Audi neemt Q7 onder handen en is verregaand vernieuwd

Audi heeft de Q7 op alle fronten vernieuwd en in ieder geval voorzien van een prachtige rode kleur. De Q7 heeft verder onder andere de bekende SUV-stylingkenmerken van Audi’s huidige Q-familie gekregen. Het meest prominente voorbeeld daarvan is de grote, achthoekige Singleframe-grille met de zes verticale spijlen, waardoor het model indrukwekkender oogt.

De frontlooks worden verder versterkt door de gerestylede voorbumper met forse luchtinlaten opzij, én de nieuwe, optionele HD-Matrix-LED-koplampen met laserlicht. Forse dorpels zetten de grote bodemspeling en offroadcapaciteiten opzij extra aan. Achter verbindt een nieuwe chroomstrip de twee lichtunits visueel met elkaar. De dynamiek van de nieuwe Audi Q7 wordt eventueel optisch nadrukkelijker aangezet met het optionele S-Line exterieurpakket.

Naast de geoptimaliseerde vierwielbesturing, waarbij de achterwielen bij lage snelheden tot vijf graden tegengesteld meesturen en op de snelweg in gelijke richting meesturen voor extra stabiliteit, is ook elektromechanische actieve rolstabilisatie naar wens beschikbaar. Dankzij die technologieën is Audi’s grootste SUV wendbaar en nauwkeurig te plaatsen in de stad en in scherpe bochten.

Op de snelweg is de Q7 comfortabeler en stabieler dan voorheen, vooral in combinatie met de adaptieve luchtvering. Die laatste garandeert tevens een grote variatie in bodemspeling, waarmee de Q7 mede dankzij de standaard aanwezige Quattro permanente vierwielaandrijving ook buiten de gebaande paden zou moeten presenteren.

De daarvoor bestemde offroadstand kan via het standaard Audi drive select handlingsysteem worden geselecteerd, als één van de zeven beschikbare rijprofielen. Luchtvering is overigens standaard op alle zevenpersoons Q7-uitvoeringen. Naast sportieve optische accenten voorziet het S-Line exterieur tevens in een ietwat stijver adaptieve luchtvering sport-onderstel, dat de rijhoogte met 15 mm verlaagt ten opzichte van de standaard luchtvering.

Alle motoren worden in de nieuwe Audi Q7 gekoppeld aan een achttraps tiptronic-automaat. Bij de introductie is er keuze uit twee dieselmotoren. Kort na de marktintroductie volgen tevens een benzineversie én een plug-in hybride-variant. De mild-hybrid technologie die bij alle motorversies is geïntegreerd, speelt een voorname rol in de efficiency van de motoren.

In de praktijk kan dit systeem een brandstofbesparing tot zelfs 0,7 liter op 100 kilometer realiseren. Het centrale onderdeel binnen dat systeem – de Belt Alternator Starter (BAS) – voedt een 48 Volt elektrisch boordsysteem waarbij de teruggewonnen energie – tot 8 kW tijdens het afremmen – wordt opgeslagen in een compacte lithium-ion batterij.

Dankzij het vernieuwde design is de Q7 qua lengte met 11 mm gegroeid tot 5.053 mm. Hij is 1.970 mm breed en 1.741 mm (incl. dakantenne) hoog. Zowel wat interieurlengte als hoofd- en elleboogruimte voorin en achterin betreft troeft de Q7 voortaan zijn directe concurrenten af. Afhankelijk van de stand van de rugleuning van de achterbank varieert de bagageruimte qua inhoud van 865 tot 2.050 liter. Een elektrisch bediende achterklep is standaard, voetbediening is als optie beschikbaar.

 

Desgewenst levert Audi ook een achterbank waarvan alle drie stoelen individueel naar voren of achteren versteld kunnen worden, en waarvan ook de rugleuning verstelbaar is. Een derde zitrij met twee elektrisch wegklapbare stoelen is eveneens te bestellen.

Het dashboard van de Q7 vertrouwt uiteraard nu ook op het nieuwe, digitale bedieningsconcept met twee grote touchscreens zoals we dat al uit de Q8 en A8 kennen. Bij het bedienen van de functies geeft het scherm zowel haptische als akoestische feedback.

MMI navigatie plus garandeert in de Q7 next-level connectiviteit. Het systeem omvat LTE Advanced, een Wi-Fi hotspot, natuurlijke stembediening en het uitgebreide Audi connect dienstenpakket. Dat pakket voorziet bijvoorbeeld in verkeerslichtinformatie, navigatie via Google Earth en hybrideradio.

Nieuw is de cloud-gebaseerde Amazon stemservice Alexa, die in het MMI bedieningsconcept is geïntegreerd. Dat geldt tevens voor de nieuwste service van Audi: Audi Traffic Light Information. Audi rolt deze nieuwe service stap voor stap verder uit in geselecteerde Europese steden. Het is nog maar de vraag of daar een Nederlandse stad bij zit.

De adaptieve cruise assistent maakt reizen nog veiliger en relaxter door de functies van de adaptieve cruise control, file-assistent en actieve spoorassistent met elkaar te combineren. Emergency assist is eveneens nieuw. Wanneer de bestuurder niet meer reageert, brengt het systeem de auto tot stilstand en activeert het beschermings- en reddingsfuncties.

De vernieuwde Audi Q7 wordt medio september leverbaar in Nederland. Meer informatie over prijzen en beschikbaarheid volgt in aanloop naar die maand.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: