Alles over de nieuwe BMW 3-serie Touring inclusief koopje van de maand

Het is alweer 32 jaar geleden dat de BMW 3-serie in de vorm van de E30 voor het eerst het levenslicht zag. Ruim 1,7 miljoen exemplaren later is het nu de beurt aan z’n opvolger, de G21, die uiteraard z’n genen deelt met de nieuwe 3-serie in sedan vorm.

De nieuwe Touring is 76 mm langer dan zijn voorganger en meet nu 4.709 mm. Ook in de breedte is de auto gegroeid, met 16 mm tot 1.827 mm. De hoogte is toegenomen met 11 mm tot 1.440 mm. De wielbasis is 41 mm groter dan die van zijn voorganger en bedraagt nu 2.851 mm. De spoorbreedte vóór is met 43 mm gegroeid tot 1.587 mm en de spoorbreedte achter met 21 mm tot 1.604 mm.

Net als de nieuwe 3-serie sedan komt ook de Touring – met zijn grote BMW nierengrille, lage dubbele koplampen en prominente voorbumper – bijzonder sportief over. Het uiterlijk wordt versterkt door een opvallende knik in de onderrand van de koplampen en horizontale T-vormige luchtinlaten (modellen in standaarduitvoering en in Sport Line en Luxury Line modellen). LED-koplampen zijn standaard, optioneel zijn adaptieve LED-koplampen met BMW Laserlight voor niet-verblindend grootlicht met een bereik van ongeveer 530 meter en LED-mistlampen aan de voorzijde leverbaar.

De duidelijk waarneembare ‘schouderlijn’, een kenmerkende lijn die over de flanken uitmondt in de zogenoemde Hofmeister-knik (de bocht aan de voet van de C-stijl bij de achterste zijruit), zorgt wat mij betreft voor een lekker dynamisch voorkomen.

De nieuwe 3-serie Touring is standaard uitgerust met automatische bediening van de bagageklep. De optie Comfort Access maakt handsfree bediening mogelijk. De achterruit is separaat te openen, wat rijders van het huidige model bekend zal voorkomen, en de opening is nu 20 mm breder dan die van het uitgaande model.

Het inladen van grote, zware voorwerpen is in de nieuwe Touring gemakkelijker dankzij een bagageruimte die tot wel 112 mm breder is, met een 30 mm hogere opening die in het bovenste deel ook nog eens 125 mm breder is. Ook is tildrempel iets lager (616 mm hoog) met een kleiner hoogteverschil met de laadvloer: nu 8 mm tegenover 35 mm in het uitgaande model. Een elektrisch in- en uitklapbare trekhaak is als optie leverbaar.

De bagageruimte heeft een inhoud van 500 liter – vijf liter meer dan zijn voorganger – met alle zitplaatsen in de normale positie. Het totale laadvolume is toegenomen met 32 liter. De bagageruimte kan worden uitgebreid tot 1.500 liter door de 40:20:40 gedeelde achterbankleuning neer te klappen.

De optionele anti-sliprails in de laadvloer zijn een nieuwe voorziening die in geen van de modellen van andere merken leverbaar is. De rails komen automatisch omhoog zodra de bagageklep is gesloten en voorkomen dat voorwerpen door de bagageruimte gaan schuiven tijdens de rit.

De carrosserie van de nieuwe 3-serie Touring is ongeveer 25% stijver dan die van zijn voorganger met uitschieters tot 50% op bepaalde punten. Ook de wielophanging is beduidend stijver dan voorheen. Daarbij is het zwaartepunt verlaagd en is de gewichtsverdeling een perfecte 50:50 tussen de voor- en achteras. Ondanks zijn grotere afmetingen, talloze toevoegingen aan de standaarduitrusting, grotere stijfheid en geoptimaliseerde geluiddemping is het nieuwe model tot wel 10 kg lichter dan het uitgaande model in vergelijkbare uitvoering. Verbeterde aerodynamica verlaagt de luchtweerstandscoëfficiënt tot 0,27 bij de  320d Touring.

Zelf nivellerende dempers – onderdeel van zowel de standaard wielophanging als de optionele M-Sportwielophanging – zijn continu variabel en passen de dempende kracht progressief aan op de oplopende veerdruk. Daardoor reduceren ze de bewegingen van de carrosserie merkbaar en minimaliseren ze vibraties veroorzaakt door een oneven wegdek en in snelle bochten.

De standaardspecificatie van de nieuwe M340i x-Drive Touring, uiteraard de lekkerste uitvoering van het gamma, omvat ook het M-Sportdifferentieel, dat optioneel te bestellen is voor de 330i (incl. x-Drive) Touring en de BMW 330d Touring.

De optionele BMW Live Cockpit Professional omvat duidelijk vormgegeven, aan de situatie gelinkt en naar wens aanpasbare weergaven op de displays van het volledig digitale 12,3”-inch instrumentenpaneel en het 10,25”-inch Control Display. Voor intuïtieve bediening kan de bestuurder kiezen uit de touchscreenfunctie van het Control Display, de iDrive Controller, de knoppen op het stuur, voice control en gebarenbediening.

Een ander element van BMW Live Cockpit Professional is de BMW Intelligent Personal Assistant. Dat is een intelligente, digitale assistent die direct reageert op de oproep “Hey BMW”. Met de Intelligent Personal Assistant is er altijd een professional aan boord, die allerlei functies kan uitleggen (bijvoorbeeld “Hoe werkt High Beam Assistant?”), informatie over de status van de auto kan geven (bijvoorbeeld “Is het oliepeil goed?”) en allerlei vragen kan beantwoorden (bijvoorbeeld “Welke waarschuwingsberichten heb ik ontvangen?”).

Standaardvoorzieningen zijn onder meer Speed Limit Info met No Passing Info display, Lane Departure Warning, Collision and Pedestrian Warning met City-remfunctie, dat ook fietsers opmerkt. Opties zijn onder meer Active Cruise Control met Stop & Go functie en Driving Assistant met Lane Change Warning, Rear Collision Warning en Crossing-traffic Alert.

Ook te bestellen is Driving Assistant Professional, een compleet en zowel het comfort als de veiligheid verhogend pack. Een van de onderdelen van Driving Assistant Professional is Steering and Lane Control Assistant, die de bestuurder helpt de auto binnen de lijnen van de rijstrook te houden, ook als de passages smal zijn. Het omvat ook Lane Keeping Assistant met actieve Side Collision Protection en Evasion Assistant. De nieuwste generatie van de BMW Head-Up Display biedt een groter projectie-oppervlak, nieuwe graphics en extra informatie.

Op de optielijst staan verder automatische airconditioning met drie zones, een panoramisch glazen dak met een oppervlakte van 0,8 m2, extra verwarming, een Harman Kardon Surround Sound System, ambianceverlichting en telefonie met draadloos opladen. Geluiddempend glas is standaard voor de voorruit en optioneel voor de zijruiten.

Park Distance Control en de achteruitrijcamera helpen de bestuurder bij parkeren en manoeuvreren. Ook te bestellen is Park Assistant, die tijdens in- en uitparkeren de bediening van stuur, gas- en rempedaal en de aansturing van de Steptronic transmissie overneemt. Andere functies van het systeem zijn onder meer de Reversing Assistant, die achteruitrijden over afstanden tot 50 meter kinderspel maakt doordat het de auto over exact hetzelfde traject stuurt als dat vooruit rijdend is afgelegd tot aan de stop.

BMW heeft vanaf de marktintroductie zes motoren voor de 3-serie Touring klaarliggen: de 320i (184pk/300Nm), 330i (258pk/400Nm) en M340i (374 pk) als benzineversies en de 318d (150 pk), 320d (190 pk) en 330d (265 pk) als diesel. De huidige sedan is er ook als 330e, maar die ontbreekt vooralsnog op de lijst van de Touring. Per november komen daar twee benzineblokken en één diesel bij. In de zomer van 2020 volgt voor de eerste keer een plug-in 3-serie Touring.

Prijzen beginnen 50.742,- euro voor de 320iA Touring. Daarboven staat de BMW 330iA en kost in Introduction-uitvoering evenveel als een 320iA zónder. Pardon zeg je? Aangezien de 320iA pas vanaf komende november leverbaar is kun je tijdelijk in een 330i rijden voor de prijs van een 320i.

Dat is precies waar de uitvoering ‘Introduction’ op slaat. Er is namelijk totaal geen verschil in uitrusting. Eventueel is de 330i verkrijgbaar met vierwielaandrijving, xDrive genaamd.

De goedkoopste diesel is de handgeschakelde 320d Touring, die weg mag voor 52.555,- euro. Optioneel is een automaat leverbaar. Die variant is op zijn beurt weer eventueel beschikbaar met vierwielaandrijving. Dat laatste item is standaard op de 330dA met 265pk en 580Nm. Dat model is samen met de M340i nog de enige 3-serie Touring die een zescilinder in het vooronder hebben liggen.

Tenslotte melden we je nog even de prijzen van de concurrentie. Een Audi A4 Avant 40 TFSI S-Tronic (190 pk) kost minimal 44.540,- de Mercedes-Benz C200 Estate Automaat met 197pk 49.469,- euro en de Volvo V60 T4 Geartronic (190 pk) 42.695,- euro. Zowel de BMW als de Mercedes hebben achterwielaandrijving voor wie het nog wil weten, de rest in dit segment beschikt over voorwiel- of optioneel vierwielaandrijving.

Hieronder zetten we alle uitvoeringen nog even op een rijtje voor je.

 

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: