Audi vernieuwt RS5 Sportback en Coupé

Na de geweldige ontvangst van de nieuwe RS6 en RS7 kon het natuurlijk niet uitblijven dat Audi een stukje van het uiterlijk van die modellen zou gebruiken voor de vernieuwde RS5 Coupé en Sportback. Qua uiterlijk zijn de twee vernieuwde RS5 modellen dus meteen te herkennen als het kleintje in de familie. Zo is de Singleframe-grille breder en platter geworden en is het gehele uiterlijk in lijn met dat van de RS6 en RS7.

De opvallende luchtinlaten boven de grille zijn ook hier weer een verwijzing naar de klassieke Audi Sport Quattro uit 1984. De 40 millimeter bredere wielkasten maken de twee vernieuwde topsporters tot een indrukwekkende verschijning. Voor extra onderscheidend vermogen ten opzicht van de reguliere A5 zorgen de optionele matrix-LED koplampen met Audi laserlicht. De forse luchtinlaten hebben voortaan een nieuw vijfhoekdesign.

Ook de dorpels en de diffuser aan de achterzijde – die de twee grote einddempers van het uitlaatsysteem herbergt – zijn gerestyled. Hoogglans zwarte, mat-aluminium en carbonaccenten uit het carbon stylingpakket zetten vóór, achter en bij de dorpels persoonlijke accenten.

De vier ringen en RS-emblemen kunnen, net zoals bij de RS6 en RS7 het geval is, desgewenst in het zwart worden uitgevoerd. Nieuw zijn de carrosseriekleuren Turbo blauw en Tango rood. De Coupé is verder voorzien van een carbon dak met een CFRP-structuur dat het wagengewicht met bijna vier kilogram vermindert.

De twee vernieuwde RS5-modellen vertrouwen voortaan op een nieuw bedieningsconcept in de vorm van een 10,1”-inch MMI touchscreen. Het grote, vrijstaande scherm met feedback is licht op de bestuurder gericht.

In combinatie met het MMI navigatie plus top-infotainmentsysteem voorziet een speciaal RS-scherm de bestuurder van specifieke informatie over de rijtemperatuur, langs- en zijdelingse acceleratie, het sportdifferentieel, de bandenspanning en de bandentemperatuur.

Gebleven is de vertrouwde 2,9-liter grote TFSI twin-turbo V6 die goed is voor 331 kW/450 pk en een koppel van 600 Nm dat vanaf 1.950 toeren per minuut voorhanden is. Daarmee sprinten de twee RS-modellen in 3,9 seconden naar de 100 km/h en vervolgens door naar een top van 280 km/h. Een achttraps tiptronic-automaat stuurt dat vermogen uiteraard via Quattro permanente vierwielaandrijving naar de wielen.

Een tandje sportiever wordt het met het optionele sportdifferentieel op de achteras, dat de aandrijfkracht actief tussen de twee achterwielen verdeelt. Standaard staan de RS5-modellen op 19”-inch velgen. Nieuwe 20”-inch exemplaren zijn optioneel beschikbaar in drie varianten, onder meer in volledig hoogglans zwart of in mat brons.

De vernieuwde Audi RS5 Coupé en RS5 Sportback worden in het eerste kwartaal van 2020 in Nederland leverbaar. De prijzen hebben we binnenkort voor je.

Leave a reply

Respect Copyright!
%d bloggers like this: