Audi luistert en brengt SQ7 en SQ8 met TFSI benzinemotor op de markt

Het is bijna niet te geloven, maar Audi geeft gehoor aan de vele oproepen om de S-modellen ook bij ons te voorzien van een benzinemotor naast de dikke diesels. Vandaag laat het merk ons weten dat de SQ7 en SQ8 4.0 TFSI nog dit najaar op de Nederlandse markt verschijnen.

De 4,0-liter achtcilinder in V-vorm lust uiteraard het liefste Aral 102 octaan en levert een vermogen van 373 kW/507 pk. Het koppel komt uit op 770Nm. De acceleratie vanuit stilstand naar de 100 km/h neemt dankzij dat alles slechts 4,1 seconden in beslag; de tussensprint van 80 naar 120 km/h duurt 3,8 seconden.

Voor maximale efficiency beschikt de 4.0 TFSI V8 over cilinderuitschakeling (cylinder on demand). De twee twin-scroll turbo’s liggen tussen de cilinderbanken; dankzij het korte inlaattraject reageert de motor ook bij lage toerentallen zeer direct op het gaspedaal. Het geluid van de V8 wordt versterkt door actuatoren in het uitlaatsysteem. Actieve motorsteunen minimaliseren de overdracht van trillingen op de carrosserie.

Het verbruik ligt volgens Audi tussen de 12 en 13 liter als je rustig aan doet. Reken maar dat je misschien wel over de 20 liter per 100 kilometer heengaat als je de elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/h op de klok hebt staan.

De achttraps tiptronic-automaat en Quattro permanente vierwielaandrijving brengen de kracht van de 4.0 TFSI over op de weg. De Audi SQ7 en SQ8 beschikken standaard over adaptieve luchtvering sport en vierwielbesturing. Voor maximale precisie kan de bestuurder met Audi drive select kiezen uit tal van rijprogramma’s: comfort, auto, dynamic, efficiency, allroad, offroad en individual.

De SQ7 en SQ8 zijn leverbaar met een sportdifferentieel, in combinatie met actieve rolstabilisatie. Dit beperkt het overhellen van de carrosserie in snelle bochten.

De Audi SQ7 staat standaard op 20”-inch velgen, optioneel is tot 22”-inch mogelijk. De Audi SQ8 beschikt standaard over 21”-inch velgen, 22 of zelfs 23”-inch is optioneel mogelijk. De SQ7 en SQ8 hebben remschijven met een diameter van 400 mm aan de voorzijde, met zwartgelakte klauwen voorzien van S-logo’s. Keramische remschijven rondom met antraciet grijs uitgevoerde remklauwen zijn als optie te monteren.

De Audi SQ7 en SQ8 beschikken verder over nieuwe functies op het gebied van assistentie en connectiviteit, die de bediening van de auto vergemakkelijken en het comfort naar een nog hoger niveau stuwen.

Meer details, specificaties en prijzen van de Audi SQ7 en Audi SQ8 worden in aanloop naar de Nederlandse marktintroductie bekendgemaakt.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: