Audi Q7 e-Tron Quattro: 's werelds eerste plug-in hybride met zescilinder diesel

Audi presenteert in Genève met de Q7 e-Tron Quattro ‘s werelds eerste plug-in hybride auto met een zescilinder dieselmotor en permanente vierwielaandrijving.

Onder de kap van deze verantwoorde SUV is een 3,0-liter  TDI diesel te vinden die over 190kW/258Pk en 600Nm koppel beschikt. Gekoppeld aan een elektromotor die 94kW en 350Nm levert komt het gezamenlijke systeemvermogen uit op 275 kW/373 pk en 700Nm trekkracht.

Dat is genoeg om deze grote SUV in zes seconden vanuit stilstand naar de 100 km/h te stuwen, met een topsnelheid van 225 km/h.

Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro

De elektromotor is geïntegreerd in de 8-traps tiptronic-transmissie. Met die elektro-unit rijdt de plug-in hybride Q7 tot 56 kilometer puur elektrisch. Volgens de ECE-norm voor plug-in hybride auto’s vergt de Q7 e-Tron slechts 1,7 liter diesel op 100 kilometer, ofwel een verbruik van bijna 59 kilometer op één liter diesel.

Dat komt overeen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer, de beste waarde in dit segment en bij de huidige regelgeving goed voor 7% fiscale bijtelling voor zakelijke rijders.

De Q7 e-Tron Quattro beschikt over een elektromechanische stuurbekrachtiging die zowel efficiënt als gevoelig is.

De eveneens nieuw ontwikkelde vijflink wielophanging vóór en achter is meer dan 60 kg lichter ten opzichte van die van het vorige model Q7 en draagt tevens bij aan de sportieve rijeigenschappen. Het lagere zwaartepunt speelt daarin een grote rol.

Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro

Nog een onderscheidend kenmerk van deze Q7 is het standaard warmtemanagement-systeem met geïntegreerde warmtepomp; een systeem dat specifiek voor dit model is ontwikkeld.

Het systeem gebruikt de ‘afvalwarmte’ die de componenten van de elektro-aandrijving opwekken en benut die vervolgens om het interieur van de Q7 e-Tron Quattro (voor) te verwarmen.

Wereldwijd is Audi de eerste autofabrikant die deze technologie introduceert in een plug-in hybride serieproductie-auto.

Meer over de nieuwe Q7 vind je hier en hier (3D sound in de Audi Q7).

Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: