Angel Eyes Reloaded: BMW M4 Concept Iconic Lights

Naast Audi, Mercedes en Volkswagen is ook BMW tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas van de partij en op de één of andere manier lijkt er een soort haantjes gedrag bij deze fabrikanten te ontstaan.

Zo presenteert Audi een autonoom rijdende A7, Mercedes een compleet nieuwe concept en Volkswagen bediening met behulp van gebaren. BMW voegt daar nu de nieuwe versie van haar laserlicht aan toe.

BMW-M4-Concept-Iconic-Lights-OLED-Laser-CES-2015-20

Tot nu toe is laserlicht alleen als optie op de megacoole i8 beschikbaar, maar in de toekomst komen daar snel meer modellen bij, waaronder de M4 en nieuwe 7-serie. Op de afgebeelde M4 Concept is alvast een voorproefje van de nieuwe verlichtingsstijl te zien, die ook allerlei nieuwe “Angel Eye” designs mogelijk maakt.

BMW-M4-Concept-Iconic-Lights-OLED-Laser-CES-2015-21

De laserlichtstralen hebben een bereik van rond de 600 meter en treden in werking vanaf 70 km/h als aanvulling op de aanwezige Full-LED-koplampen. Bovendien is een anti-verblindingssysteem standaard zodat andere weggebruikers géén last hebben van de felle lichtstralen.

Dynamic Light Spot zorgt er vervolgens in het donker voor dat mensen en dieren die zich tot 100 meter voor de auto bevinden extra worden belicht. Tenslotte is er nog een koppeling met het navigatiesysteem zodat adaptief bochten kunnen worden "aangestraald".

De lichtsterke van de lasers in de M4 is ongeveer gelijk aan daglicht en ten opzichte van een conventionele autolamp is de lichtintensiteit tien keer sterker. Ander voordeel is dat laserlampen ruime 30 procent zuiniger zijn dan vergelijkbare LED-verlichting en ook nog eens twee maal zo sterk.

De achterlichten van de M4-studie zijn overigens niet uitgevoerd in laservorm, maar in de vorm van Organic light-emitting diodes (OLED). Ook deze techniek debuteert snel op een nieuw model, maar pas over een klein jaar naar verwachting.

BMW-M4-Concept-Iconic-Lights-OLED-Laser-CES-2015-07 BMW-M4-Concept-Iconic-Lights-OLED-Laser-CES-2015-06 BMW-M4-Concept-Iconic-Lights-OLED-Laser-CES-2015-01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: