Audi pakt met RS5 TDI dieselrecord op de Sachsenring

Dankzij de toepassing van een elektrische compressor op een TDI-dieselmotor heeft Audi op het Duitse Sachsenring-circuit een nieuw record gevestigd voor dieselaangedreven auto’s.

De recordtijd werd geklokt door de Audi RS5 TDI competition concept, voorzien van een zescilinder 3.0-liter V6 biturbo TDI met 320kW/435Pk en 800Nm aan trekkracht. Bijzonder is met name de toepassing van een elektronisch aangedreven compressor op de TDI-krachtbron.

Met die waarden realiseert het diesel studiemodel een sprint vanuit stilstand naar 100 km/h in slechts 4,0 en voltooit hij de 0-200 km/h acceleratie binnen de 16 seconden.

De Audi RS5 TDI competition concept is gebaseerd op het technologische studiemodel dat Audi vorig jaar zomer presenteerde ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de TDI-motor. Sindsdien is de auto in alle facetten verder doorontwikkeld.

04-Audi-RS-5-Competition-Concept-4

Verbeterde respons, snellere acceleratie
Opvallend is dat de V6 TDI naast twee uitlaatgasturbo’s tevens beschikt over een elektronisch aangedreven compressor. Die zorgt voor een veel snellere opbouw van turbodruk bij lage toerentallen, met een aanzienlijke verbetering in de motorrespons. De e-compressor maakt gebruik van een kleine elektromotor met 7kW aan vermogen.

Die brengt de turbine binnen 250 milliseconde tot een snelheid van 72.000 toeren per minuut. Daarmee bouwt hij zijn turbodruk onafhankelijk van de hoeveelheid energie in de uitlaatgassen op. Een normale uitlaatgasturbo vergt voor een vergelijkbare prestatie twee tot drie keer zoveel tijd. Dankzij de elektronisch aangedreven compressor is een hoge turbodruk in de RS5 TDI competition concept in alle rijsituaties nu veel sneller voorhanden – essentieel voor een sportieve motorrespons.

01-Audi-RS-5-Competition-Concept-1

Van concept tot productie
De elektrische compressor maakt gebruik van een 48 volt batterij als energiebron. Die voorziet in een snelle toevoer van grote hoeveelheden elektrische energie, waarmee hij bij uitstek geschikt is om te combineren met een elektronische compressor.

Beide technologieën zullen op korte termijn in serieproductiemodellen worden toegepast, waarbij de nieuwe RS4 en uiteraard de komende generatie RS5 natuurlijk als prima kandidaten voor deze toepassing gelden.

02-Audi-RS-5-Competition-Concept-2 06-Audi-RS-5-Competition-Concept-6 03-Audi-RS-5-Competition-Concept-3

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: