Audi laat de compleet nieuwe A3 Sportback zien

Audi laat de wereld vandaag kennismaken met de complete nieuwe A3, één van de best verkochte modellen van het merk en zoals je op de foto's kunt zien eigenlijk gewoon een grote A1.

De nieuwe vijfdeurs A3 Sportback is 4,34 meter lang, 1,82 meter breed,1,43 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,64 meter. Hij is zeer gestroomlijnd (Cw vanaf 0,28) en relatief licht (1.280 kg voor de A3 Sportback 1.5 TFSI). Het nieuwe model valt op door sportieve proporties en eyecatchers als de hol gestylde flanken, schuin geplaatste C-stijlen en de schouderlijn die de koplampen en vlakke achterlichten optisch met elkaar verbindt.

De zeshoekige singleframe grille heeft rasters in honingraatdesign. Andere sportieve details zijn de grote luchtinlaten, dakspoiler en diffuser. LED-koplampen zijn standaard. De geïntegreerde digitale LED-dagrijverlichting heeft afhankelijk van de gekozen versie een eigen signatuur. Optioneel zijn matrix LED-koplampen leverbaar.

Bij de marktintroductie in mei is de nieuwe A3 Sportback er naar keuze met een 1.5 TFSI benzinemotor (110 kW/150 pk) of een 2.0 TDI (met 85 kW/116 pk of 110 kW/150 pk). Kort daarna zijn de 1.0 TFSI (81 kW/110 pk) en een tweede variant van de 1.5 TFSI met MHEV-technologie (mild hybride, 48V elektrisch systeem) beschikbaar.

Later dit jaar volgen meer TFSI- en TDI-varianten, sommige ervan met Quattro vierwielaandrijving. Ook komen er plug-in hybrideversies en staat er een CNG-uitvoering op de planning. Deze laatste is geschikt voor aardgas en uiteraard staat ook een nieuwe S3 weer op de planning.

Het standaard onderstel van de nieuw A3 Sportback biedt volgens Audi een mooie balans van comfort en sportiviteit. De versies met S line exterieur zijn uitgevoerd met een verlaagd (15 mm) sportonderstel. Ook adaptieve dempercontrole is beschikbaar.

Via Audi drive select kan de bestuurder kiezen voor onderstelsettings variërend van zeer comfortabel tot uitgesproken sportief. Een elektromechanische stuurinrichting met snelheidsafhankelijke bekrachtiging is op alle modellen standaard, progressive steering is optioneel.

Modellen met een vermogen vanaf 110 kW/150 pk zijn standaard uitgevoerd met een multilink achterwielophanging. Ja, dat betekent dat je nog steeds niet altijd over de meest moderne ondersteltechniek beschikt als je voor een minder gemotoriseerd model kiest. Schande Audi!

Een interessante noviteit is dan weer de electric brake booster, die onnodige wrijving tussen remblokken- en schijven voorkomt. Voor de nieuwe A3 zijn lichtmetalen velgen met maten variërend van 16” tot en met 19”-inch beschikbaar.

Mede dankzij de wielbasis van 2,64 meter heeft de nieuwe A3 Sportback een ruim interieur. Vergeleken met zijn voorganger is de zitpositie voorin iets lager. Dit zorgt voor extra hoofdruimte én versterkt het sportieve karakter.

De bagageruimte heeft een inhoud die varieert van 380-1.200 liter. De laadvloer is verstelbaar. Een elektrisch te openen en sluiten achterklep (ook via voetbewegingen) is optioneel. Goed nieuws voor de caravanfanaten onder jullie, het maximale trekgewicht (geremd) bedraagt 1.600 kg.

Een 10,25”-inch digitaal instrumentenpaneel en een centraal 10,1”-inch touchscreen zijn standaard. De Audi virtual cockpit (12,3”-inch) met verschillende weergavemogelijkheden is evenals een head-up display optioneel leverbaar. De S tronic-automaat met dubbele koppeling wordt, net zoals bij de Golf 8, bediend via een compacte controller, terwijl de volumeregeling van het sound system met gebaren is aan te sturen.

In het MMI bedieningsconcept zijn meer connectiviteitsfuncties dan ooit verwerkt. De bediening is eenvoudig dankzij een menustructuur zoals we die kennen van smartphones. Zelfs het basissysteem herkent al geschreven opdrachten en reageert op stemcommando’s.

Het navigatiesysteem werkt voortaan nog nauwkeuriger, onder meer doordat het voorkeuren van de berijder herkent. Realtime verkeersinformatie is inbegrepen en ook beelden van Google Earth en 3D-modellen van grote steden vergemakkelijken de navigatie.

Car-to-X diensten helpen dan weer onder meer bij het vinden van parkeerplaatsen en geven aan welke snelheid de berijder dient aan te houden om groen licht te krijgen op de volgende kruising. Die functie is voorlopig nog niet in ons interessant, want vooralsnog werkt dit alleen in Düsseldorf.

Elke nieuwe A3 Sportback beschikt over een DAB+ radio. Online en hybride-radiosystemen zijn evenals het Bang & Olufsen surround sound system optioneel. De Audi smartphone interface maakt de Apple CarPlay of Android Auto-omgeving zichtbaar op het MMI-display, terwijl draadloos laden van een smartphone via de Audi phone box verloopt. In de loop van 2020 wordt ook de stembediening Alexa van Amazon leverbaar.

Via de MyAudi app zijn streamingdiensten te gebruiken, kunnen routes naar het navigatiesysteem worden gestuurd en zijn diverse functies op afstand te bedienen (zoals ver- en ontgrendeling en standverwarming). Ook laat de app de locatie van de auto zien. Audi connect key staat voor een Android-telefoon die fungeert als digitale autosleutel. Hiermee zijn de deuren te ver- en ontgrendelen en kan de motor worden gestart.

Audi pre sense front, dat helpt bij het voorkomen van aanrijdingen is evenals lane departure warning standaard aanwezig. Desgewenst waarschuwt de auto ook voor naderend verkeer bij rijbaanwissels of uitritten.

De adaptive cruise assist is het meest geavanceerde assistentiesysteem. Hiermee houdt de A3 Sportback automatisch een veilige afstand aan ten opzichte van de voorligger en tegelijkertijd blijft de auto binnen de wegmarkeringen.

Bij filerijden of in druk verkeer kan dit systeem de auto ook automatisch afremmen tot stilstand. Adaptive cruise assist is onderdeel van het assistentiepakket. Ook de grootlichtassistent, emergency assist, efficiency assist en de parkeerfuncties park assist en parking system plus (automatisch inparkeren mogelijk) zijn hierbij inbegrepen.

Voor een A3 Sportback op maat zijn er drie exterieurdesigns. Klanten hebben daarnaast keuze uit vele (nieuwe) exterieurkleuren en bekledingsmaterialen voor het interieur. Bijzonder detail: de beschikbaarheid van bekleding die is gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

De levering van de nieuwe Audi A3 Sportback start in mei. De exacte specificaties en prijzen worden op korte termijn bekendgemaakt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: