Audi presenteert TT Clubsport Concept met elektrische turbo

Ook Audi is dit jaar natuurlijk weer present aan de Oostenrijkse Wörthersee voor het jaarlijkse GTI-treffen. Dit keer van de partij is het grotere broertje van de vorige jaar gepresenteerde TT Quattro Sport Concept, de Clubsport.

De TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept is het eerste VAG-product waarbij de benzinemotor is uitgerust met een elektrische turbo. Eerder zagen we dat onderdeel al bij de RS5 TDI Concept maar dan uiteraard in combinatie met een dieselmotor.

Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 03

Onder de kap is in dit geval echter de 2,5-liter vijfcilinder benzinemotor te vinden die voor de gelegenheid opgepept is tot 600Pk en 650Nm koppel. Daarmee neemt de sprint naar de 100 km/h slechts 3,6 seconden in beslag en bedraagt de topsnelheid 310 km/h.

De elektrische turbo zorgt daarbij voor een veel gelijkmatigere boost en aangezien er vrijwel geen vertraging meer optreedt bij het opbouwen van de trekkracht zwakt deze ook niet meteen af als het motortoerental hard terugloopt, bijvoorbeeld wanneer de volgende versnelling geselecteerd wordt.

Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 06

Deze turbo krijgt z’n stroom overigens van een 48-Volts lithium-ion accupakket. Ook hier experimenteert Audi dus weer met een boordspanning van 48 Volt en het zal niet lang duren voordat deze techniek in seriemodellen te vinden zal zijn.

Een productieversie van deze Clubsport Concept zit er natuurlijk dan weer niet in.

Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 05 Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 08 Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 09 Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 10 Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 11 Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 02 Audi TT Clubsport Quattro Turbo Technology Concept 04

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: