Audi gaat naar Taurus-Littrow vallei met Lunar Quattro maanwagen

Niet één maar twee onbemande Audi’s Lunar Quattro vertrekken eind 2017 naar de maan. De maanreis is een stuk dichterbij gekomen nu het Duitse wetenschappersteam ‘Part-Time Scientists’ een handtekening heeft gezet onder een contract met het bedrijf Spaceflight Incorporated.

Een raket van dit bedrijf zorgt ervoor dat de beide ruimte-Audi’s eind volgend jaar naar de maan worden gebracht. De maanwagens van Audi gaan nu een intensieve testfase in.

Het project ‘Mission to the Moon’ is onderdeel van de Google Lunar XPRIZE-competitie, die als doel heeft om een onbemand voertuig naar de maan te brengen. Sinds 2015 ondersteunt Audi AG dit initiatief op het gebied van vierwielaandrijving (quattro), lichtgewicht bouwwijze, elektrische aandrijving en autonome rijfuncties.

Het project is opgezet om technici en ondernemers uit te dagen en te inspireren tot de ontwikkeling van kostenvriendelijke methodes om de ruimte met behulp van robots te ontdekken.

Om kans te maken op de overwinning dient een team een robotvoertuig op de maan te zetten dat minimaal 500 meter kan afleggen en daarbij beelden in hoge resolutie naar de aarde stuurt. Audi had in eerste instantie één maanauto in de planning, maar dat worden er nu dus twee.

Audi Lunar Quattro Google Maanlander buggy 03

Apollo 17

Als alles volgens plan verloopt wordt de ALINA maanlander met de twee maanwagens eind 2017 met een raket naar de maan getransporteerd. Het reisdoel van de maanlander is de Taurus-Littrow vallei, waar in 1972 ook de laatste bemande vlucht van de NASA is geland.

De bedoeling is om met de twee Lunar Quattro's onder meer het ruimtevoertuig van de Apollo 17 te bezoeken dat de astronauten Eugene Cernan en Harrison Schmidt 45 jaar geleden na hun bezoek aan de planeet achterlieten.

Lichte materialen

Waar de Duitse wetenschappers tot nu toe parttime aan het project werkten, gaan zij het komende jaar fulltime aan de slag met een team van 35 specialisten op drie continenten. Ook Audi levert als partner een forse bijdrage met 16 fulltime ingenieurs. De prototypes van de vierwielaangedreven ruimte-Audi’s zijn inmiddels gereed en worden door het team verder fijngeslepen.

De maanwagens groeien bijvoorbeeld in afmeting en krijgen grotere wielen om de stabiliteit op het ruwe, stoffige maanoppervlak te vergroten. Desondanks is het gewicht van de Lunar Quattro verlaagd van 36 naar 30 kilo door consequent gebruik te maken van lichte materialen, zoals dat ook bij de personenauto’s van Audi gebeurt.

Betrouwbaarheid staat voorop

De voertuigen zijn voorzien van verstelbare zonnepanelen die elektriciteit naar een lithium-ion accu sturen. Deze elektriciteit wordt gebruikt voor de vier elektromotoren - één per wiel. Verder krijgen ze ieder vier camera’s waarmee ze vanaf de aarde zijn te besturen. Ook worden de camera’s gebruikt voor het maken van hoge resolutie 3D- en 360° opnames.

De wetenschappers van Audi en Part-Time Scientists reizen de komende maanden af naar het Midden-Oosten om daar de innovatieve techniek van de ruimte-wagentjes in vergelijkbare omstandigheden intensief te testen.

Audi Lunar Quattro Google Maanlander buggy 01

Leave a reply