Audi introduceert Matrix LED-technologie later dit jaar op A8 facelift

Audi introduceert eind dit jaar Matrix LED-verlichting op hun topmodel, de A8. De A8 wordt dan opgefrist om de concurrentie met de nieuwe Mercedes S-klasse weer helemaal aan te kunnen.

Opel presenteerde al eerder een systeem dat gebaseerd is op deze technologie, maar had aangegeven nog een paar jaar nodig te hebben voordat ze het systeem op de markt konden brengen.

Bij de Matrix LED-technologie worden de LED-koplampen opgedeeld in een groot aantal individueel kleine diodes. Deze werken samen met lenzen of reflectoren. Een speciale aansturingsunit zorgt er dan voor dat de diodes afhankelijk van de (rij)omstandigheden worden geactiveerd, gedimd of juist uitgeschakeld. Zo zorgt Matrix LED-technologie in elke situatie voor optimale verlichting. Bijkomend voordeel: voor de koplampen is geen draaimechanisme meer nodig.

Audi Matrix LED-Scheinwerfer

In de vernieuwde Audi A8 zal elke lichtunit over 25 krachtige LED’s beschikken. Ze zijn per vijf gegroepeerd in een reflector. Met de lichtschakelaar op ‘automatisch’ en met ingeschakeld grootlicht, is het Matrix-systeem actief bij snelheden vanaf 30 km/h (snelweg) of 60 km/h (bebouwde kom).

De koplampen zorgen dan voor een perfecte, kristalheldere lichtopbrengst. Ook overdag is de Matrix LED-technologie zeer herkenbaar, uiteraard dankzij een nieuwe uitvoering van de dagrijverlichting (ook LED uiteraard).

Audi Matrix LED-Scheinwerfer

De Matrix LED maakt het mogelijk om met grootlicht te rijden zonder tegenliggers te verblinden. Een speciale camera ‘ziet’ tegenliggers. Op basis daarvan wordt het gebied waarin die tegenligger zich bevindt minder sterk uitgelicht. Hoe dichter de tegenligger nadert, des te meer LED’s worden gedimd of uitgeschakeld. Het gebied rondom de tegenligger wordt wel volledig uitgelicht.

De Matrix LED-technologie werkt uitermate snel en nauwkeurig. Dat betekent dat de bestuurder onder alle omstandigheden kan beschikken over helder en homogeen licht. Door de individuele aansturing van de LED’s is het nieuwe systeem bovendien veel effectiever dan mechanische dimsystemen.

Audi Matrix LED-Scheinwerfer

De Matrix LED-technologie biedt op vele fronten nieuwe mogelijkheden. Zo hebben de nieuwe koplampen een ‘markeerfunctie’ in combinatie met de optionele night vision-assistent. Dit assistentiesysteem is door middel van infraroodcamera’s in staat voetgangers vóór de auto te herkennen. Als een voetganger zich te dicht bij de auto bevindt, wordt hij/zij door middel van LED-lichtflitsen (drie maal achter elkaar) duidelijk ‘gemarkeerd’. Op deze manier wordt zowel de voetganger als de bestuurder van de auto gewaarschuwd voor mogelijk gevaar.

Ook de afslagverlichting van het nieuwe Matrix LED-systeem is zeer innovatief. Door de koplampen te koppelen aan het MMI-navigatiesysteem de verlichting al in actie net voordat de bestuurder het stuur in de juiste richting draait.

Verder wordt de nieuwe Audi A8 uitgevoerd met ‘dynamische richtingaanwijzers’. Nadat de bestuurder richting heeft aangeven, lichten de LED-segmenten in de richtingaanwijzers beurtelings op. Dit gebeurt met intervallen van 150 milliseconden van binnen naar buiten in de richting die de auto op gaat.

Vorsprung durch Technik: Forschen fuer die Zukunft

De nieuwe Matrix LED-technologie zorgt voor beter licht, extra veiligheid én een aantrekkelijk design. Bij Audi is LED-hoofdverlichting al beschikbaar vanaf de Audi A3. ook in de autosport maakt Audi er gebruik van. De Audi R18 e-tron die de 24 Uur van Le Mans won heeft LED-verlichting die de rechte stukken van het fameuze circuit over een lengte van wel één kilometer kan verlichten.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: