Audi Q5 TFSI E Quattro komt in twee varianten

Over het feit dat de Audi Q5 zijn e-Tron label verloren heeft (dat is alleen nog voorbehouden aan volledig elektrische auto’s), zullen we hier niet beginnen. Wel over het feit dat de nieuwe Q5 als plug-in hybride per direct leverbaar is in een tweetal varianten.

De Q5 50 TFSI E Quattro heeft een systeemvermogen van 220kW/299pk en dat van de Q5 55 TFSI E Quattro bedraagt 270kW/367pk. In volledig elektrische modus is een actieradius van 40 kilometer mogelijk voor beide modellen.

De aandrijflijn bestaat in beide gevallen uit een 2.0 TFSI benzinemotor en een elektromotor, die is geïntegreerd in de S-Tronic-transmissie en van waaruit de aandrijfkracht via het Quattro-systeem wordt verdeeld over alle vier de wielen.

De intelligente aandrijving kijkt door middel van sensoren continu vooruit en past zich direct aan op de omstandigheden. Voor maximale efficiency worden doorgaans alleen de voorwielen aangedreven, maar zodra vereist, worden automatisch ook de achterwielen ‘bijgeschakeld’.

Het systeemvermogen bedraagt maximaal 270 kW/367pk (55 TFSI) en het totale, maximale koppel van 500 Nm (55-uitvoering) is al beschikbaar vanaf toerentallen net boven stationair (1.250 tpm). De Audi Q5 55 TFSI E Quattro accelereert in 5,3 seconden van 0-100 km/h en zijn topsnelheid is 239 km/h. De Q5 50 TFSI E Quattro klokt de 0-100 km/h sprint in 6,1 seconden en heeft dezelfde topsnelheid als z’n sterkere broer.

Audi heeft innovatieve technologie ontwikkeld om de Q5 TFSI E Quattro zo veel mogelijk elektrisch te laten rijden. Daarbij speelt de predictive efficiency assistant (PEA) een sleutelrol. Op basis van informatie van het navigatiesysteem en (radar)sensoren kan dit systeem de auto onder bepaalde omstandigheden bijvoorbeeld laten ‘zeilen’. PEA geeft de bestuurder ook adviezen. Het laat bijvoorbeeld weten wanneer het mogelijk is om het gaspedaal los te laten om zodoende gebruik te kunnen maken van de energieterugwinning.

De bestuurder heeft bovendien keuze uit drie rijmodi. In Hybrid modus wordt de energie uit de lithium-ion batterij gedurende de rit zodanig gedoseerd dat een zo laag mogelijk verbruik wordt gerealiseerd. In EV-modus rijdt de Q5 volledig elektrisch en in Battery Hold modus wordt de batterijcapaciteit op niveau gehouden, om op andere momenten te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in een milieuzone.

Voor optimaal laadgemak heeft de Q5 Hybride het Compact Charging systeem en een Mode 3 laadkabel met Type 2-aansluiting aan boord. Daarmee is de accu zowel thuis als bij publieke laadstations te laden. Bij een 440 V/16A-laadpunt duurt het laden van een lege batterij 2,5 uur. Via een reguliere 230 V-aansluiting duurt het laadproces circa zes uur.

De nieuwe Audi Q5 TFSI e is vanaf vandaag te configureren en te bestellen. Hij is leverbaar in drie verschillende uitvoeringen. De 220kW/299pk sterke 50 TFSI E Quattro is er als Pro Line en S Edition. De 270kW/367pk sterke 55 TFSI E Quattro is er alleen als Competition.

De 50 Pro Line is standaard onder meer uitgerust met interieurvoorverwarming/-ventilatie, MMI navigatie, Audi Connect diensten, een elektrisch bedienbare achterklep, parkeerhulp achter, comfortairconditioning, xenon verlichting en 18”-inch lichtmetalen velgen.

De S Edition biedt boven de Pro Line niet alleen het sportieve S line in-en exterieur, maar ook 19”-inch lichtmetalen velgen, LED-koplampen, dynamische LED-knipperlichten achter, het Audi soundsystem en een diefstalarm. De 55 Competition doet daar met onder meer 20-inch lichtmetalen velgen, alcantara/lederen bekleding en elektrisch verstelbare voorstoelen nog een schepje boven op.

De vanafprijzen van de drie uitvoeringen van de nieuwe Audi Q5 plug-in hybrid zijn:

  • Q5 50 TFSI e quattro Pro Line € 65.750,-
  • Q5 50 TFSI e quattro S edition € 67.340,-
  • Q5 55 TFSI e quattro Competition € 77.950,-

Detail

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: