om het dynamische karakter van de F-Pace aan te tonen.

Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 25

De F-Pace is 4,7 meter lang en heeft een wielbasis van 2,87 meter. Daarmee is het model kleiner dan een BMW X5, Mercedes GLE of Volvo XC90, maar weer groter dan modellen als de BMW X3, Mercedes GLC en Volvo XC60. Een gat in de markt misschien wel dus.

Net als de XE en XF krijgt de F-Pace een aluminium chassis. Zo’n 80% van de body-structuur bestaat uit het lichte, maar sterke materiaal en dat zie je terug in het gewicht. Zo weegt het instapmodel nipt 1.700 kg, een massa waar de concurrentie een puntje aan kan zuigen. Resultaat is natuurlijk dat de F-Pace de schoonste SUV in z’n klasse is.

Onder de motorkap verschijnen verschillende Ingenium-viercilinderdieselmotoren maar ook benzinemotoren met zes of acht cilinders. Instapper wordt een 180Pk sterke viercilinder-diesel. Deze is de met AWD of louter voorwielaandrijving verkrijgbaar. Voor wie meer dieselkracht wil is er een 3.0 liter V6 met 300Pk, standaard gekoppeld aan een automaat.

Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 26

Benzinerijden kan met een tweeliter viercilinderturbo, goed voor 240Pk of twee versies van de inmiddels bekende 3.0 V6 (uit de F-type). De lichtste levert 340Pk, de ander – met supercharger – een vermogen van 380Pk. Voor die laatste wordt een sprinttijd van 5,1 seconden en een top van 248 km/h opgegeven.

Jaguar wil graag ook de off-road eigenschappen van de F-Pace benadrukken en meldt trots dat het model ook met All-Surface Progress Control te leveren is. Met dat systeem kan de bestuurder het onderstel aanpassen aan de ondergrond. Het systeem heeft de standen asfalt, sneeuw, gravel of ijs.

Om ook de moderne automobilist te kunnen behagen stopt Jaguar de F-Pace vol met de nieuwste gadgets waaronder het nieuwe 10,2 inch InControl Touch Pro-infotainmentsysteem dat ook deels via het digitale instrumentarium te bedienen is. De virtuele 'klokkenwinkel' heeft een diameter van 12,3 inch en komt natuurlijk bij zustermerk Land Rover vandaan, net zoals het vierwielaandrijfsysteem overigens.

 

Desgewenst is de F-Pace te voorzien van een polsbandje, waarin een transponder voor het ont- en vergrendelen van de auto zit. Met die voorziening is het mogelijk om de auto te openen of af te sluiten zonder de oorspronkelijke autosleutel te gebruiken.

Jaguar levert de F-Pace in de uitrustingsniveau's Pure, Prestige, R-Sport, Portfolio en S. Op de S-versie na zijn alle niveau's bestelbaar met alle bij de marktintroductie verkrijgbare benzine- en dieselmotoren.

Het gamma begint bij de handgeschakelde en achterwielaangedreven 20d. Deze uitvoering beschikt dus over een 180Pk sterke dieselmotor, die de cross-over in 8,9 tellen van stilstand naar 100 km/h brengt. De topsnelheid ligt op 209 km/h. Het prijskaartje bedraagt € 52.850,-. Daarmee is de Jag een milletje of vier duurder dan een gelijkgemotoriseerde Volvo XC60 en ongeveer gelijk geprijsd aan een BMW X3.

Een Audi Q5 2.0 TDI staat vanaf € 47.990,- in de boeken, maar heeft slechts de beschikking over 150Pk. Een tree hoger staat de 190Pk sterke Q5 TDI. Die kost € 57.630,-. Fors meer dan de voordeligste F-Pace maar dan beschik je wel over Quattro-vierweielaandrijving. Jaguar biedt dat natuurlijk ook, dan klimt het prijskaartje naar € 56.450,-.

 

Liever een zescilinder in je F-Pace? Daarvoor is er de 3.0D met liefst 300Pk, gekoppeld aan een 8-traps automaat en vierwielaandrijving. Dat is voor een bedrag van 74.350,- natuurlijk de versie die je moet hebben.

Wil je deze kenmerken op een soortgelijke Audi, dan zit je vast aan € 85.530,- kostende SQ5 TDI. Bij BMW leveren ze de X3 xDrive35d met 313 dieselpk's vanaf € 74.398,-.

Een ander verhaal gaat op bij de benzinemotoren van de F-Pace. Daar wordt namelijk meteen afgetrapt met de zeer krachtige, 340Pk sterke 3.0 SC. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de prijs. Minimaal 85.050,- moet je daarvoor bij de dealer achterlaten.

Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 28

Als voorlopig topmodel noteert Jaguar de 3.0 SC met 380Pk voor een bedrag van minimaal 101.600,- euro. En om de marktlancering in de lente van 2016 alvast luister bij te zetten is deze overigens enkel als S-variant of als tijdelijke First Edition verkrijgbaar.

Van die laatste komen er wereldwijd overigens slechts 2.000 stuks beschikbaar. Jaguar biedt hem in vier carrosseriekleuren aan, te weten Ultimate Black, Rhodium Silver, Caesium Blue en Halcyon Gold.

Het leuke is dat de twee laatstgenoemde tinten identiek zijn aan de kleur van de twee studiemodellen C-X17, zoals in de afgelopen jaren getoond. De blauwe tint werd gebruikt voor het oorspronkelijke prototype, dat later zelfs ook nog in een goudtint en rood verscheen.

De F-Pace First Edition wordt verder aangekleed met 22”-inch lichtmetalen wielen, in Double Helix-design met 15 spaken, een adaptief onderstel, lichtunits met Full LED-techniek, zwarte ventilatieroosters en een panoramisch dak en is verder alleen leverbaar met de krachtigste benzine- of dieselmotor.

In het voorjaar van 2016 kun je de F-Pace bewonderen bij de dealer.

Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 20 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 10 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 12 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 16 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 14 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 22 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 38 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 21 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 19 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 18 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 17 Jaguar F-Pace Sport AWD SUV 33

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: