Audi H-Tron Quattro Concept heeft actieradius van 600km

De Audi E-Tron Quattro Concept zag eind September vorig jaar op de IAA het levenslicht. Deze vingeroefening van de Q6 is onder de kap voorzien van een drietal elektromotoren die gekoppeld zijn aan een accupakket.

Nu, een half jaar later, presenteren de Duitsers de H-Tron Quattro Concept die, je raadt  het al, voorzien is van een brandstofcel. Daarnaast zal het niemand verbazen dat de H-Tron nog meer kleine details van de komende Q6- en A8-generatie laat zien.

De H‑Tron Quattro concept herbergt de vijfde generatie brandstofceltechnologie van Audi en Volkswagen. Lichtere materialen beperken het gewicht en verbeteren de prestaties, reactiesnelheid, de levensduur en efficiency. Met een efficiencywaarde van meer dan 60 procent overtreft de brandstofcel nu welke verbrandingsmotor dan ook.

De ‘stack’ (het pakket aan cellen) bestaat uit 330 individuele cellen en is in de voorzijde van de auto geplaatst. Drie waterstoftanks bevinden zich onder het inzittendencompartiment of de bagageruimte, maar hebben geen negatieve invloed op het interieurontwerp. Bij een druk van 700 bar bevatten ze gezamenlijk voldoende waterstof voor een rijbereik tot 600 kilometer.

Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 11

Krachtige booster: tot 100 kW extra batterijvermogen

De brandstofcel met een vermogen tot 110 kW wordt optimaal ondersteund door een lithium-ion batterij. Dankzij zijn compacte formaat en gewicht onder de 60 kg past deze batterij eveneens onder het interieur voor een gunstig laag zwaartepunt. Hij levert tot 100 kW aan vermogen, voldoende voor een tijdelijke, krachtige versnelling.

Wanneer de auto wordt afgeremd, slaat hij de remenergie op. Met 550 Newtonmeter aan systeemkoppel sprint de H‑Tron in minder dan zeven seconden van 0 naar 100 km/u. Zijn top is begrensd op 200 km/h.

Het vermogen van de brandstofcel en hoogvoltage batterij drijft twee elektromotoren aan: één op de vooras met 90 kW, de andere met 140 kW op de achteras. Deze configuratie maakt het technische studiemodel tot een geëlektrificeerde Quattro. Een intelligent aansturingssysteem verzorgt het samenspel tussen de twee elektromotoren.

Wereldwijd emissievrij dankzij waterstof uit Audi e‑gas-fabriek

Op basis van de New European Driving Cycle (NEDC) verbruikt de conceptauto ongeveer 1 kg waterstof op 100 km. Niet alleen rijdt de H‑Tron Quattro concept lokaal emissievrij, ook is hij wereldwijd emissievrij indien de waterstof die hij verbruikt op groene wijze is opgewekt. Audi doet dat zelf in de Audi e-gas-fabriek in het Noordduitse Werlte.

Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 09

Zenuwcentrum voor autonoom rijden: de zFAS

Via het h‑tron quattro concept studiemodel laat Audi zien hoeveel rijplezier autonoom rijden kan bieden. Het model is voorzien van alle technologieën die het merk heeft ontwikkeld voor autonoom rijden, waaronder radarsensoren, een nieuw type videocamera, ultrasone sensoren en een laserscanner.

Vandaag de dag worden rijassistentiesystemen normaliter aangestuurd via verschillende controlesystemen. In de toekomst implementeert Audi die functies in één centrale unit. Alle beschikbare sensorinformatie wordt verwerkt door één centraal rijassistentiesysteem, de zFAS.

Die berekent in realtime een compleet beeld van de omgeving van de auto en maakt die informatie beschikbaar voor de assistentiesystemen en systemen voor autonoom rijden. Audi heeft op dit gebied al vele jaren toonaangevende ontwikkelingen gepresenteerd en in 2017 wordt die technologie voor het eerst in productie genomen. De directe aanleiding: de volgende generatie Audi A8.

Uiterlijk verenigt de vijfdeurs Audi h-tron quattro concept futuristische lijnen en een esthetisch design met aerodynamisch optimale proporties. Die eigenschappen vertalen zich in een robuuste auto met coupé-achtige lijnen. In het ruime interieur biedt het model comfortabel plaats aan vier personen en 500 liter aan bagage.

Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 02 Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 12 Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 04 Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 03 Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 08 Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 06 Audi H-Tron Q6 A8 Quattro Concept brandstofcel waterstof 10

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: