Audi presenteert nieuwe generatie drieliter zescilinder clean diesels

Tijdens het jaarlijkse International Vienna Motor Symposium waar Audi al eerder bijvoorbeeld al de befaamde 2.5 TFSI vijfcilinder en 4.0 TFSI presenteerde, laat het merk met de vier ringen nu de nieuwe generatie van de 3.0 V6 TDI-motor zien. De huidige generatie van deze motor bestaat uit een drietal varianten voorzien van 204, 245 en 258Pk (in de A8).

De nieuwe generatie met een inhoud van 2.967cc en een blokhoek van 90 graden, gaat voortaan schuil onder de naam “clean diesel” en komt in een tweetal vermogensvarianten op de markt: een versie met 218Pk en een nog onbekend koppel en een 272Pk versie met een koppel van 600Nm.

Uiteraard voldoen beide versies aan de Euro-6 norm. Volgens Audi zijn de nieuwe motoren rond de 13 procent zuiniger dan hun voorgangers en valt de CO2-uitstoot tot 15 gram per kilometer lager uit.

Dit alles wordt onder andere bereikt door een verbeterde turbolader, een nieuwe oliepomp, zuigerringen en -pennen, een nieuw carter en een nieuwe cilinderkop. Voor het eerst combineert een autofabrikant daarbij een NOx-catalysator met een dieselpartikelfilter en SCR-injectie die zorgt voor de neutralisatie van de NOx.

Tot slot meldt Audi verder nog dat modellen met voorwielaandrijving en een in de lengte geplaatste motor voortaan optioneel ook de beschikking over de 7-traps S-tronic krijgen.

Waarschijnlijk krijgt de vernieuwde A7 die eind deze maand volgt de eer om het eerste model te zijn dat met deze motoren uitgerust wordt, gevolgd door de A6 facelift later dit jaar en in 2015 door het dieseltopmodel van de nieuwe A4.

Audi-V6-TDI-Clean-Diesel-2015

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: