Audi R8 e-Tron krijgt update maar gaat definitief niet in productie!

Vergeet wat je op andere websites over de Audi R8 e-Tron leest, want in tegenstelling tot wat sommige sites beweren gaat de elektrische variant van de R8 dus niet in productie.

Wolfgang Dürheimer, Audi’s allerhoogste R&D baas heeft dat bevestigd en dan is het zo. Punt. Uit. Audi’s Raad van Bestuur ziet namelijk géén kans om met de R8 e-Tron geld te verdienen. Ook niet na de recordronde op de Nordschleife.

Wel blijft volgens Dürheimer de R8 e-Tron een technologische showcase die continue verder ontwikkeld wordt. De tijdens het e-Tron project opgedane kennis is volgens hem al goed van pas gekomen tijdens de ontwikkeling van de verschillende Audi Hybride modellen die nu al verkrijgbaar zijn en naar verluid ook voor de nog te verschijnen nieuwe A3 Hybrid.

Ondanks bovenstaand nieuws heeft Audi de R8 e-Tron toch nog van een update voorzien en in ieder geval het uiterlijk meer in lijn gebracht met de gefacelifte R8-versie. Toch wijken het chassis en de carrosserie flink af van de normale R8, de e-Tron heeft slechts negen onderdelen waaronder de portieren en buitenspiegels gemeen met de productieversie.

Waar die versie is opgebouwd uit het bekende Aluminium Space Frame (ASF), is de e-Tron opgebouwd uit een Multimaterial Space Frame (MSF) bestaande uit een combinatie van aluminium, titanium en koolstofvezel versterkt met kunststof (CFRP). Gezien het nodige gewicht van het accupakket (577kg in totaal) moest Audi wel ergens anders gewicht besparen. Middels MSF is dat aardig gelukt, de totale e-Tron weegt namelijk slechts 1.780 kilogram.

De batterij is speciaal voor de e-Tron in een T-vorm op maat gemaakt en is 2 meter 35 lang en 1 meter 35 breed. De opslagcapaciteit bedraagt 48,6 kiloWatt verdeeld over 530 cellen. Dat klinkt veel, maar toch heeft de e-Tron slechts een actieradius van 215 kilometer. Mocht je onderweg zonder stroom komen te staan dan is het geheel middels een speciaal high performance laadstation in minder dan een uur op te laden. Via het stopcontact thuis duurt dat 12 uur.

Audi heeft verder een speciale iPhone app voor de e-Tron ontwikkeld waarmee het laadproces en bijvoorbeeld de verwarming op afstand in zijn te stellen. Tijdens het rijden laadt de batterij zichzelf op door het terugwinnen van bijvoorbeeld de remenergie en het "zeilen" op de snelweg, zoals we al van de Panamera Hybrid kennen. De bestuurder kan zelfs uit een drietal verschillende recuperatie instellingen kiezen via de paddels aan het stuurwiel.

Een groot verschil met de normale R8 is de CW-waarde. Waar deze een CW-waarde van 0,35 heeft, heeft de e-Tron een waarde van 0,27. Deze waarde wordt bereikt door een volledig afgesloten onderkant en omdat de e-Tron natuurlijk geen motor heeft die gekoeld moet worden, zijn bijna alle luchtopeningen afgesloten behalve die in de grille. Middels deze opening wordt via een ingenieus systeem, dat een beetje op het principe van een koelkast lijkt, de nodige lucht voor de koeling van de batterij, elektronica en overige componenten gevoerd. Een speciaal door Audi ontwikkelde "warmte-coordinator" kiest vervolgens uit 43 verschillende programma's de beste koelmogelijkheid. De door de elektronica afgegeven warmte wordt in de winter gebruikt om het interieur extra snel warm te krijgen.

 

Ook aan de binnenkant zijn er de nodige wijzigingen. Zo werd het MMI-systeem voorzien van graphics die de actieradius en oplaadstatus weer kunnen geven. Ook werd de bediening van de nieuwe A3 overgenomen waar MMI over een vernieuwd touch-wheel beschikt. Verder wordt een speaker gemonteerd die tot 60 km/h een zoemend geluid produceert om voetgangers toch op de, anders compleet stille, e-Tron attent te maken.

 

Nog een nieuwtje is de achteruitkijkspiegel die voortaan uit een AMOLED display bestaat. Een dergelijk display beschikt over een 10 keer beter contrast dan een normale LCD en heeft ook géén last van lage temperaturen in de winter. Niet geheel onbelangrijk in een elektrische auto is dat een AMOLED ook nog eens 30% zuiniger is. Audi heeft al laten doorschemeren dat we deze AMOLED achteruitkijkspiegel snel in nieuwe modellen terug gaan zien.

Opvallend is verder dat het Quattro vierwielaandrijvingsysteem werd ingeruild voor een achterwielaangedreven systeem waarbij ieder achterwiel een eigen elektromotor krijgt. Hierdoor is de aandrijving in staat het Torque-vectoring van het Quattro-systeem te benaderen omdat ieder wiel afzonderlijk aangedreven of afgeremd kan worden.

Wat mij betreft valt het nog te bezien of Audi toch niet op haar besluit om de e-Tron niet in een beperkte serie te bouwen terug gaat komen. Mercedes heeft namelijk besloten om de elektrische variant van de SLS wel op de markt te brengen. En dat vinden ze bij Audi vast niet leuk...

Specificaties:

  • 0-100 km/h: 4,2 seconden (0,6 seconden sneller dan de vorige "Quattro" e-Tron)
  • Topsnelheid: 200 km/h (elektronisch begrensd, achterspoiler is komen te vervallen)
  • Actieradius: 215 km/h
  • Vermogen: 380Pk
  • Koppel: 820Nm
  • Batterij capaciteit: 48,6 kwH, 389 Volt
  • Batterij gewicht: 577 kg
  • Remmen voor: hydraulisch
  • Remmen achter: elektromechanisch
  • Gewichtsverdeling 42:58
  • Wielbasis: 2,65m
  • LxBxH: 4,43 x 2,02 x 1,25m
Respect Copyright!
%d bloggers like this: