Audi gaat met Q8 de concurrentie met BMW X6 en Mercedes GLE Coupé aan

Audi presenteerde deze week tijdens de Detroit MotorShow de 5,02 meter lange en 2,04 meter brede Audi Q8 Concept voor staat. Een model dat typerende ruimte van een SUV met de elegantie van een coupé combineert.

Met dit studiemodel blikt Audi vooruit op de toekomstige designstijl voor zijn modellen, die dankzij een prominentere voorkant nog dynamischer over moeten komen. Genoeg daarover, want deze Q8 gaat gewoon in productie om de concurrentie aan te gaan met de succesvolle BMW X6 en de Mercedes GLE Coupé.

Ondanks de lage daklijn biedt de Audi Q8 Concept dankzij een wielbasis van 3 meter riant plaats aan vier personen en een grote hoeveelheid bagage (630 liter). Breed uitwaaierende lijnen verlenen het interieur een sportief-elegante ambiance.

Het nieuwe bedieningsconcept vertrouwt op grote touchscreens, aangevuld met een verder verbeterde Audi virtual cockpit en een head-up display dat gebruikmaakt van intelligente augmented reality technologie om virtuele signalen in de ‘echte wereld’ te verwerken. Zo wordt een navigatieaanwijzing bijvoorbeeld virtueel als richtingpijl op het wegdek weergegeven.

Veel uiterlijke elementen vormen tenslotte nog een verwijzing naar Audi’s oorspronkelijke Ur-quattro uit de jaren ’80, waaronder de extreem vlak aflopende, brede C-stijlen en de forse, gebogen flanken boven de wielen.

Plug-in hybride

De volgens Audi zeer efficiënte plug-in hybride-aandrijving met een 245 kW/333 pk en 500 Nm sterke 3.0 TFSI turbo benzinemotor en een elektromotor met 100 kW en 330 Nm aan trekkracht – levert een systeemvermogen van 330 kW en 700 Nm aan koppel.

De aandrijfkracht wordt via een 8-traps tiptronic-transmissie en Quattro permanente vierwielaandrijving op de weg overgebracht. Met deze technologie sprint de Audi Q8 concept in 5,4 seconden van 0 naar 100 km/h en haalt hij een top van 250 km/h.

Volgens de NEDC-standaard voor hybrideauto’s verbruikt de Audi Q8 concept slechts 2,3 liter brandstof op 100 kilometer, wat overeenkomt met 53 gram CO2 per kilometer. De achterin ondergebrachte lithium-ion batterij van de Audi Q8 concept heeft een capaciteit van 17,9 kWh, goed voor een elektrische actieradius van 60 km (totale actieradius tot 1.000 km).

Wij verwachten dat deze Q8 in weinig gewijzigde vorm ergens in 2018 in de showroom staat.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: