Audi Lunar Quattro: moonbuggy reloaded

Samen met het Duitse team ‘Part-Time Scientists’ bereidt Audi een nieuwe missie naar de maan voor. Dit gebeurt in het kader van de Google Lunar XPRIZE-competitie, die als doel heeft om een onbemande maanwagen naar de maan te brengen.

Audi ondersteunt dit initiatief op het gebied van vierwielaandrijving (Quattro), lichtgewicht bouwwijzen, elektrische aandrijving en autonome rijfuncties. De maanwagen krijgt dan ook de naam Audi Lunar Quattro.

Het Google Lunar XPRIZE-project is opgezet om technici en ondernemers uit te dagen en te inspireren tot de ontwikkeling van kostenvriendelijke methodes om de ruimte met behulp van robots te ontdekken. Om kans te maken op de overwinning, dient een team een robot op de maan te zetten die minimaal 500 meter kan afleggen en daarbij beelden in hoge resolutie naar de aarde stuurt. Aan de competitie is een prijzengeld van 30 miljoen dollar verbonden.

Audi Lunar Quattro Google Maanlander buggy 03

Technische know-how van Audi
Audi is een partnership met het Duitse team ‘Part-Time Scientists’ aangegaan. Hun ontwerp voor een maanwagen is bij tussentijdse evaluaties al onderscheiden door de jury. Audi ondersteunt het team op diverse fronten, waaronder met lichtgewicht bouwwijzen, e-mobility, permanente vierwielaandrijving en natuurlijk autonoom rijden. Ook assisteert Audi bij het uitvoeren van tests en kwaliteitscontroles. Audi’s Concept Design Studio in München buigt zich bovendien over het design van de Lunar Quattro maanwagen.

Maanwagen met een missie
De Lunar Quattro bestaat voor het grootste deel uit aluminium. Bij de ontwikkeling wordt de maanwagen getest in ondermeer de Alpen en op Tenerife. Hij maakt gebruik van verstelbare zonnepanelen die elektriciteit naar een lithium-ion accu sturen. Deze elektriciteit wordt gebruikt voor de vier elektromotoren (één per wiel).

Aan de voorzijde bevinden zich twee stereoscopische camera’s en een wetenschappelijke camera die materialen kan onderzoeken. De theoretische topsnelheid van de kleinste Quattro allertijden bedraagt 3,6 km/h. Belangrijker is echter dat hij dankzij vierwielaandrijving goed in zijn element is en 500 meter kan afleggen op het ruige maanoppervlak.

Audi Lunar Quattro Google Maanlander buggy 02

Lancering in 2017
Het ruimteschip van de ‘Part-Time Scientists’ met de Lunar Quattro aan boord wordt in 2017 gelanceerd. De ruim 380.000 km lange reis naar de maan neemt zo’n vijf dagen in beslag. Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig neerkomt nabij de plek waar in 1972 de Apollo 17 landde tijdens de laatste bemande maanmissie.

De Google Lunar XPRIZE-competitie is gestart met ruim 25 deelnemende teams. Daarvan zijn er 15 doorgedrongen tot de eindronde. Naast het Duitse team zijn er deelnemers uit onder meer Brazilië, Canada, Chili, de VS, Japan, Israël, Hongarije en Maleisië.

Audi Lunar Quattro Google Maanlander buggy 01

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: