Alles wat je over de nieuwe Renault Mégane R.S. moet weten

De eerste generatie Renault Mégane R.S. was gebaseerd op de Mégane II en werd onthuld op de autoshow van Frankfurt (IAA) in 2003. Hij arriveerde in 2004 in de showrooms en maakte direct indruk met zijn 225 pk sterke motor en onafhankelijke voorwielophanging.

De Trophy-versie met een nog sportiever chassis werd in 2005 aan het aanbod toegevoegd. Twee jaar later kwam de uitvoering F1 Team R26 met limited slip differentieel – een eerbetoon aan de wereldtitels van Renault in de Formule 1.

De Mégane R.S. sloot zijn carrière in stijl af met de gelimiteerde uitvoering R26.R die maar liefst 123 kg lichter was. Deze versie verbrak het ronderecord voor productieauto’s op de Nürburgring Nordschleife met een tijd van 8:17 minuten.

De derde generatie Mégane nam het stokje over in 2009. De R.S.-uitvoering kreeg een 250 pk sterke krachtbron en een onderscheidende, extra gespierde uitstraling met F1-achtige voorvleugel. Tot 2016 werd de Mégane III R.S. continu verbeterd met de lancering van verschillende gelimiteerde uitvoeringen.

Met de 265 pk sterke Trophy-versie wist Renault in 2011 opnieuw het ronderecord op de Nürburgring Nordschleife te verbeteren met een tijd van 8:07.97 minuten. Na de 275 Trophy kwam de Trophy-R (2014), waarmee Laurent Hurgon met een rondetijd van 7:54.36 voor het eerst onder de acht minuten dook op de Nordschleife.

Van de eerste twee generaties Mégane R.S. zijn meer dan 53.000 exemplaren verkocht in Europa, Japan, Australië, Zuid-Afrika en andere landen.

De nieuwe generatie Mégane R.S. onderscheidt zich met krachtige proporties en brede wielkasten, die voor en achter respectievelijk 60 en 45 mm zijn verbreed ten opzichte van de Mégane GT. Het onderstel is 5 mm verlaagd en de wielkasten zijn gevuld met 18"- of 19"-inch lichtemetalen velgen voor verbeterde prestaties in bochten en die bijdragen aan de imposante uitstraling.

De nieuwe Mégane R.S. wordt aangedreven door een nieuw ontwikkelde viercilinder 1,8-liter benzinemotor met directe brandstofinjectie en turbotechnologie. Voor de ontwikkeling van deze krachtbron werd alle expertise van de alliantiepartners Renault en Nissan samengebracht.

De motor met een cilinderinhoud van 1.798 cm3 levert een vermogen van 205 kW (280 pk) bij 6.000 t/min en 390 Nm trekkracht tussen 2.400 en 4.800 t/min, goed voor een van de beste koppelcurven in deze motorklasse.

Om de TCe 280-motor optimaal te laten presteren onder de motorkap van de Mégane R.S. hebben de ontwerpers veel aandacht besteed aan de nieuwe cilinderkop en versterkte constructie. Ook zijn de luchttoevoer en koeling aangepast. De cilinderkop werd grondig herzien in samenwerking met technici van Renault Sport Cars en het Renault Technocentre.

Door optimaal gebruik te maken van de simulatiefaciliteiten in de fabriek in Viry-Châtillon werd de ontwikkeling van de TCe 280 in slechts zes maanden afgerond.

Voor betere prestaties en efficiency zijn de klepstoters en  cilinderwanden van de motor bewerkt met DLC (Diamond Like Carbon) en Mirror Bore Coating. De Twin Scroll turbo reageert sneller bij lage toerentallen en de vergrootte luchtfilter met dubbele inlaat zorgt voor een betere luchttoevoer.

Deze benzinemotor met distributieketting staat ook nog eens garant voor een 8% lager brandstof en 11% lagere CO2-emissie ten opzichte van de motor in de Mégane III R.S. De topsnelheid komt uit op 255 km/h en de sprint naar de 100 km/h neemt 5,8 seconden in beslag.

De technici hebben bij de ontwikkeling van de derde generatie Renault Mégane R.S. de lat nog hoger gelegd door de toepassing van 4CONTROL-techniek. Dit vierwielbesturingssysteem is standaard op alle versies en een wereldprimeur in de high-performance-klasse van het C-segment.

De chassisexperts van Renault Sport hebben het 4CONTROL-systeem grondig herzien en de setup aangepast voor maximale prestaties. Het geeft bestuurders het gevoel alsof de auto op rails rijdt.

Bij lage snelheden draaien de achterwielen in tegengestelde richting met een stuurhoek van maximaal 2,7 graden. Dit resulteert in een 20% directere stuurrespons, wat onmiddellijk merkbaar is op bochtige trajecten. Dankzij de gekozen setup stuurt de Mégane R.S. scherper een bocht in, terwijl het ‘speelse’ gedrag ongekend is voor een voorwielaangedreven auto.

Op hoge snelheden sturen de voor- en achterwielen dezelfde kant op, met een maximale stuurhoek van 1 graad voor de achterwielen. Dit zorgt voor een hogere stabiliteit in bochten en een zowel ontspannen als sportieve rijervaring.

Het ‘omschakelpunt’ van de achterwielbesturing ligt op 60 km/h en 100 km/h in Race-modus, bedoeld voor op het circuit. Deze specifieke instelling helpt de bestuurder bij het positioneren van de auto in bochten, om vervolgens zo snel mogelijk de bocht uit te accelereren.

De onafhankelijke voorwielophanging van de nieuwe Mégane R.S. is een belangrijke verwijzing naar de expertise van de chassisontwerpers van Renault Sport, die al sinds de eerste generatie uit 2004 wordt toegepast. De constructie met onafhankelijke wielophanging werd in eerste instantie ontworpen voor autosportactiviteiten en past perfect bij krachtige modellen met voorwielaandrijving, vooral in combinatie met een limited slip differentieel.

De vooras is geheel opnieuw ontworpen om de negatieve geometrie van de brede 19"-inch wielen te compenseren en de stijfheid te vergroten. Je bent dus gek als je deze velgen niet meteen meebestelt.

De nieuwe Renault Mégane R.S. is leverbaar met keuze uit twee onderstelvarianten: Sport en Cup. Beide varianten hebben een specifieke afstelling (vering, dempers, stijfheid anti-rollbar). Het veelzijdige Sport-onderstel is ontworpen om te excelleren in alle omstandigheden en op alle soorten wegdek. Het is voorzien van nieuwe dempers en elektronisch-geregelde koppelverdeling. Onafhankelijke remingrepen op de aangedreven wielen helpen onderstuur te voorkomen en verbeteren de tractie bij het uitaccelereren van een bocht.

Het Cup-onderstel is ontworpen voor intensief sportief gebruik, bijvoorbeeld op het circuit, en voorzien van 10% stijvere dempers en een nieuw Torsen mechanisch limited slip differentieel (alleen in combinatie met de handgeschakelde versnellingsbak) met andere spereigenschappen ten opzichte van de Mégane III R.S.

De lagere overdrachtssnelheid tijdens vertragen (25% ten opzichte van 30% bij Mégane III R.S.) zorgt voor meer precisie bij het insturen van bochten. De hogere overdrachtssnelheid tijdens accelereren (45% ten opzichte van 38% bij Mégane III R.S.) zorgt voor meer tractie en minder onderstuur.

Het veelgeprezen remsysteem van de vorige Mégane R.S. is voor het nieuwe model verder verbeterd. De remmen zijn niet alleen krachtiger, maar bieden ook meer uithoudingsvermogen. Op de vooras zijn remschijven met een diameter van 355 mm gemonteerd (+15 mm t.o.v. voorganger).

Optioneel voor de Mégane R.S. met Cup-onderstel zijn gietijzer-aluminium remschijven die niet alleen 1,8 kg per stuk lichter zijn, maar ook beter koelen bij intensief (circuit)gebruik. Rode Brembo-remklauwen maken dan het geheel compleet. Voor meer gevoel en controle is extra aandacht besteed aan de nauwkeurigheid van de remdruk in het rempedaal.

Nog voor het einde van 2018 introduceert Renault Sport de nieuwe Mégane R.S. Trophy met een 300 pk en 400 Nm sterke turbomotor. Hij komt standaard met 19”-inch velgen en het Cup-chassis, evenals additionele technieken die de rijdynamiek verder verbeteren.

Een andere belangrijke noviteit schuilt zich in de schokdempers. Die zijn voorzien van hydraulische compressiestops. Deze op de rallysport geïnspireerde techniek werkt als een soort demper in een demper om bewegingen van het wiel op te vangen tijdens de ingaande veerslag. Door die energie met behulp van compressiestops te absorberen, zodat die niet wordt overgedragen aan het stuurwiel, worden tegenschokken geëlimineerd. Hierdoor houdt de band maximaal contact met het wegdek, wat uiteindelijk resulteert in optimale controle en een verbeterde wegligging.

Tegelijkertijd zorgt het voor meer comfort in het dagelijkse verkeer met allerlei obstakels, verkeersdrempels en oneffenheden in het wegdek. Tot slot dempen de compressiestops trillingen in de wielen op hoge snelheden. Bij het Sport-chassis vertaalt zich dat in gemakkelijk sportief rijden en bij het Cup-chassis nog meer performance.

Voor het eerst in de historie van de Renault Mégane R.S. is er keuze uit twee transmissies. Behalve de handmatig te bedienen zesversnellingsbak staat nu ook de zestraps EDC-automaat met dubbele koppeling op het menu.

Laatstgenoemde transmissie is op diverse punten verstevigd om het hoge vermogen en koppel van de TCe 280 te dragen. De overbrengingsverhoudingen in de versnellingsbak zijn geoptimaliseerd door Renault Sport voor maximale rijdynamiek en brandstofefficiency, terwijl de schakeltijden zijn verkort.

De schakelflippers zijn geïnspireerd op de racerij en bieden de mogelijkheid om te schakelen via schakelflippers zonder het stuurwiel in bochten los moeten te laten. Het schakelgedrag van de EDC-automaat past zich aan op de gekozen rijmodus via Multi-SENSE :

 • Comfort en Normal: soepel schakelgedrag zonder schokken
 • Sport: snellere schakeltijden met versterkt motorgeluid
 • Race: snelst mogelijke schakeltijden

In de rijmodi Sport en Race biedt de EDC-transmissie nog twee nadere functies:

 • Multi-Change Down technologie maakt het mogelijk om direct meerdere versnellingen achter elkaar terug te schakelen.
 • Launch Control zorgt voor de snelst mogelijke acceleratie vanuit stiltand. Ook deze techniek is afkomstig uit de autosport. De functie is actief in de rijmodi Race en Sport en werkt optimaal samen met de daarvoor aangepaste traction control voor zoveel mogelijk grip.

Dankzij het telemetriesysteem aan boord van de Mégane R.S. biedt het model ook plezier buiten het rijden. De nieuwste versie van de R.S. Monitor is gebruiksvriendelijker, voorzien van een nieuwe lay-out en biedt keuze uit twee configuraties.

De R.S. Monitor verzamelt informatie van circa veertig sensoren in de auto. De real-time informatie op het gebied van accelereren, remmen, stuurinput, 4CONTROL-systeem, temperaturen, vloeistofdruk etc. wordt getoond op het beeldscherm van het R-LINK 2 multimedia- en navigatiesysteem. En dat is meteen het grootste nadeel van deze R.S. aangezien R-LINK 2 echt een waardeloos systeem is.

De in dit segment unieke R.S. Monitor Expert biedt verder de mogelijkheid om een smartphone of camera te koppelen om de rit te filmen, bijvoorbeeld op het circuit. De rijkunsten in de video kunnen vervolgens worden geanalyseerd. Ook kan de video op social media worden gedeeld via iOS- en Android-apps.

Er is tevens een speciale R.S. Replay website waar klanten van Renault Sport hun eigen race-analyses en video’s kunnen uploaden om te bekijken en vergelijken met anderen.

Net als bij de Renault Clio R.S. is de nieuwe Mégane R.S. standaard uitgerust met speciale en unieke R.S. Vision LED-verlichting in de vorm van een ‘chequered flag’, geïntegreerd in de voorbumper.

Deze door Renault Sport gepatenteerde verlichting omvat zowel mistlampen als dynamische bochtverlichting, dim- en grootlicht. Met een bereik van 460 meter* (+17% vergeleken met de Mégane III R.S.) vormt het krachtige grootlicht en mooie aanvulling op de LED-dimlichten. Tevens zijn de knipperlichten bij de Mégane R.S. voor het eerst geïntegreerd in de bekende C-vormige LED-dagrijverlichting.

Het systeem Renault Multi-SENSE biedt keuze uit vijf rijmodi die het rijgedrag van de auto beïnvloeden door de reactie op het gaspedaal, de tegendruk van de besturing of bijvoorbeeld het schakelgedrag van de EDC-automaat aan te passen.

 • Comfort: helpt het brandstofverbruik te minimaliseren.
 • Normal: de ideale combinatie van comfort, veiligheid en sportiviteit.
 • Sport: sportief rijgedrag dankzij fellere motorreactie, meer motorgeluid en zwaardere besturing, terwijl het ESP-systeem meer speling toelaat.
 • Race: ontwikkeld voor maximale performance (op het circuit) dankzij de sportiefste setup van het 4CONTROL-systeem, terwijl het ESP compleet is uitgeschakeld.
 • Perso: maakt een gepersonaliseerde modus mogelijk door de verschillende rijsystemen afzonderlijk van elkaar in te stellen.

De verschillende rijmodi zijn in te schakelen via de touchscreen van het R-LINK 2-systeem. Via de R.S. Drive-knop kan direct de Sport- of Race-modus worden ingeschakelde door de knop respectievelijk kort of lang ingedrukt te houden.

Ondanks de verbeterde performance is de nieuwe Mégane R.S. nog altijd een vijfdeurs hatchback. De dagelijkse bruikbaarheid is verder verbeterd door een reeks nieuwe Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) en comfortverhogende voorzieningen:

 • Uitschuifbare head-up display die informatie op het gebied van snelheid, navigatie en assistentiesystemen toont
 • Adaptive Cruise Control (ACC) en Active Emergency Braking System (AEBS)
 • Lane Departure Warning (LDW), Safe Distance Warning (SDW), Traffic Sign Recognition met Over Speed Prevention (TSR met OSP) en Blind Spot Warning (BSW)
 • Achteruitrijcamera, parkeersensoren voor, achter en opzij en Easy Park Assist
 • R-LINK 2 multimedia en navigatiesysteem met 7"-inch of 8,7"-inch touchscreen in portrait formaat waarmee alle functies op het gebied van Multi-SENSE, ADAS en R.S. Monitor zijn te bedienen
 • In samenwerking met BOSE ontwikkeld audiosysteem dat specifiek is afgestemd op het interieur van de Renault Mégane, bestaande uit een grote, centraal voorin gemonteerde speaker, acht reguliere luidsprekers en een in de kofferbak geïntegreerde subwoofer

De Mégane R.S. is leverbaar in de nieuwe carrosseriekleur Orange Tonic. Evenals de van Renault Sport bekende kleur Jaune Sirius profiteert de nieuwe lakkleur van een unieke glans voor een speciaal effect. Bij het ontwerp van de nieuwe sportstoelen is tenslotte nog veel tijd en energie gestoken in het vinden van de beste combinatie van comfort voor dagelijks gebruik en voldoende steun voor op het circuit.

Resten nog de prijzen. Voor de handschakelde Mégane R.S. dien je minimaal 42.340,- euro bij de dealer achter te laten. Wil je toch liever de EDC-bak dan betaal je daarvoor 2.200,- euro extra. De prijzen van de nieuwe R.S. met het Cup-onderstel worden in een later stadium bekend gemaakt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: