Audi TT Ultra Quattro debuteert tijdens Wörthersee 2013

Bij de Wörthersee Tour 2013 debuteert de Audi TT Ultra Quattro, een lichtgewicht versie van de TT. Daarnaast is de Oostenrijkse Wörthersee van 8-11 mei aanstaande ‘Home of quattro’. Audi zal daar een groot aantal historische en recente quattro-modellen tentoonstellen waaronder de Sport quattro S1, de R18 e-Tron Quattro en natuurlijk de nieuwste Audi RS-modellen.

De TT Ultra maakt gebruik van een Audi Space Frame dat slechts 206 kg weegt. De afneembare carrosseriedelen wegen op hun beurt slechts 98 kg. In de concept car wordt veel CFRP (met carbonvezel versterkte kunststof) toegepast, bijvoorbeeld in de middentunnel, het dak en de B-stijlen. Componenten zoals de deurscharnieren zijn weer van magnesium. Zelfs de stoelen zijn licht: net als in de R8 GT zijn de frames gemaakt van met glasvezel versterkte kunststof. Dit alleen al levert een gewichtsbesparing van 22 kg op.

Audi TT ultra quattro concept

Ook bij het onderstel van de Audi TT Ultra Quattro is de lichtgewicht bouwwijze ver doorgevoerd. Vóór beschikt hij over keramische remschijven en de wielen bestaan voor een belangrijk deel uit CFRP en aluminium, met een gewichtsbesparing van 20 kg als resultaat. Een opmerkelijk nieuwtje is dat de veren niet van staal zijn maar van met glasvezel versterkte kunststof. Speciaal hiervoor heeft Audi een nieuw productieproces ontwikkeld. De gewichtsbesparing vergeleken met normale veren bedraagt 40 %. Andere ‘zwaarwegende’ details bij de gewichtsbesparing zijn het titanium uitlaatsysteem, een achterspoiler van carbon, een lithium-ion accu (4 kg) en lichtgewicht camera’s die de plaats innemen van buitenspiegels. In totaal weegt de TT Ultra concept slechts 1.111 kg. Daarmee is hij 300 kg lichter dan een vergelijkbaar seriemodel.

Daarnaast beschikt deze concept TT over een 2,0-liter TFSI-motor die ten opzichte van de versie voor serieproductie op diverse punten is gewijzigd. Ook hier stond gewichtsbesparing centraal; de winst komt uit op 25 kg. Het vermogen van de motor bedraagt 310Pk. Het maximale koppel van 400 Nm is beschikbaar tussen 1.900 en 5.000 tpm. Mede door de zeer gunstige gewicht/vermogensverhouding (3,6 kg/pk) duurt de sprint van 0-100 km/h maar 4,2 s. Daarmee is de TT Ultra Quattro concept 1,3 seconden sneller dan het productiemodel. De topsnelheid bedraagt 280 km/h.

Audi TT ultra quattro concept

Audi maakt van de Wörthersee Tour ook de ‘Home of Quattro’. Dat betekent onder meer dat unieke modellen uit de Quattro-historie present zijn, zoals het legendarische rallykanon Audi Sport Quattro S1 uit 1985. Ook de R18 e-Tron Quattro die vorig jaar de 24 Uur van Le Mans won, is van de partij. Audi’s bolide voor het nieuwe DTM-seizoen is eveneens te bezichtigen bij de Wörthersee Tour. En dan is er nog een ‘special guest’: de Ducati Superbike 1199 Panigale R – het nieuwe topmodel van de Italiaanse motorfabrikant die sinds 2012 deel uitmaakt van de Audi Groep.

Uiteraard grijpt Audi het grootse evenement aan de Wörthersee ook aan om de complete RS-familie te presenteren. Zo eisen de nieuwe Audi RS 6 Avant en RS 7 Sportback hoofdrollen voor zich op. Beide modellen beschikken over een nieuwe 4.0 TFSI V8 bi-turbomotor met een vermogen van 560Pk. Een ander highlight is de aanwezigheid van de elegante vierzits RS 5 Cabriolet, die over een atmosferische 4,2-liter V8 met 450Pk beschikt. De RS Q3 is ook van de partij. Dit eerste RS-model binnen de Q-lijn van Audi beschikt over de veelgeroemde én onderscheiden vijfcilinder turbomotor met een vermogen van 310Pk. Ten slotte is ook de zojuist officieel gepresenteerde Audi S3 te zien bij het Wörthersee-evenement.

Respect Copyright!
%d bloggers like this: